Κυριακή
17
Νοέμβριος
TOP

Σωτήρης Βαχαβιώλος – Από το κάστρο του Μυστρά στη Wall Street

Ο Σωτήρης Βαχαβιώλος είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Mistras Group από το 1978, το οποίο σταδιακά αναπτύχθηκε και εισήχθη στη Wall Street το 2009 με ρυθμό ανάπτυξης 20%-30%. Η εταιρεία του ασχολείται με πρωτοποριακή τεχνολογία για την ασφάλεια μηχανών και υποδομών. Κατέχει μάλιστα το 85% της παγκόσμιας αγοράς στον τομέα της Ακουστικής Εκπομπής ως μεθόδου Μη Καταστροφικών Ελέγχων για όλους τους τύπους των υποδομών, από γέφυρες έως πυρηνικούς σταθμούς.

Η εταιρεία του έχει 4.250 εργαζόμενους ανά τον κόσμο, 90 παραρτήματα από την Ιαπωνία µέχρι τη Βραζιλία και από την Ινδία μέχρι τον Καναδά. Ανάμεσα στους πελάτες του συγκατελέγονται εταιρείες κολοσσοί όπως η ΒP, η Total, Chevron, η Airbus, η Boeing, η General Electric Engines και η Snecma. Έξι στα δέκα διυλιστήρια στην Αμερική χρησιμοποιούν το δικό του λογισμικό. Προσφέρει «λύσεις προστασίας υποδομών» σε δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια από τις ΗΠΑ ως το Πακιστάν.

Πριν από τη Mistras, είχε ιδρύσει την Physical Acoustics Corporation, πρόδρομο του ομίλου, με χρηματοδότες τους venture capitalists Μίλτον Πάπας και Φρεντ Άντλερ και κεφάλαιο 1,5 εκατομμύρια δολάρια.

Γεννήθηκε το 1946 και είναι ο δεύτερος γιος από τρία παιδιά του Ιωάννη, κρεοπώλη, και της Αθανασίας, νοικοκυράς. Η ιδιαίτερη πατρίδα του είναι ο Μυστράς, όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα που έδωσε στην εταιρεία του. Οφείλει την αγάπη του στα Μαθηματικά στο θείο του Ντίνο, δεύτερο ξάδερφο του πατέρα του.

«Το άλλο μου σχολείο ήταν το χασάπικο», λέει ο ίδιος, που συνήθιζε να βοηθά τον πατέρα του εκεί. «Ποτέ δεν είδα άνθρωπο να πεθαίνει από σκληρή δουλειά», του έλεγε ο πατέρας του, όταν ο μικρός δυσανασχετούσε καθώς ερχόταν Πάσχα και είχαν να σφάξουν έως και 200 αρνιά. «Γιατί, ρε πατέρα;», τον ρωτούσα. «∆εν ξέρεις τι θα γίνει αύριο», απαντούσε. «Και είχε δίκιο. Τα πρώτα χρόνια στην Αμερική, δούλεψα χασάπης και έβγαλα πολύ καλά χρήματα. Ήταν, βλέπεις, μια δουλειά που δεν την κάνει ο καθένας».

Από μικρός είχε κλίση στα ηλεκτρονικά, και το 1966 αποφάσισε να πάει στο Νιου Τζέρσεϊ, όπου ζούσε η αδερφή του, Βούλα, παντρεμένη με Έλληνα ιερέα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εκκλησία στην απόφασή του. O Σωτήρης πήρε το πτυχίο του σαν Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και αποφοίτησε πρώτος στην τάξη του, στο πανεπιστήμιο Fairleigh Dickinson.

Έκανε το μεταπτυχιακό του στις Επιστήμες και δεύτερο στη Φιλοσοφία, καθώς και Ph.D. στη σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Columbia. Εκεί γνώρισε και τη μελλοντική γυναίκα του, Ασπασία, με την οποία παντρεύτηκε πριν καν πάρει το πρώτο του πτυχίο. Μέσα σε μια οκταετία έφτασε να είναι επικεφαλής τμήματος, έχοντας από κάτω του 60 διδακτορικούς ερευνητές και να αναπτύξει 15 πατέντες πάνω στην επεξεργασία σημάτων και στις εφαρμογές προληπτικής συντήρησης υποδομών.

«Πάντα ήθελα να έχω δική μου επιχείρηση. Περισσότερο απ’ όλα, από τις πατέντες και τα συγγράμματα και τις βραβεύσεις, είμαι υπερήφανος για τις περίπου 4.200 θέσεις εργασίας που δημιούργησα. Το λέω και σε όλους τους πολιτικούς που συναντώ και στους Ελληνοαµερικανούς που κατέχουν θέσεις σε μεγάλες εταιρείες: το καλύτερο για την Ελλάδα είναι ν’ ανοίξουν ένα εργοστάσιο, μικρό – μεσαίο, δεν έχει σημασία. Κάθε εργοστάσιο “ανοίγει” και άλλα βοηθητικά, δημιουργεί δουλειές αμέσως. Πόσοι θυμούνται σήμερα τι σήμαινε να συναρμολογούνται αυτοκίνητα Nissan στην Ελλάδα;» προσθέτει ο κ. Βαχαβιώλος.

πηγή: www.ellines.com