Πέμπτη
25
Φεβρουάριος
TOP

Πόσο κοστίζουν τα κλεμμένα προσωπικά σας δεδομένα

Η ανταλλαγή των προσωπικών πληροφοριών στον ψηφιακό κόσμο γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη, καθώς οι ενέργειες του καθενός στο Διαδίκτυο επηρεάζουν περισσότερο την πραγματική του ζωή. Έτσι, όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προσπαθούν να αλιεύσουν τα προσωπικά στοιχεία ατόμων, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον τους.

Ερευνώντας τη δημόσια κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων, οι ερευνητές της Kaspersky αναζήτησαν τις δύο σημαντικές συνέπειές της: το doxing, που είναι η δημόσια απο-ανωνυμοποίηση ενός ατόμου στο διαδίκτυο και η πώληση προσωπικών δεδομένων στο dark web.

Όπως τονίζουν, το doxing, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μέθοδος διαδικτυακού εκφοβισμού, μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε χρήστη που έχει παρουσία στο Διαδίκτυο ή δεν συμμορφώνεται με υποκειμενικά πρότυπα άλλων χρηστών.

Το doxing συμβαίνει όταν ένα άτομο μοιράζεται ιδιωτικές πληροφορίες για ένα άλλο άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή του με στόχο να το εκθέσει, να το βλάψει ή να το θέσει σε κίνδυνο. Οι χρήστες συνήθως δεν περιμένουν να διαρρεύσουν τα προσωπικά στοιχεία τους δημοσίως, και ακόμη και αν το κάνουν, δεν προβλέπουν τι ζημιά μπορεί έχει για τους ίδιους. Όμως, όπως δείχνει η πρακτική, με ιδιαίτερα αποφασιστικούς κακοποιούς ή κακόβουλους χρήστες, το doxing μπορεί ενδεχομένως να μετατραπεί σε εισβολή στους λογαριασμούς του στόχου – μια υπηρεσία που προσφέρεται στις σκοτεινές αγορές σήμερα.

Δεδομένα με κόστος λιγότερο ενός καφέ

Παράλληλα, αποκάλυψαν το κόστος της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων ενός ατόμου στο Διαδίκτυο, το οποίο μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις να κοστίζει λιγότερο από ένα καφέ.

Αναλύοντας ενεργές προσφορές σε 10 διεθνή φόρουμ και αγορές του dark web, είδαν ότι η πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα μπορεί να ξεκινά από μόλις 50 σεντ του δολαρίου για μία ταυτότητα, ανάλογα με το βάθος και το εύρος των προσφερόμενων δεδομένων. Επίσης, προσωπικά ιατρικά αρχεία και selfies με προσωπικά έγγραφα ταυτοποίησης κοστίζουν έως και 40 δολάρια.

Ορισμένες προσωπικές πληροφορίες παραμένουν σε ζήτηση όπως και πριν από μια δεκαετία – κυρίως δεδομένα πιστωτικών καρτών, τραπεζικές υπηρεσίες και πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών – με τις αντίστοιχες τιμές τους να παραμένουν αμετάβλητες τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, ενώ η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για ζητήματα απορρήτου αυξάνεται, το 37% των millennials πιστεύει ότι είναι πολύ βαρετοί για να πέσουν θύματα ψηφιακού εγκλήματος.

Τα δεδομένα που πωλούνται στη σκοτεινή αγορά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκβιασμό, εκτέλεση απάτης και προγράμματα phishing και άμεση κλοπή χρημάτων. Ορισμένοι τύποι δεδομένων, όπως η πρόσβαση σε προσωπικούς λογαριασμούς ή βάσεις δεδομένων κωδικών πρόσβασης, μπορούν να καταχραστούν όχι μόνο για οικονομικό όφελος, αλλά και για βλάβες σε φήμη και άλλους τύπους κοινωνικής ζημίας, συμπεριλαμβανομένου του doxing.