Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

Τα έκανε… σαλάτα ο καιρός με την ντομάτα, στον αντίποδα το αγγούρι των Φιλιατρών

H πρωίμηση που είχε τον προηγούμενο χειμώνα η ντομάτα, με αποτέλεσμα να πέσουν μαζεμένες ποσότητες στην αγορά πριν από την περίοδο της αυξημένης ζήτησης, και η διατήρηση των θετικών τάσεων που διαγράφει το αγγούρι τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζουν με επιμέρους αποχρώσεις τα δύο αυτά προϊόντα τη σεζόν 2017-2018, που ολοκληρώθηκε στο τέλος Ιουνίου.

Ούτε κλαίει, ούτε γελάει η ντομάτα

Για δύσκολη σεζόν, την οποία καθόρισε η μαζική παραγωγή μέσα στην καρδιά του χειμώνα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή στην Ιεράπετρα, Φώντας Δουλούμης. «Είχαμε μηδενικό χειμώνα στα μέρη μας», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πρωιμίσει όλη η παραγωγή και αντί να καταμεριστεί σε 3-4 μήνες, έπεσε όλη μαζεμένη τον Φλεβάρη και τον Μάρτη, ενώ θα έπρεπε να εξελιχθεί σταδιακά η παραγωγή και να κορυφωθεί Μάρτη και Απρίλη. Η σύμπτυξη της παραγωγής, παρόλο που οι φυτεύσεις έγιναν με τέτοιον τρόπο ώστε να αποδώσουν σταδιακά, είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές να συρρικνωθούν». Είναι χαρακτηριστικό το παράδοξο, όπως αναφέρει ο ίδιος, «η ντομάτα την καλοκαιρινή περίοδο στο δημοπρατήριο να πιάνει από 80 μέχρι 90 λεπτά, τιμές υψηλές γι’ αυτήν την εποχή, και όλο τον χειμώνα, που ήταν εκτός εποχής, να κινείται στα 25-27 λεπτά». Σε ό,τι αφορά τις τιμές της σεζόν, ο κ. Δουλούμης διευκρινίζει πως δεδομένου ότι ο οικονομικός απολογισμός για τον συνεταιρισμό είναι ημερολογιακός, από την 1η Γενάρη μέχρι 31 Δεκέμβρη δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα για τις μέσες τιμές της σεζόν. Όπως είπε, μέχρι στιγμής, ενδεικτικά οι τιμές στην ντομάτα που φυτεύτηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο είναι τουλάχιστον 20%-25% κάτω από τον μέσο όρο των 66 λεπτών του 2017, ενώ η παραγωγή αυξήθηκε κατά 10%.

Χωρίς υψηλές τιμές, αλλά με σταθερότητα, ήταν η σεζόν για την ντομάτα στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών, Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, «πέρσι το καλοκαίρι, η υπαίθρια επέδειξε “καλή διαγωγή”, κινούμενη στα 80-90 λεπτά στον παραγωγό. Η θερμοκηπιακή, που μαζεύεται από το τέλος Σεπτέμβρη και μετά και καταλαμβάνει 1.200 στρέμματα, εκτοπίζοντας την υπαίθρια που περιορίζεται σε 100 στρέμματα λόγω tuta absoluta, είχε μειωμένη τιμή μέχρι τα Χριστούγεννα, της τάξης του 20% σε σύγκριση με το 2016, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 60-70 λεπτά για τον παραγωγό. Φέτος, υπήρχαν παραγωγές, αλλά μετά τον Δεκέμβριο, που μπήκε η Κρήτη, κατρακύλησαν οι τιμές».

Μια μέτρια σεζόν για την ντομάτα, χωρίς υψηλές τιμές, αλλά με ιδιαίτερα προβλήματα εξαιτίας της tuta absoluta, τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, Δημήτρης Καββαδάς. Η μέση τιμή, όπως μας είπε, κινήθηκε στα 45 λεπτά για τον παραγωγό. Η ντομάτα θερμοκηπίου κινήθηκε στα 45-50 λεπτά, από τα 50-60 λεπτά της προηγούμενης σεζόν, ενώ η υπαίθρια ξεκίνησε με καλύτερες τιμές, στα 65-70 λεπτά.

Εξαγωγική δραστηριότητα για το αγγούρι

Το 60% της παραγωγής αγγουριού της προηγούμενης σεζόν στα Φιλιατρά διακινήθηκε προς αγορές του εξωτερικού, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιώργο Αλεξανδρόπουλο. «Σαν χρονιά πήγε καλύτερα από άποψη τιμών, αλλά με μειωμένες, κατά 20% περίπου, παραγωγές, λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρει. Στην περιοχή συγκομίζουν από Μάρτιο μέχρι Μάιο και η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 40 λεπτά το ζευγάρι. «Ξεκινήσαμε με 25 λεπτά, αλλά φτάσαμε ακόμα και στο 1 ευρώ το ζευγάρι το Πάσχα», μας λέει ο ίδιος, σημειώνοντας πως «η ελληνική αγορά δεν μπορεί να απορροφήσει τις ποσότητες. Εάν δεν ήταν οι εξαγωγές, θα είχαμε πρόβλημα». Στα Φιλιατρά καλλιεργούνται 1.100 στρέμματα στην πρώτη καλλιέργεια και 500 στρέμματα στη δεύτερη.

Εξαγωγική δραστηριότητα για το αγγούριΣτα 13-15 λεπτά το τεμάχιο, κινήθηκε η μέση τιμή στην Πρέβεζα την προηγούμενη σεζόν. Τώρα κόβεται η δεύτερη φύτευση με 16-18 λεπτά το κομμάτι, τιμή καλή για την εποχή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κηπευτικού Συνεταιρισμού της Πρέβεζας, Δημήτρη Καββαδά.

Το γεγονός ότι η Ιεράπετρα είναι από τις λίγες περιοχές που παράγουν αγγούρι τον χειμώνα, σε συνδυασμό με μια μείωση της εκτός εποχής παραγωγής από την Ισπανία και τη δυσκολία του Μαρόκου, που ανταγωνίζεται άλλα ελληνικά κηπευτικά, να φτάσει το αγγούρι στις αγορές της Ευρώπης, αποτελούν παράγοντες που δίνουν σταθερή ώθηση στο προϊόν τα τελευταία τρία χρόνια, υπογραμμίζει ο Φώντας Δουλούμης. Την ίδια στιγμή, το 70% περίπου της παραγωγής εξήχθη με σημαντικούς προορισμούς τις αγορές της Γερμανίας και της Τσεχίας.

Οι εξαγωγές θέλουν ισχυρά συνεταιριστικά σχήματα

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή, Φώντας Δουλούμης, στην ανάγκη ενίσχυσης των συνεταιρισμών, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εξαγωγικής δραστηριότητας. Όπως μας είπε, μεταξύ άλλων, «το ελληνικό αγγούρι –και το κρητικό– όταν μπει στην αγορά κερδίζει και σε ποιότητα και σε γεύση. Το θέμα είναι ότι υστερούμε σε ποσότητες. Γίνεται μια προσπάθεια από τους εξαγωγικούς φορείς να αυξηθούν οι εξαγωγές και η παραγωγή αρχίζει να μεγαλώνει. Πρέπει να γίνονται αργά και προσεκτικά βήματα, για ισχυρά συνεταιριστικά σχήματα που να μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγάλες παραγγελίες. Εμείς, ως συνεταιρισμός, κάνουμε εξαγωγές, αλλά όχι τόσο μεγάλες. Το 60%-70% των προϊόντων το διακινούμε μέσω εμπόρων. Ειδικά το αγγούρι είναι ένα εξειδικευμένο εμπόριο που απαιτεί έναν χειρισμό που δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε, απαιτεί ένα πολύ καλό “παζάρι”, όπως λέει η αγορά. Είμαστε καλοί παραγωγοί, αλλά μέτριοι έμποροι. Έχουμε εξαιρετικό προϊόν, ποιοτικό, αλλά πάσχουμε στο μάρκετινγκ. Προσανατολιζόμαστε σταθερά στην προσπάθεια να εδραιώσουμε την παρουσία μας, να κάνουμε νέες συνεργασίες και να πείσουμε τις αγορές».

ypaithros.gr