Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Τα 7 κλειδιά που ανοίγουν ξανά την πόρτα των 100 και 120 δόσεων

Την ευκαιρία να κερδίσουν ξανά τις παλιές ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων τις οποίες έχασαν εν μέσω πανδημίας έχουν χιλιάδες οφειλέτες της Εφορίας. Αρκεί να υποβάλουν μια αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα mybusinessSupport της ΑΑΔΕ έως τις 31 Δεκεμβρίου, αφού θα έχουν προηγουμένως ρυθμίσει  τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές, και να πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος του μήνα.

Η πλατφόρμα είναι ανοιχτή για τους πληττόμενους οφειλέτες που θέλουν να επανενταχθούν με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις στις «χαμένες» ρυθμίσεις. Οι δόσεις που έμειναν απλήρωτες από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία έως και τον Νοέμβριο θα προστεθούν στο τέλος του προγράμματος της ρύθμισης ως υπεράριθμες.

Οι πόρτες των 100 και 120 δόσεων ανοίγουν ξανά με 7 κλειδιά:

  1. Υποβάλλεται αίτηση επανένταξης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης.
  2. Η επανένταξη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της δόσης του μηνός Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και την 31.12.2020. Η καταληκτική ημερομηνία της αναβιώσασας ρύθμισης επεκτείνεται κατά το πλήθος των δόσεων που ήταν ανεξόφλητες την ημέρα της αναβίωσης.
  3. Η αίτηση επανένταξης του οφειλέτη υποβάλλεται ηλεκτρονικά στη διαδικτυακή εφαρμογή myBusinessSupport της ΑΑΔΕ (aade. gr/mybusinesssupport). Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ εμφανίζονται οι ρυθμίσεις που σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ απωλέσθησαν κατά την περίοδο Μαρτίου – Νοεμβρίου 2020. Από αυτές, ο οφειλέτης δύναται να επιλέξει τις ρυθμίσεις για τις οποίες επιθυμεί να υποβάλει αίτηση επανένταξης. Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στην Υπηρεσία (ΔΟΥ / Ελεγκτικό Κέντρο / ΕΜΕΙΣ) της οποίας ο προϊστάμενος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, κατά περίπτωση.
  4. Οι αιτούντες την επανένταξη δηλώνουν στην αίτηση, η οποία επέχει και θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρ. 8 Ν. 1599/1986, ότι:
  • είναι πληγέντες από την πανδημία, ήτοι ότι έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19, και
  • ότι απώλεσαν ρύθμιση του Ν. 4321/2015 ή/και του Ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου έως και Νοεμβρίου 2020, και\
  • έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις,

5    Για την επανένταξη στη ρύθμιση, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ελέγχεται:

  •  αν έχει γίνει εξόφληση των δόσεων της προϋπάρχουσας ρύθμισης ως εξής: μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019 για τη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 και μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 για τη ρύθμιση του Ν. 4611/2019 και
  • αν έχει γίνει εξόφληση ή ρύθμιση των νέων οφειλών, εκτός από αυτές που τελούν σε αναστολή είσπραξης βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.

Σε περίπτωση που κατά την ημερομηνία αίτησης επανένταξης υφίστανται τυχόν λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο, ο οφειλέτης πρέπει, πριν από την υποβολή αίτησης επανένταξης στη ρύθμιση, να έχει εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο, ήτοι με αναστολή πληρωμής ή άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής, τις ανωτέρω οφειλές.

6    Ο έλεγχος υποβολής των προβλεπόμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) το αργότερο εντός 3 μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής εκάστης (λαμβανομένων υπόψη και τυχόν παρατάσεων που έχουν δοθεί) διενεργείται σε μεταγενέστερο χρόνο από τις ΔΟΥ. Εφόσον διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο αυτόν ότι οι δηλώσεις αυτές δεν έχουν υποβληθεί επέρχεται απώλεια των ρυθμίσεων.

7   Προϋπόθεση για την επανένταξη αποτελεί η εμπρόθεσμη καταβολή της δόσης του Δεκεμβρίου 2020. Επισημαίνεται ότι, δεδομένου πως οι ρυθμίσεις αυτές κατά τη στιγμή της καταβολής της δόσης δεν είναι ενεργές, δεν είναι δυνατή η εξόφληση μέσω κάρτας στο Taxisnet, αλλά μπορεί να εξοφληθεί με τη χρήση της Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής (ΤΡΟ) μέσω Web banking ή σε τράπεζα μόνο εάν δεν είναι δυνατή η καταβολή μέσω Web banking.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

πηγη