Τρίτη
7
Ιανουάριος
TOP

Τι σημαίνει για τον ΕΝΦΙΑ και την τσέπη μας η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών

Πανδημίας επιτρέπουσας –και αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη- το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να προχωρήσει το καλοκαίρι στην αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών εφαρμόζοντας την μεταρρύθμιση που ήταν προγραμματισμένο να υλοποιηθεί από πέρυσι.

Η μεταρρύθμιση αυτή προέβλεπε τα εξής: επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών, ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών και μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ (για την ακρίβεια αύξηση των ποσοστών έκπτωσης που γίνονται στον τελικό λογαριασμό που προκύπτει από τον ΕΝΦΙΑ και τον συμπληρωματικό φόρο). Τι θα σημαίνει αυτή η μεταρρύθμιση στην πράξη;

  • Ο ΕΝΦΙΑ του 2021, θα επιβληθεί σε περισσότερα τετραγωνικά συγκριτικά με τον ΕΝΦΙΑ του 2020. Άρα θα αυξηθεί η συνολική «ύλη» υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ
  • Ο φόρος ανά τετραγωνικό θα υπολογιστεί με διαφορετικές τιμές λόγω της επικείμενης εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές.
  • Επί του τελικού φόρου, θα γίνονται μεγαλύτερες εκπτώσεις που θα φτάνουν ακόμη και στο 50% συγκριτικά με αυτές που έγιναν στον φετινό ΕΝΦΙΑ (10-30%).

Το αν κάποιος θα πληρώσει περισσότερα ή λιγότερα, θα εξαρτηθεί από το πώς θα λειτουργήσει αυτή η «συνταγή» για το δικό του ακίνητο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες οι οποίοι θα δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να «ξεφουσκώνει» ακόμη περισσότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020

Επί της ουσίας, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης σημαίνει πρακτικά τα εξής:

1. Με την ένταξη τουλάχιστον 3000 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικών αξιών (σ.σ πολλές από τις οποίες είναι και ακριβές ζώνες όπως τμήματα της Μυκόνου, της Πάρου κλπ) θα υπάρξουν σοβαρές ανατιμήσεις οι οποίες με τη σειρά τους θα επιφέρουν και αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

2. Με την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές θα υπάρξουν λίγες περιοχές στις οποίες θα γίνουν μειώσεις (σ.σ κυρίως ακριβές περιοχές) αλλά και πολλές περιοχές στις οποίες θα γίνουν αυξήσεις. Πάντως, για την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, διατυπώνεται και το επιχείρημα ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα καθώς η πανδημία έχει αλλάξει τα δεδομένα ενώ δεν επιτρέπει και την σωστή αποτίμηση των ακινήτων

3. Αυτές οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν θα «αυξήσουν» την φορολογητέα ύλη για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θα υπολογίσει τα χρήματα που θα προκύψουν από τη φορολόγηση μεγαλύτερων περιουσιών και με αυτά θα χρηματοδοτήσει την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ουσιαστικά θα αυξηθούν οι συντελεστές έκπτωσης που εξαρτώνται από το σύνολο της περιουσίας. Στην πράξη:

  • Περιουσίες με αξία έως 60.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση φόρου 30%, θα φτάσουν ακόμη και στο 50%
  • Περιουσίες με αξία από 60.000 έως 80.000 ευρώ που σήμερα έχουν έκπτωση 27% θα φτάσουν κοντά στο 40%
  • Περιουσίες με αξία από 80.000 έως 100.000 που σήμερα έχουν έκπτωση 25% θα πάνε τουλάχιστον στο 35% και
  • Περιουσίες από 100.000 ευρώ και πάνω (και μέχρι το όριο του ενός εκατ. ευρώ) θα έχουν συντελεστή έκπτωσης τουλάχιστον 30%.

Πηγή: moneyreview.gr