Δύο σημαντικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης στην κτηματόγραφηση αναδεικνύονται μέσα από τη διαδικασία ολοκλήρωσης του εθνικού Κτηματολογίου. Πρόκειται γα τα ακίνητα εκτός σχεδίου που έχουν ή φέρονται να έχουν κάποια δασική μορφή, καθώς και τα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Το θέμα του κτηματολογίου, που μπαίνει πλέον σε «δύσβατα μονοπάτια», καθώς μέχρι τώρα οι δηλώσεις αφορούσαν κυρίως αστικές περιοχές ενώ η επόμενη φάση που ξεκινά από τα Δωδεκάνησα μπαίνει σε περιοχές με μεγάλο έλλειμμα ιδιοκτησίας, αποτέλεσε αντικείμενο ενημερωτικής εκδήλωσης της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Στα «αγκάθια» της επόμενης γενιάς κτηματογράφησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, ο οποίος επεσήμανε ότι η Πολιτεία οφείλει να δώσει απαντήσεις σε δύο κρίσιμα ζητήματα η μη επίλυση των οποίων θέτει σε διακινδύνευση τόσο τον σκοπό του, όσο και την ολοκλήρωσή του Κτηματολογίου:
1. Εκκρεμεί επί χρόνια η νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, χωρίς την οποία είναι αδύνατη η κατάρτιση αυτής ειδικά της νέας φάσης κατάρτισης του Εθνικού Κτηματολογίου!
Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποτεδήποτε, οποιοδήποτε εκτός σχεδίου ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ως δικό του, και ιδιαίτερα όσα ακίνητα έχουν ή φέρονται να έχουν κάποια δασική μορφή, αξιώνοντας από τους πολίτες την ανεύρεση και επίκληση μεταγραμμένων τίτλων μέχρι και το 1885!
Πριν από 15 χρόνια το θέμα αυτό λύθηκε νομοθετικά για τα εντός σχεδίου ακίνητα, εφόσον ο ιδιοκτήτης τους τα νέμεται καλόπιστα και με νόμιμα μεταγραμμένο τίτλο επί 30 έτη. Ζητούμε να ισχύσει άμεσα παρόμοια ρύθμιση και για τα εκτός σχεδίου ακίνητα, ώστε η κτηματογράφηση να διεξαχθεί ομαλά και χωρίς εκατοντάδες χιλιάδες ενστάσεις & δικαστικές αντιδικίες σε όλη την ύπαιθρο χώρα.
2. Εφέτος συμπληρώνονται 14 χρόνια λειτουργίας των πρώτων κτηματολογικών γραφείων 111 πόλεων και περιοχών της χώρας μας, οπότε και λήγει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής κατά της περιέλευσης στο Ελληνικό Δημόσιο των ακινήτων “ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ” που οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, για οποιοδήποτε, συχνά ανυπαίτιο, λόγο, ή τα δήλωσαν με σοβαρά σφάλματα.
Ετσι σε πόλεις όπως η Πάτρα, Καλαμάτα, το Αργοστόλι, αλλά και σε περιοχές όπως Νέα Σμύρνη, Ν. Ψυχικό, Βριλήσσια, Μελίσια, Γέρακας, σημαντικά περιουσιακά στοιχεία περιέρχονται στο Δημόσιο. Αυτό θα συνεχιστεί σταδιακά σε όλη τη χώρα, ενώ ήδη στις νεώτερες κτηματογραφήσεις ισχύει η 7ετία.
Η αυτόματη «δήμευση» της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκείνων που για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετείχαν σε μια διοικητική διαδικασία καταγραφής της, έχει σαφέστατα αντισυνταγματικό χαρακτήρα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι, ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει αποζημίωση των ιδιοκτητών που θα χάσουν την περιουσία τους από τη διαδικασία αυτή, στον προϋπολογισμό του κράτους δεν προβλέπεται κανένα σχετικό κονδύλι, πράγμα που σημαίνει ότι πρακτικά δεν υπάρχει ούτε πρόθεση, ούτε δυνατότητα αποζημίωσης.
Ο κ. Παραδιάς ζήτησε την άμεση νομοθετική παράταση της προθεσμίας άσκησης δικαστικής προσφυγής έως τη συμπλήρωση 20ετίας από την έναρξη λειτουργίας κάθε κτηματολογικού γραφείου, ώστε να εναρμονιστεί με την 20ετία της έκτακτης χρησικτησίας αλλά και της παραγραφής δικαιωμάτων του Αστικού Κώδικα.
«Είναι δίκαιο το αίτημα, και πρέπει να γίνει πράξη, αλλοιώς, θα έχουμε ένα αδηφάγο Κράτος με δύο μέτρα και σταθμά: Ενώ με το ένα χέρι θα «παραγράφει» και θα δημεύει τις αδήλωτες ιδιοκτησίες στην 7ετία, με το άλλο χέρι θα αξιώνει την πληρωμή του τέλους κτηματογράφησης, ως «απαράγραπτο» και πέραν της 20ετίας» υπογράμμισε.
Πρόσθεσε δε ότι η διαδικασία Κτηματολογίου κινδυνεύει να βαλτώσει στις ενστάσεις και τις αγωγές και να καταστεί εν τέλει εργαλείο πραγματικής δήμευσης ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων έντιμων πολιτών σε όλη τη χώρα, με το πρόσχημα είτε της μη δήλωσής της, είτε της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας του 19ου αιώνα αν δεν βρεθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα.
Πηγή: iefimerida.gr