Κυριακή
29
Ιανουάριος
TOP

Πόσα χρήματα θα δαπανήσει ο πλανήτης σε εμβόλια για τον κορωνοϊό έως το 2025

Οι συνολικές δαπάνες παγκοσμίως για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αναμένεται να φθάσουν το αστρονομικό ποσό των 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2025, στο πλαίσιο των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού και των «έξτρα ενισχυτικών» δόσεων που αναμένονται κάθε 2 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής εταιρείας δεδομένων υγείας IQVIA  που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Η IQVIA, η οποία παρέχει δεδομένα και αναλυτικά στοιχεία για τη βιομηχανία της υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ότι αναμένει ότι το πρώτο κύμα εμβολιασμών κατά της COVID-19 να φτάσει περίπου το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2022.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζονται για την πιθανότητα ότι θα χρειαστεί μια ενισχυτική δόση μεταξύ 9 έως 12 μηνών αφού οι άνθρωποι λάβουν τους πρώτους πλήρεις εμβολιασμούς τους, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Pfizer είπε επίσης ότι ενδέχεται να απαιτηθούν ενισχυτικές δόσεις εντός 12 μηνών.

Οι δαπάνες για εμβόλια αναμένεται να είναι υψηλότερες φέτος, στα 54 δισεκατομμύρια δολάρια, με τεράστιες εκστρατείες εμβολιασμού να τρέχουν σε όλο τον κόσμο. Το κόστος αναμένεται να μειωθεί εν τέλει στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025, καθώς ο αυξημένος ανταγωνισμός και οι ποσότητες των εμβολίων μειώνουν τις τιμές.

Η πρόβλεψη για μια τέτοια τεράστια αύξηση των πωλήσεων στη νέα κατηγορία φαρμάκων ή εμβολίων είναι απαράμιλλη και θυμίζει τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν για τις νέες θεραπείες για την ηπατίτιδα C από το 2014 έως το 2020, λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Η πρόβλεψη των δαπανών για τα εμβόλια COVID-19 αντιπροσωπεύει το 2% της πρόβλεψης των περίπου 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δαπανηθούν για όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου.

Εξαιρουμένου του κόστους των εμβολίων COVID-19, οι συνολικές δαπάνες για φάρμακα προβλέπεται να είναι 68 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ενώ τα εμβόλια COVID-19 θα κοστίσουν 157 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της IQVIA, «αυτό είναι ένα πολύ μικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε σε σχέση με το ανθρώπινο κόστος της πανδημίας».

huffingtonpost.gr