Καμπανάκι κινδύνου χτυπά στο εβδομαδιαίο δελτίο του ο ΣΕΒ, προειδοποιώντας ότι η χώρα κινείται σε τροχιά χαμηλής αναπτυξιακής δυναμικής, λόγω ανεπαρκών επενδύσεων, με αποτέλεσμα να είναι περιορισμένες οι προοπτικές βελτίωσης της κοινωνικής ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, τάσσεται κατά και των κυβερνητικών σχεδίων να μη μειωθούν οι συντάξεις από την 1/1/2019, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα στείλει αρνητικό σήμα στις αγορές και θα οδηγήσει πιθανώς σε αναστολή των θετικών για την ανάπτυξη αντιμέτρων και κυρίως των φοροελαφρύνσεων.
Χωρίς δυναμική
Ο ΣΕΒ επαναφέρει, στην ανάλυσή του, το μείζον ερώτημα ενόψει τέλους μνημονίου, δηλαδή το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορέσει να επιταχύνει την αναπτυξιακή της δυναμική και να ανακτήσει σε λογικό χρονικό διάστημα το χαμένο έδαφος της δεκαετίας της κρίσης. Ο φόβος ότι αυτό δεν θα καταστεί δυνατόν έχει ενισχυθεί τελευταίως, καθώς το 2017 οι αναπτυξιακές επιδόσεις αποδείχθηκαν πολύ χαμηλότερες από τις προβλέψεις, ενώ για το 2018 έχουν ήδη αναθεωρηθεί προς το χειρότερο οι εκτιμήσεις για το ΑΕΠ. «Η Ελλάδα βρίσκεται σε μακροοικονομική ισορροπία», διαπιστώνει το δελτίο του ΣΕΒ, προσθέτοντας, όμως, ότι «δεν αποταμιεύουμε πολλά και επενδύουμε ακόμη λιγότερα».
Ειδικώς τα νοικοκυριά, μάλιστα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είχαν αρνητική αποταμίευση 8,3 δισ. ευρώ το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ΣΕΒ.
Αναλυτικότερα, όχι μόνο δεν έβαλαν τίποτα στην άκρη, αναφέρει το δελτίο, αλλά τράβηξαν και 13,7 δισ. ευρώ από τις οικονομίες τους (και ενδεχομένως από δανεισμό), για να επενδύσουν 5,4 δισ. ευρώ (κατοικίες κ.τ.λ.) και να ρίξουν τα υπόλοιπα 8,3 δισ. ευρώ στην κατανάλωση, ξοδεύοντας περισσότερα απ’ όσα τους επέτρεπε το διαθέσιμο εισόδημά τους.
Οι λιγοστές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν (20,6 δισ. ευρώ), σημειώνει το δελτίο, χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου από εγχώριους πόρους, ενώ αν ληφθούν υπ’ όψιν και οι αποσβέσεις, γίνονται αρνητικές. «Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο των εγχώριων ακαθάριστων αποταμιεύσεων και επενδύσεων είναι ανεπαρκές. Δηλαδή, δεν βάζουμε στην άκρη και δεν επενδύουμε ως κοινωνία όσα απαιτούνται αφενός για να συντηρήσουμε τον κεφαλαιουχικό εξοπλισμό, που απαξιώνεται και αφετέρου για να τον επεκτείνουμε με νέα πάγια (εργοστάσια, μαγαζιά, γραφεία, κατοικίες κ.ο.κ.) ώστε να αρχίσει να βελτιώνεται το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού».
Υπερφορολόγηση
Για να αυξηθούν οι επενδύσεις, ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι χρειάζεται μείωση της υπερφορολόγησης, ώστε να μένουν περισσότερα εισοδήματα στα χέρια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δημιουργία ενός σταθερού φιλοεπενδυτικού κλίματος, για να παρακινηθούν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να επενδύσουν.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ προειδοποιεί, εμμέσως πλην σαφώς, την κυβέρνηση να μην αρχίσει να ξηλώνει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, γιατί αυτό θα καταστήσει την προσπάθεια ενίσχυσης της ανάπτυξης ακόμη δυσχερέστερη. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πρέπει να κατανοήσουμε ότι η πιθανότητα αναβολής ή αθέτησης των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και το 2020, πέρα από τη δυσπιστία που θα προκαλέσει στις διεθνείς αγορές, παραπέμπει στις καλένδες και οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση της υπερφορολόγησης της εργασίας και των επιχειρήσεων, μέσω των περίφημων “αντιμέτρων”. Μια τέτοια προοπτική επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο το σενάριο “χαμηλών πτήσεων” της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια».
www.kathimerini.gr