Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Τα Αντικύθηρα εκπέμπουν SOS: Ελάτε στο νησί γιατί αργοπεθαίνουμε

Με μαθηματική ακρίβεια τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο κινδυνεύουν να ερημώσουν και αργοπεθαίνουν ξεχασμένα από την ηπειρωτική χώρα.

Ο δήμαρχος Κυθήρων, Στράτος Χαρχαλάκης, στράφηκε στα μέσα ενημέρωσης για να αναδείξει το θέμα της πληθυσμιακής ερημοποίησης του στρατηγικού νησιωτικού περάσματος ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη.

Αποκάλυψε ότι οι τοπικές αρχές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για τον ήπιο εποικισμό του νησιού, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της εγκατάλειψης. Στα Αντικύθηρα, που κάποτε είχαν 800, ως και 1.000 κατοίκους, πλέον έχουν απομείνει μόλις 20 άνθρωποι, που επιβιώνουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, χειμώνα-καλοκαίρι. «Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η συγκοινωνία είναι προβληματική, ενώ γιατρός τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπήρχε στο νησί», είπε στο CNNGreece ο δήμαρχος Κυθήρων και προειδοποίησε πως αν η πρόταση για τον ήπιο εποικισμό του νησιού δεν περπατήσει τότε «το νησί οδεύει με μαθηματική βεβαιότητα στην ερήμωση». Η δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων, μελετά προσεκτικά την υλοποίηση μιας πρότασης εποικισμού του νησιού από χριστιανικές οικογένειες από το Λίβανο και τη Συρία.

«Υπάρχουν άνθρωποι, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, σε αυτές τις πολύ ταλαιπωρημένες από τον πόλεμο περιοχές», λέει ο κ. Χαρχαλάκης στο CNN Greece, σημειώνοντας ότι οι τοπικές Αρχές εξετάζουν πάρα πολύ σοβαρά την πρόταση ήπιου εποικισμού των Αντικυθήρων με  τρεις-τέσσερις οικογένειες με παιδιά, προκειμένου να επαναλειτουργήσει και το σχολείο που υπάρχει στο νησί. Η επιλογή των οικογενειών Χριστιανών από το Λίβανο και τη Συρία γίνεται με το σκεπτικό ότι η κοινή θρησκεία θα βοηθήσει στην ευκολότερη ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία.

«Εγώ δεν θέλω να έρθουν εδώ οι οικογένειες και να συντηρούνται με συσσίτια. Όσοι έρθουν, αν έρθουν, πρέπει να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και με την εργασία τους να σταθούν στα πόδια τους και με την εργασία τους να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου.  Για παράδειγμα, ένας από αυτούς τους Λιβανέζους , που μας προτείνουν να έρθει εδώ, είναι μηχανικός, που θα μπορούσε επαγγελματικά να αξιοποιηθεί και από τον δήμο μας. Είναι διατεθειμένες οι αρχές να μας παράσχουν διευκολύνσεις γραφειοκρατικές και φορολογικές για να προσελκύσουμε κατοίκους στα νησιά μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Χαρχαλάκης μιλώντας στη «Δημοκρατία».