Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Σπάνε τον «κουμπαρά» των διαθεσίμων το 2021! (πίνακας)

Θα τραβήξουν 9 δισ. ευρώ, από το μαξιλάρι προκειμένου να καλύψουν μέρος των υψηλών δανειακών αναγκών, που ξεπερνούν τα 21 δισ. ευρώ

Tη χρήση σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων, κατά 2021, προκειμένου να καλυφθεί μέρος της «μαύρης τρύπας» του προϋπολογισμού, αποκαλύπτει η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2021.

Ο λόγος είναι οι τεράστιες δανειακές ανάγκες που προβλέπονται για το νέο έτος, γεγονός που αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να σπάσει τον «κουμπαρά» των διαθεσίμων, προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω δανεισμό, ο οποίος θα είναι επίσης υψηλός το 2021.

Σύμφωνα με τον πίνακα του προϋπολογισμού, το σύνολο των δανειακών αναγκών του 2021, υπολογίζονται από το υπουργείο Οικονομικών σε 21,74 δισ. ευρώ.

Όπως εξηγεί, στον σχετικό πίνακα, το ποσό των 13.700 εκατ. ευρώ, θα αντληθεί από εκδόσεις ομολόγων, ενώ 1 δις. ευρώ, θα είναι το όφελος από τη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού με τα ρέπος επί των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Το υπόλοιπο ποσό που απομένει, ύψους 9.036 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από την «ανάλωση διαθεσίμων». Είναι η πρώτη φορά που ομολογείται η χρήση των ταμειακών διαθεσίμων και το γεγονός ότι πρόκειται για μεγάλο ποσό, 9 δισ. ευρώ, δείχνει και τις έντονες πιέσεις που δέχεται ο προϋπολογισμός του 2021.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς, το υπόλοιπο των ταμειακών διαθεσίμων ανέρχεται στο ποσό των 38 δισ. ευρώ, αλλά χωρίς να δίδονται και στοιχεία, που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό.

Αυτά προέρχονται από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα οποία δεν μπορεί να αγγίξει η κυβέρνηση παρά μόνο για την αποπληρωμή δανείων του Μηχανισμού Στήριξης. Το υπόλοιπο μέρος του «μαξιλαριού» έχει κτιστεί από τις εκδόσεις ομολόγων, σταδιακά από το 2018 και μετά.

Η ύπαρξη των ταμειακών διαθεσίμων είναι απαραίτητη, λόγω του υψηλού χρέους, καθώς εάν δεν υπήρχε η άνεση, που προσφέρει το «μαξιλάρι» τα επιτόκια δανεισμού του Δημοσίου, θα είχαν εκτοξευτεί στα ύψη, λόγω του υψηλού χρέους το οποίο φλερτάρει με το 230% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, από το 2021, που θα αρχίσει να ξεφουσκώνει το μαξιλάρι και το γεγονός ότι οι δανειακές ανάγκες θα είναι πιεστικές, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού το Ελληνικού Δημοσίου.

747.736 δισ. ο δανεισμός, αλλά… ψυχραιμία

Ο πίνακας που απεικονίζει τις δανεικές ανάγκες του δημοσίου το 2021 και τον τρόπο κάλυψή τους, τρομάζει με την πρώτη ματιά, καθώς οι συνολικές δανειακές ανάγκες φαίνεται πως είναι 747,74 δισ. ευρώ!

Όμως το μεγαλύτερο ποσό προέρχεται από τις πράξεις ρέπος που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών μέσω του ΟΔΔΗΧ, επί των διαθεσίμων των φορέων γενικής Κυβέρνησης.

Φυσικά και οι δημόσιοι φορείς δεν έχουν τόσο υψηλά διαθέσιμα. Το ποσό των 725 δις. ευρώ, από «βραχυπρόθεσμο δανεισμό», προκύπτει από την άθροιση των πράξεων ρέπος, στη διάρκεια του έτους.

Δηλαδή, επί ενός ποσού της τάξης του 1 εκατ. ευρώ γίνονται πράξεις ρέπος διάρκειας λίγων ημερών ή και ωρών. Κάθε φορά που ρολάρει το συγκεκριμένο ποσό, καταγράφεται ως νέος δανεισμός. Έτσι, αν επί του 1 εκατ. ευρώ, γίνουν 200 πράξεις ρέπος στη διάρκεια του έτους καταγράφεται ως δανεισμό το άθροισμα των 200 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους.

daneiakes anagkes

sofokleousin.gr