Στους 185.000 τόνους, μειωμένη κατά 57% της περσινής, υπολογίζεται ότι ανέρχεται τελικά η φετινή ιταλική παραγωγή ελαιολάδου, κατρακυλώντας κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των 182.000 τόνων του 2016/2017, έναντι των 429.000 που υπολογίστηκε για την προηγούμενη ελαιοκομική περίοδο (2017/2018), σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που εξέδωσε το Ιταλικό Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την αγορά Αγροδιατροφής (ISMEA). Η κλιματική αλλαγή, τα φυτοϋγειονομικά προβλήματα και οι δακοπροσβολές φαίνεται ότι δεν ταλαιπώρησαν μόνο την ελληνική παραγωγή, αλλά και αυτήν της γειτονικής Ιταλίας, με τις σημαντικότερες μειώσεις να παρατηρούνται στα νότια τμήματα της χώρας, καθιστώντας πλέον αναπόφευκτο τον συσχετισμό παραγωγής και κλιματικών αλλαγών.
Ενδεικτική είναι η μείωση στις νότιες περιφέρειες, όπως σε αυτήν της Απουλίας, όπου η πτώση της παραγωγής άγγιξε το 65%. Στην περιοχή, όπως ισχυρίζονται οι παραγωγοί, καθώς και σε άλλες νότιες περιοχές της χώρας, όπως τη Σικελία, την Καλαβρία και την Καμπανία και τη Σαρδηνία προς τα βόρεια, η επερχόμενη αυτή μείωση ήταν εμφανής πριν ακόμη από την έναρξη των εργασιών συγκομιδής. Αντίθετα, περιφέρειες του ιταλικού βορρά, όπως η Λιγυρία και η Λομβαρδία, επωφελήθηκαν από καλύτερες καιρικές συνθήκες, αποφέροντας υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα παραγωγής.
Αντίθετα με τη μείωση της παραγωγής, η ποιότητα φαίνεται να διατηρείται στα ιταλικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, σύμφωνα με την έμπειρη γευσιγνώστρια ελαιολάδου, Maria Gabriella Ciofetta. Η ίδια απέδωσε αυτή την ποιότητα στις προσπάθειες των παραγωγών, οι οποίοι, μέσω συνεχούς παρακολούθησης, εφαρμόζουν βιώσιμες προσεγγίσεις, αξιοποιώντας γνώσεις και νέες τεχνολογίες. «Η παραγωγή ενός καλού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, χρειάζεται όλο και περισσότερη προσοχή και στενή εποπτεία του ελαιώνα. Οι παραγωγοί πρέπει να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν στις σημερινές προκλήσεις», σημείωσε ο βιοκαλλιεργητής από τη Σικελία, Giancarlo Paparoni.
Πηγή:www.ypaithros.gr