Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

Πόσο ρεύμα «καίνε» τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια – Κόστος ανά ώρα

Αν έχετε μείνει στους λαμπτήρες παλαιού τύπου χρειάζεται λίγη σκέψη. Αν, ωστόσο, έχετε περάσει στην τεχνολογία LED, τότε οι ειδικοί σας… καλούν να ανάβετε, άφοβα, τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια για όσο λαχταράτε! 

Η σύγκριση των LED με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως είναι… άδικη, καθώς οι νέας τεχνολογίας καταναλώνουν 100 φορές λιγότερη ενέργεια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα φωτάκι LED είναι της τάξης περί των 0,04 Watt, κάτι που σημαίνει ότι αν η φωτεινή «γιρλάντα» έχει 100 φωτάκια, τότε θα «αγγίξει», σε σύνολο, τα 4 Watt. Παλαιότερου τύπου λαμπιόνια πυρακτώσεως έφταναν -το καθένα- τα 3W έως και 5W, γεγονός που δικαιολογούσε την υψηλότερη κατανάλωση.

Η θαυματουργή… εξίσωση 

«Κάθε σετ με φωτάκια θα πρέπει να αναγράφει στο κουτί του τα συνολικά Watt. Από τη στιγμή που θα γνωρίζουμε τα Watt ο υπολογισμός είναι απλός» εξηγεί στο iefimerida ο Χρήστος Γιαννακανδρόπουλος, ενεργειακός επιθεωρητής, με έδρα το Περιστέρι Αττικής. 

«Παίρνουμε για παράδειγμα μια σειρά με 10 φωτάκια, των 50 Watt το καθένα. Ολη η σειρά, επομένως, είναι της τάξεως των 500 Watt. Διαιρούμε στη συνέχεια τα συνολικά Watt (σ.σ. 500 σε αυτή την περίπτωση) με το 1000 και έχουμε το κιλοβάτ. Στην περίπτωσή μας δηλαδή είναι μισό κιλοβάτ» σημειώνει ο κ. Γιαννακανδρόπουλος και συνεχίζει: «Επειτα βάζουμε στην εξίσωση τις ώρες λειτουργίας. Αν, για παράδειγμα, είναι 15 ώρες την ημέρα, πολλαπλασιάζουμε το 0,5 κιλοβάτ επί 15, και έχουμε 7,5. Στη συνέχεια πολλαπλασιάζουμε με το 0,2 ευρώ, το μέσο κόστος της κιλοβατώρας, και μας καταλήγουμε σε μια ημερήσια κατανάλωση του 1,5 ευρώ» καταλήγει.

Με την ίδια εξίσωση, για μια συνηθισμένη συστοιχία από 100 φωτάκια LED του 0,04 Watt το καθένα (σύνολο 4 Watt), η κατανάλωση είναι 0,025 ευρώ (δυο λεπτά του ευρώ!) για ένα ολόκληρο 24ωρο λειτουργίας! Σε μηνιαία κατανάλωση, αυτό μεταφράζεται σε 75 λεπτά του ευρώ (0,75)!

Να σημειωθεί ότι κατά μέσο όρο τα LED διαρκούν 25 φορές περισσότερο από τους απλούς λαμπτήρες. Επιπλέον, θεωρούνται πιο ασφαλή και λιγότερο ευπαθή καθώς «σηκώνουν» μικρότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τους λαμπτήρες πυρακτώσεως.
Οσοι πάντως θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο στην κατανάλωση, μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν χρονοδιακόπτη.

Πηγή: iefimerida.gr