Τετάρτη
4
Δεκέμβριος
TOP

Υποχρεωτικός διαγνωστικός έλεγχος στους ΟΤΑ

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου, το μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό(COVID-19) στους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους και δεν τηλεργάζονται, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε.

Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία (1) φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Κατά το διάστημα από 26η Απριλίου έως την 9η Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία, με την επίδειξη του Α.Μ.Κ.Α. και της αστυνομικής ταυτότητας,  προκαταβολικά δύο (2) selftests από τη Μεγάλη Δευτέρα (26 Απριλίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), τα δε αποτελέσματα των ελέγχων θα πρέπει να καταχωρηθούν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr εντός του χρονικού διαστήματος από 26 Απριλίου έως και 9 Μαΐου 2021.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapidtest ή Μοριακό – PCR test). Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ.

Στην υποχρέωση διαγνωστικού ελέγχου εντάσσονται οι κατηγορίες προσωπικού του δημοσίου που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στο Δημόσιο Τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι τα καθήκοντά τους ασκούνται με φυσική παρουσία και αφορούν φυσικά και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, συμπεριλαμβανομένων και των εποπτευομένων φορέων τους.

Σε περίπτωση που τα υπόχρεα πρόσωπα δεν υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρούν το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου, η αρμόδια υπηρεσία προσωπικού του φορέα προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών τους, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.