Πέμπτη
14
Νοέμβριος
TOP

Σημάδι για το τσεκ στις 24 Οκτωβρίου βάζει ο Αποστόλου

«Έως τις 25 Οκτωβρίου 2017 θα αρχίσει η άμεση καταβολή του ποσού των ενισχύσεων σε δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ποσοστό 70%» ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε αγροτικές περιοχές της Καστοριάς, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου.

Οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ εν τω μεταξύ «δουλεύουν» με προγραμματισμό το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Στη συνάντησή του με δενδροκαλλιεργητές μήλων και κτηνοτρόφων στην κατάμεστη αίθουσα ταυ πολιτιστικού κέντρου Πολυκάρπης Καστοριάς, ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι το 2016 ήταν μία καλή χρόνια για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών, που άγγιξαν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Ανακοίνωσε ότι «η μηλοκαλλιέργεια, από το 2018, εντάσσεται για πρώτη φορά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις» που καταβάλει το υπουργείο και κάλεσε τους αγρότες να κάνουν το επόμενο βήμα και να ενταχθούν σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, προκειμένου να υπερασπιστούν καλύτερα τον αγροτικό χώρο.

Όπως σημείωσε, την προσεχή βδομάδα έρχεται σε συζήτηση στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής μία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα βάλει τέλος στη μάστιγα που ταλανίζει την εμπορία νωπών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Θα αναγράφεται ρητά σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα η χώρα άρμεξης, ακόμη και εάν πρόκειται για χώρα εκτός ΕΕ, καθώς, επίσης, και σε όλα τα προϊόντα κρέατος. Επιπλέον, η ένδειξη θα αποτυπώνεται ακόμη και στις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών. Η δεύτερη ρύθμιση θα αφορά τις πληρωμές των παραγωγών από τις μεγάλες εμπορικές αλυσίδες.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα μπει τέλος στις μεταχρονολογημένες επιταγές που ενώ οι παραγωγοί παραδίδουν προϊόντα νωπά πληρώνονται μετά από 12 η 14 μήνες. «Οι μεγαλύτεροι πιστωτές των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων είναι σήμερα οι Έλληνες παραγωγοί γαλακτοκομικών και αγροτικών προϊόντων» επισήμανε. Όπως υπογράμμισε, «στις ρυθμίσεις που έχουμε ετοιμάσει θα προβλέπονται χρηματικά πρόστιμα, ποινικές ρήτρες ακόμη και διαγραφή από το μητρώο εκείνων που δεν θα καταβάλουν τα χρήματα στο χρονικό περιθώριο των 60 ημερών και θα συνεχίσουν να πληρώνουν με μακροχρόνιες επιταγές του Έλληνες παραγωγούς». Επίσης, κάλεσε τους καλλιεργητές να συνενωθούν σε ομάδες ή σε επιχειρηματικά σχήματα και να υποστηρίξουν την προσπάθεια για την οποία αναμένονται αντιδράσεις από γνωστούς κύκλους.

Νωρίτερα, ο κ. Αποστόλου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις των μηλοπαραγωγών της Καστοριάς, όπου οι δενδροκαλλιεργητές τού ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα τα έργα για την άρδευση των εκτάσεών τους. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι υπάρχει υποχρέωση και απαράβατος κανόνας από την ΕΕ, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα προγραμματιζόμενα αρδευτικά έργα, να έχει προβλεφθεί όχι μόνο η εγκατάσταση αλλά και η χρήση μετρητών νερού σε όλες, ανεξαιρέτως, τις αρδεύσεις, ακόμη και σε αυτές που γίνονται με αυτοσχέδιες γεωτρήσεις. Όπως εξήγησε, «υπάρχει περιθώριο της προετοιμασίας έως το 2020 και στη σύνταξη της νέας ΚΑΠ θα περιγράφεται με ακρίβεια εάν θα υπάρχει και σε τι ύψος η τιμολόγηση του νερού».

Ο πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ), Δημοσθένης Μωυσιάδης, σημείωσε ότι «η απαράδεκτη και εκβιαστική συμπεριφορά των μεγάλων εμπορικών αλυσίδων απέναντι στην παραγωγή μάς άνοιξε τα μάτια να ψάξουμε άλλες αγορές για τη διάθεση των μήλων μας».

Σήμερα, από τους 15.000 τόνους μήλων που παράγονται στην Καστοριά, το 85% προωθείται σε αραβικές χώρες και εάν δεν υπήρχε ο πόλεμος στη Συρία θα μπορούσε να απορροφηθεί το σύνολο της παραγωγής των κηπευτικών προϊόντων. Η ΓΕΟΚ, που σήμερα λειτουργεί ως ομάδα παραγωγών, κατέχει την πρώτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές σε ό,τι αφορά το μήλο, το οποίο θεωρείται ένα από τα ποιοτικότερα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής. agronews.gr