Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Τρόμος για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του κορωνοϊού στις γιορτές – Δραματικές εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων

Δραματικό χαρακτήρα λαμβάνουν οι εκκλήσεις για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, με το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης του φονικού ιού μέσα στις γιορτές, να προκαλεί τρόμο δεδομένης της ήδη μεγάλης πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας.

Καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής, από τον κορωνοϊό, επισημαίνουν οι ειδικοί, που δεν κρύβουν το μέγεθος της ανησυχίας τους, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιχειρηθεί, ούτε η παραμικρή παράκαμψη των μέτρων-ακόμη και για τις λίγες ώρες- του  ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η τωρινή κατάσταση θεωρείται ιδιαίτερα εύθραυστη λόγω της υπερμεταδοτικότητας του ιού και της «κόπωσης» των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα, που οδηγεί σε ανυπακοή και χαλάρωση.

Επιπλέον η κινητικότητα που παρατηρείται την περίοδο των γιορτών, εντείνει τους φόβους ότι ενδεχομένως να έχουμε αύξηση των νέων διαγνώσεων περί τα μέσα Ιανουαρίου, την περίοδο δηλαδή που θα έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός στη χώρα.

Οι λοιμωξιολόγοι, γνωρίζουν πως η ενθαρρυντική επιστροφή των τριψήφιων αριθμών στα κρούσματα μπορεί πολύ εύκολα να ανατραπεί και να δούμε ξανά εκθετική αύξηση των διαγνώσεων. Επισημαίνουν ότι είμαστε σε εύθραυστη ισορροπία και οποιοδήποτε στραβοπάτημα μπορεί να μας γυρίσει πίσω.

Το δεύτερο κύμα δεν έχει τελειώσει ακόμη, λένε, προσθέτοντας ότι σε ασφαλή νερά θα έχουμε μπει όταν θα δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους, παράλληλα με την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Μέχρι τότε βρίσκονται σε εγρήγορση για την λήψη επιπλέον μέτρων όπου χρειαστεί.

Δεν υπάρχει περιοχή που να είναι ασφαλής – Να είμαστε σε εγρήγορση

Δεν υπάρχει περιοχή που να είναι ασφαλής από τον κορωνοϊό σημείωσε μιλώντας στο MEGA, o Θανάσης Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Όταν η χώρα έχει πρόβλημα, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από περιοχή σε περιοχή αστραπιαία, είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, θυμίζοντας την καλή επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης στις αρχές Οκτωβρίου, και την ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης μέσα σε μόλις 20 μέρες.

«Θα έχουμε συνεχώς αναζωπυρώσεις και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για την λήψη επιπλέον μέτρων, όπου χρειαστεί» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνει ούτε η παραμικρή προσπάθεια παράκαμψης των μέτρων.

Ασφάλεια θα έχουμε με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων

«Η πίεση στα νοσοκομεία είναι τεράστια. Όταν λέμε πληρότητα 90% στις ΜΕΘ και το 10% αφορά 4 ή 5 κρεβάτια καταλαβαίνετε  ότι το ποσοστό εξαντλείται μέσα σε ένα απόγευμα αν κάτι πάει στραβά», είπε.

«Το 620 (σ.σ ο αριθμός των διασωληνωμένων) μπορεί να έγινε 534, όμως αυτό δεν είναι αποκλιμάκωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αποκλιμάκωση θα υπάρξει όταν θα δούμε διψήφιο αριθμό στους διασωληνωμένους», είπε σχετικά. Μόνο τότε, παράλληλα με τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων, θα έχουμε μπει «σε ασφαλή νερά», πρόσθεσε.

«Επικίνδυνη ιδέα η μη τήρηση των μέτρων»

Ο κ. Εξαδάκτυλος, υπογράμμισε αρκετές φορές ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα υπογραμμίζοντας ότι τα ρεβεγιόν θα πρέπει να γίνουν με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα.

«Αν κάποιοι ετοιμάζονται για ρεβεγιόν με πάνω από 9 άτομα, πολύ κακώς κάνουν» είπε, κάνοντας λόγο για επικίνδυνη ιδέα.

«Αν θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσπαθώντας να σώσουν τους 530 διασωληνωμένους και τους 3.500 που νοσηλεύονται, θα πρέπει ( στο εορταστικό τραπέζι » να περιοριστούμε στους ανθρώπους με τους οποίους μένουμε στο ίδιο σπίτι», είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς τα Χριστούγεννα θα είμαστε στα νοσοκομεία – Ό,τι χειρότερο η χαλάρωση»

«Εμείς (οι υγειονομικοί) τα Χριστούγεννα θα τα περάσουμε μέσα στα νοσοκομεία» είπε από την πλευρά του ο  Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», εκφράζοντας τον προβληματισμό των επιστημόνων για τις γιορτές.

«Ο ιός μπαίνει στα σπίτια μας», είπε προσθέτοντας ότι καμία έκπτωση των περιοριστικών μέτρων δεν πρέπει να υπάρξει, διότι θα είναι αδύνατη η ανταπόκριση του ΕΣΥ.

«Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ακόμη τις τραγικές συνέπειες που είχαμε από τον μη έλεγχο της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα. Οι Μονάδες είναι γεμάτες.  Ζήτημα είναι αν υπάρχουν μία με δύο κλίνες ΜΕΘ όταν εφημερεύουμε», είπε, τονίζοντας ότι «είμαστε σε μια εύθραυστη ισορροπία» και εκφράζοντας την  ανησυχία του για την κινητικότητα στις γιορτές.

Η κινητικότητα των πολιτών στις γιορτές και η χαλάρωση όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων είναι «ό,τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί», σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο.

«…Και η παραμικρή πίεση στο ΕΣΥ, θα έχει ολέθρια και καταστροφικά αποτελέσματα» σημείωσε.

Οι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Αν και οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής από τον κοροναϊό, υπάρχουν κάποιες περιοχές που προκαλούν πιο έντονη ανησυχία, καθώς είναι περισσότερες οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουν έξαρση μετά τα Χριστούγεννα.

Οι περιοχές αυτές, εκτός από τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη που είναι ήδη σε σκληρό lockdown, είναι επίσης οι: Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα.

Τι να προσέχουμε στο εορταστικό τραπέζι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι συγκεντρώσεις στα σπίτια αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί ότι 8 λεπτά μόνο αρκούν για να μεταδοθεί ο ιός σε κλειστό χώρο.

Εφόσον επιλέξουμε να συναντηθούμε υπάρχουν απλές οδηγίες για ασφαλέστερες συναντήσεις :

Αν έχουμε συμπτώματα θα πρέπει φυσικά να απέχουμε. Καλό θα είναι να φοράμε μάσκα. Είναι κατανοητό πως δεν γίνεται να φοράμε πάντα, αλλά πρέπει να προστατεύσουμε τους πιο ευπαθείς.

Αν επισκεφθούμε γιαγιάδες, παππούδες, αρρώστους ή άλλους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες πρέπει να φοράμε σίγουρα μάσκα, τονίζουν οι ειδικοί.

Κωδικός 6

Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια – των παιδιών συμπεριλαμβανομένων.

Σε ότι αφορά τις μετακινήσεις, για τις ημέρες 24, 25, 31 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε συναθροίσεις, ενώ για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και τις 6 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών για συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές.

Μάλιστα, για τη μετακίνηση προς και από το σπίτι που θα κάνουμε ρεβεγιόν θα πρέπει να στείλουμε μήνυμα με το νούμερο 6 στο 13033.  Πρόκειται, δηλαδή, να στέλνουμε τον κωδικό που μέχρι σήμερα στέλναμε για σωματική άσκηση, βόλτα ή κατοικίδιο.

Σημειώνεται ότι δεν αλλάζει κάτι στην απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 05:00 το πρωί, η οποία θα παραμείνει κανονικά σε ισχύ καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να φύγει κάποιος από το σπίτι του την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή άλλη νύχτα των εορτών διότι δεν θα μπορεί να επιστρέψει χωρίς να δικαιολογεί γιατί μετακινήθηκε.

Κατά συνέπεια ή θα πρέπει να γυρίσει στο σπίτι του μέχρι τις 22:00 ή να διανυκτερεύσει στο συγγενικό/φιλικό σπίτι.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού.

Υπάρχουν όμως εξαιρέσεις και αφορούν σε 4 κατηγορίες:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία,
  • επανένωση οικογενειών,
  • λόγοι υγείας,
  • επαγγελματικοί λόγοιin.gr