Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τον τουρισμό που δημοσιοποιήθηκαν από τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ και σε συνέχεια των δηλώσεων του Προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κα Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε:
«Τα στοιχεία που αναφέρει ο ΣΕΤΕ με τον τίτλο «Κερδισμένοι και Χαμένοι» αποτελούν επεξεργασία του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανά Περιφέρεια και ανά χώρα προέλευσης των επισκεπτών που ανακοινώνει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για 2η φορά.
Η ΤτΕ όπου για 2η φορά ανακοινώνει τις εισπράξεις ανά Περιφέρεια με την διοικητικής τους ταξινόμηση (NUTS 2013/EU-28) εκτιμά το τουριστικό συνάλλαγμα που εισρέει στη χώρα από περίπου 45.000 ερωτηματολόγια που πραγματοποιούνται στις κύριες πύλες εισόδου της χώρας (αεροδρόμια Ελ. Βενιζέλος, λιμένες, οδικά μεθοριακούς σταθμούς) και δεν διέρχονται transit την Ελλάδα. Παρόλα αυτά όπως φαίνεται και από την υποσημείωση της ΤτΕ τα στοιχεία είναι μη – δημοσιεύσιμα λόγω μικρής αντιπροσωπευτικότητας των χωρών προέλευσης στο δείγμα.
Ο υπεργολάβος της ΤτΕ, στα στοιχεία των μετρήσεων δεν λαμβάνει υπόψη και δεν συμπεριλαμβάνει το Διεθνή Αερολιμένα της Καλαμάτας παρά την αύξηση που έχει επιδείξει τα τελευταία χρόνια.
Ο Διεθνής Αερολιμένας της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» έχει επιδείξει μια θεαματική αύξηση. Το 2009 το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κατέγραφε 75.800 αναχωρήσεις και αφίξεις επισκεπτών ενώ το 2016 ξεπέρασε τις 228.000 ενώ ήδη το πρώτο 9μηνο του 2017 έχει ήδη φθάσει τις 251.218 αφίξεις και αναχωρήσεις.
Η αυξητική τάση που εμφανίζει η βασική πύλη της Πελοποννήσου ο Διεθνής Αερολιμένας της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» με +194% στις πτήσεις εσωτερικού και + 13,5% στις πτήσεις εξωτερικού, το πρώτο 9μηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2016, δεν συνάδουν λογικά με την τάση μείωσης που εμφανίζουν τα στοιχεία της ΤτΕ, με μείωση -10% στις εισπράξεις, – 28,6 % στις επισκέψεις, – 26,1% στις διανυκτερεύσεις.
Ένα επίσης αδιαμφισβήτητο στοιχείο που δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε και το οποίο επιβεβαιώνει την αυξητική τάση και όχι την μείωση των επισκεπτών στην διοικητική Πελοπόννησο είναι οι καταγεγραμμένες επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Πελοποννήσου, μέσω των δημοσιευμένων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ). Σε χιλιάδες επισκεπτών το επίμαχο 1ο πεντάμηνο του 2016 οι επισκέπτες σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου ήταν 697.882 ενώ την ίδια περίοδο το 2017 παρουσίασαν θεαματική αύξηση 829.495.
Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι, όσο θα συνεχίσει να αυξάνεται η δυναμική του αερολιμένα Καλαμάτας, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη να συμπεριληφθεί ο Διεθνής Αερολιμένας της Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» στις μετρήσεις της ΤτΕ.
Ενδεικτικό παράδειγμα του ελλείμματος που παρουσιάζει η Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ, αποτελούν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για τις κυριότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, κάτι που αφορά την αντιπροσωπευτικότητα των χωρών προέλευσης στο δείγμα. Στα συγκεκριμένα στοιχεία για την Πελοπόννησο 3η αγορά εμφανίζονται οι ΗΠΑ και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η Αλβανία.
Τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων της ΤτΕ,παρά τη σημασία τους, δε θα πρέπει να εξετάζονται μονοσήμαντα. Έχουν αμφισβητηθεί τόσο από την ίδια την Υπουργό Τουρισμού όσο και, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, από διεθνείς φορείς όπως ο U.S. ChamberofCommerce των ΗΠΑ, η Βρετανική Στατιστική Αρχή ONS, το γερμανικό ίδρυμα BAT-STIFTUNGFÜRZUKUNFTSFRAGEN οι οποίοι στις δικές τους εκτιμήσεις, όσον αφορά τα έξοδα των εξερχόμενων πολιτών τους έρχονται σε αντιδιαστολή από τα στοιχεία της έρευνας της ΤτΕ.
Δυστυχώς ποτέ δεν λειτούργησε στη χώρα μας ένα αξιόπιστο και ολοκληρωμένο σύστημα Δορυφόρων Λογαριασμού Τουρισμού, με αποτέλεσμα συχνά να δημοσιεύονται αντικρουόμενα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την τουριστική κίνηση. Η Περιφερειακή Αρχή έχοντας κατανοήσει αυτό το πρόβλημα στοχεύει να συνεργαστεί με έγκριτα πανεπιστήμια της χώρας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης TourismIntelligenceUnit που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για συνεχή παροχή αξιόπιστων πληροφοριών.
Πέραν των στοιχείων της ΤτΕ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου όλα αυτά τα έτη καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια μέσω συνεργειών με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για μια βιώσιμη και σταθερή τουριστική ανάπτυξη του προορισμού Πελοπόννησος. Ο αυξημένος αριθμός εισερχόμενου τουρισμού που απολαμβάνουν οι 5 βασικές Περιφέρειες της χώρας, δεν μπόρεσε να διαμοιραστεί σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος γιατί οι TourOperator, που αναζήτησαν μαζικούς προορισμούς με την κρίση της Βόρειας Αφρικής, κατευθύνθηκαν στους προορισμούς που παραδοσιακά συνεργάζονται με συμβόλαια και όπου υπάρχουν οι περισσότερες κλίνες της χώρας. Παρόλα αυτά, η Πελοπόννησος είχε να αντιμετωπίσει τη μείωση του Έλληνα επισκέπτη η οποία ήταν μια πραγματικότητα με την οικονομική κρίση. Η αλλαγή που έχει επέλθει όλα αυτά τα έτη στον τουρισμό της Πελοποννήσου είναι εμφανής. Όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις των αλλοδαπών στην Πελοπόννησο σύμφωνα με στοιχεία της Ελ. Στατ το 2012 την περίοδο της έναρξης της κρίσης ήταν 726.762, ενώ το 2016 έφθασαν το 1.261.678. Χαρακτηριστική είναι η αύξηση των επισκεπτών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου όπου το 2010 ήταν 750.000 ενώ το 2016 έφθασαν τις 1.500.000.
Δυστυχώς ο λαϊκισμός συγκεκριμένων μέσων υπαγορεύει για τις επιτυχίες στον τουρισμό της Πελοποννήσου να ευθύνονται άλλοι, ενώ για να τα όποια αρνητικά αποτελέσματα να ευθύνεται μόνο η Περιφερειακή Αρχή».