“Κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι στα πυρηνελαιουργεία και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών που λειτουργούν αυτά, ζουν αφόρητες καταστάσεις” ανέφερε μεταξύ άλλων κατά την τοποθέτησή του στο Πε.Συ. ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Κελλάρης σχετικά τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στη Πελοπόννησο.
Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του:
“Κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι στα πυρηνελαιουργεία και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών που λειτουργούν αυτά, ζουν αφόρητες καταστάσεις.
Αιτία δεν είναι άλλη από την ασύδοτη δράση αυτών των βιομηχανιών, που μπροστά στο βωμό του κέρδους αρνούνται να εφαρμόσουν περιβαλλοντικούς όρους, να επενδύσουν σε αντιρρυπαντική τεχνολογία, να συμμορφωθούν με μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων των περιοχών, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Και μιας και μιλάμε για μέτρα προστασίας Είναι πρόσφατο το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε σε πυρηνελαιουργείο στην περιοχή του Ναυπλίου το προηγούμενο διάστημα με τον σοβαρό τραυματισμό εργάτη ο οποίος έπεσε από καμινάδα 10 μέτρων!
Συνένοχες γι’ αυτή την άθλια κατάσταση είναι όλες οι κυβερνήσεις που επιτρέπουν την ασύδοτη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, καθώς και οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές, οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε αυτές, γιατί γνωμοδοτούν θετικά για την εγκατάσταση και λειτουργία τέτοιων μονάδων, συγκαλύπτοντας την ασύδοτη δράση και λειτουργία, αντιδρώντας μόνο στα λόγια, όταν η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο ή παίρνοντας αποσπασματικά μέτρα μέχρι εκεί όπου δεν θίγεται το επιχειρηματικό συμφέρον!
Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η διασφάλιση των κερδών των βιομηχανιών είναι αυτή που θυσιάζει την υγεία του λαού και την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι γνωστή επίσης η τακτική της μετακύλισης κάθε «κόστους» των βιομηχάνων στις πλάτες των εργαζομένων με μειώσεις μισθών κλπ, των παραγωγών με μείωση των τιμών των αγροτικών προϊόντων, των λαϊκών στρωμάτων με αύξηση της τιμής των προϊόντων.
Δεν μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ημίμετρα ή με μέτρα της τελευταίας στιγμής και προτάσεις ασπιρίνες όπως η μετεγκατάσταση, που μεταφέρει το πρόβλημα σε άλλη περιοχή ή η εφαρμογή ωραρίου υποδοχής πυρήνα που δημιουργεί αλυσιδωτά άλλα προβλήματα μέχρι τον παραγωγό.
Η άμεση αντιμετώπιση της άθλιας κατάστασης απαιτεί:
- Με ευθύνη του κράτους, να επιβληθούν στη λειτουργία όλων των πυρηνελαιουργείων, συγκεκριμένες τεχνικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, με βάση την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, καθώς και αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι, που θα διασφαλίζουν την υγεία των εργαζομένων και των κατοίκων, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος.
- Να επιβληθεί άμεσα η εγκατάσταση σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και εξοπλισμού για τον έλεγχο κι εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων η οποία θα ελέγχεται συστηματικά με την καταγραφή των εκπομπών και το κόστος να πληρώσουν οι πυρηνελαιουργοί, χωρίς καμία επιβάρυνση τόσο των εργαζομένων όσο και των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών και μικρών ελαιοτριβείων.
Ωστόσο, πάγια θέση μας είναι ότι, για την οριστική λύση του προβλήματος απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός, που θα διασφαλίζει την περιβαλλοντική λειτουργία τέτοιων μονάδων, θα τις εντάσσει στο γενικότερο σχεδιασμό για την επεξεργασία πρώτων υλών και την παραγωγή αντίστοιχων προϊόντων, που θα επιβάλει τη χρήση νέας σύγχρονης τεχνολογίας, τη χωροθέτηση χρήσεων γης και την εφαρμογή περιβαλλοντικών όρων για τέτοιου είδους δραστηριότητες.”