Παρασκευή
15
Νοέμβριος
TOP

Πώς θα ταξιδεύουν από εδώ και στο εξής οι τουρίστες στο εξωτερικό

Το «ψηφιακό πάσο υγείας», το «διαβατήριο εμβολιασμού», ο ρόλος της ΙΑΤΑ και οι αντιδράσεις των αεροπορικών.

Σε γρίφο έχει εξελιχθεί ο τρόπος που θα πραγματοποιούνται τα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς ακόμη και μεταξύ των ίδιων των αεροπορικών εταιρειών υπάρχει διάσταση απόψεων για το αν θα είναι υποχρεωτικό το τεστ και ο εμβολιασμός του επιβάτη ή προαιρετικά.

Η διοίκηση του εθνικού αερομεταφορέα της Αυστραλίας, Quantas, ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 για όλους τους επιβάτες των διεθνών της πτήσεων, μόλις το εμβόλιο είναι διαθέσιμο στην αγορά, πολιτική την οποία ενστερνίζονται τόσο η Alitalia, όσο και η Delta.

Αντίθετα, από τη Ryanair το εκτελεστικό στέλεχος της εταιρίας, Eddie Wilson δήλωσε ότι η low cost αεροπορική  δεν θα απαιτεί εμβολιασμό από τους επιβάτες προκειμένου να πετάξουν με τα δρομολόγιά της με την αιτιολογία ότι ένα «διαβατήριο κορωνοϊού» δεν είναι στην ουσία σημαντικό.

Απαιτείται ενιαία πολιτική σε επίπεδο ΕΕ

Προς το παρόν είναι πολύ νωρίς για να δώσουμε μία σαφή απάντηση στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, δεδομένου ότι δεν έχει καταρτιστεί μια ενιαία πολιτική σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο για τον κλάδο των αερομεταφορών. Αυτό όμως που απασχολεί όσους δραστηριοποιούνται στην εν λόγω βιομηχανία είναι πώς θα επιστρέψει η επιβατική κίνηση, πώς δηλαδή θα ανακτηθεί η ψυχολογία του ταξιδιού, αλλά και ποιος θα πληρώσει το κόστος των τεστ και των εμβολίων. Θα το επωμισθεί το αεροδρόμιο, η αεροπορική ή θα το μετακυλήσουν στην τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου ρισκάροντας τη ζήτηση των ταξιδιωτών;

«Είναι κυρίως θέμα πολιτικών αρχών η στρατηγική που θα εφαρμοστεί. Βέβαια μένει να δούμε τι στάση θα κρατήσει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αεροπορικές εκφράζουν την πρόθεσή τους για το τι θα ήθελαν να κάνουν, όμως δεν είναι αρμοδιότητα ούτε των αεροπορικών, ούτε των αεροδρομίων, το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα πραγματοποιούν τεστ και εμβόλια οι επιβάτες για να πετάξουν. Είδαμε άλλωστε πως η καραντίνα και τα lockdown ήταν κρατικές πολιτικές. Εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις, κρατούμε στάση αναμονής και θεωρούμε πως μένουν ακόμη πολλά να συζητηθούν» λέει στο fortunegreece.com η Ιωάννα Παπαδόπουλου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Ποιος θα αναλάβει το κόστος;

Ο Ντίνος Φραντζεσκάκης, Διευθυντής της Discover The World για την περιοχή Ελλάδας & Κύπρου, τονίζει ότι το εμβόλιο και το τεστ θα γίνουν αντιπροσωπευτικά και καθολικά μόνο εάν βγάλει επίσημη οδηγία η  Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ.

«Από την αρχή της πανδημίας δεν υπήρξαν ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα για τα αεροδρόμια και τα κράτη που να ξεκαθαρίζουν τι γίνεται πριν και μετά την πραγματοποίηση του τεστ. Η Quantas έχει ζητήσει τεστ 72 ώρες πριν την επιβίβαση του ταξιδιώτη – το οποίο θα πραγματοποιείται με δική του ευθύνη- θα ακολουθεί ένα μοριακό ή rapid test στο check-in, την ημέρα που πηγαίνει δηλαδή στο αεροδρόμιο, αλλά και ένα ακόμη την ώρα που φτάνει στον προορισμό του και αποβιβάζεται από την πτήση».

Η εκτίμηση του κ. Φραντζεσκάκη είναι ότι το κόστος θα το επωμιστεί ο επιβάτης που θέλει να ταξιδέψει, ενώ, όπως λέει, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και κάποιες αεροπορικές, οι οποίες για λόγους δημοσίων σχέσεων, ενδεχομένως να δεσμευτούν ότι θα το αναλάβουν. «Προσωπικά θεωρώ ότι η ευθύνη θα πρέπει να βαρύνει τις κυβερνήσεις και τα αεροδρόμια και όχι τις αεροπορικές εταιρείες» λέει χαρακτηριστικά.

Από τα «κίτρινα βιβλιαράκια υγείας» στο «ψηφιακό πάσο υγείας»

Οι συζητήσεις περί «ψηφιακού πάσο υγείας» και «διαβατηρίου εμβολιασμών» για ταξιδιώτες, τον γυρνούν αρκετά χρόνια πίσω, σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, όταν για να πραγματοποιήσει κανείς ταξίδια σε υπερατλαντικούς προορισμούς, ήταν υποχρεωτική η επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας.

Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών τόνισε ότι ένα «ψηφιακό πάσο υγείας», το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το εμβόλιο, θα είναι το «κλειδί» για να ανοίξουν τα σύνορα. Μάλιστα, το πάσο αυτό βρίσκεται στο τελικό στάδιο ανάπτυξης και οι εταιρείες σχεδιάζουν μία δοκιμή προς τα τέλη του χρόνου με σκοπό να εφαρμοστεί πλήρως τους πρώτους μήνες του 2021.

«Θυμάμαι ότι πριν από 40 χρόνια  για να ταξιδέψει κανείς με την Quantas στην Αυστραλία έπρεπε να κουβαλάει μαζί του ένα κίτρινο βιβλιαράκι από το Υπουργείο Υγείας που να πιστοποιεί ότι επιβάτης έχει πραγματοποιήσει το εμβόλιο για την ανεμοβλογιά και την ιλαρά. Σε περίπτωση μάλιστα που θεωρούσαν ότι η ισχύς των εμβολίων έχει λήξει, υπήρχε ειδικός χώρος στον οποίο πραγματοποιούσαν το εμβόλιο όταν ο τουρίστας είχε αποβιβαστεί στο αεροδρόμιο της Αυστραλίας. Βλέπω να επανέρχονται τα συγκεκριμένα βιβλιαράκια, τα οποία, για να είναι έγκυρα και αξιόπιστα, θα ενημερώνονται από τον κρατικό φορέα».

Καταλήγει λέγοντας πως σίγουρα θα υπάρξουν αρκετοί αντιρρησίες που θα ισχυριστούν ότι τους υποχρεώνουν και τους αναγκάζουν να κάνουν κάτι που δεν θέλουν. Ωστόσο, σύντομα θα γίνει αντιληπτό πως  όσοι αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, πολύ απλά δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Οι κανόνες θα είναι καθολικοί, ώστε να προφυλαχθεί το ύψιστο αγαθό, η Υγεία και η ασφάλεια των πολιτών.