Ακόμη και μετά τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης χιλιάδες μισθωτοί από τον Ιούνιο και μετά θα φτωχοποιηθούν περαιτέρω, είτε απασχοληθούν εκ περιτροπής τις μισές εργάσιμες ημέρες του μήνα είτε συνεχίσουν να βρίσκονται ή μπουν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεών τους. Οι απώλειες επί των μηνιάτικων αμοιβών που κανονικά θα έπρεπε να λάβουν θα κυμανθούν για τη συντριπτική πλειονότητά τους από τουλάχιστον 15% με 20% έως και πάνω από 50%.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ανάλυση των μέτρων που εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά τις σχετικές πρωθυπουργικές εξαγγελίες, την περασμένη Τετάρτη 20 Μαΐου. Συγκεκριμένα, τις… ελάχιστες απώλειες (20%) θα έχουν όσοι μισθωτοί με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης κληθούν, με εργοδοτική απόφαση, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο να εργαστούν, είτε συνεχόμενα είτε διακεκομμένα, τις μισές από τις εργάσιμες ημέρες των επόμενων τεσσάρων μηνών.
Σύμφωνα με όσα θα προβλέπονται στον υπό προετοιμασία μηχανισμό στήριξης της απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας (φέρει τη διακριτική ονομασία… «Συν-εργασία»), ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ για τη χρονική περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 (με επέκταση της χρονικής ισχύος εάν χρειαστεί, κατά τον κ. Βρούτση), κάθε εργοδότης, εφόσον η επιχείρησή του παρουσίασε μείωση τζίρου τουλάχιστον κατά 20% την περίοδο του κορονοϊού, θα έχει τη δυνατότητα να μειώνει έως 50% τον χρόνο εργασίας σε κάθε εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης που ανήκει στο προσωπικό του, «κουρεύοντας» ανάλογα και τις αμοιβές του (υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας και δεν θα γίνονται απολύσεις). Από την πλευρά του το κράτος θα αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του απασχολουμένου για τον χρόνο που δεν θα εργαστεί.
Μόνο στην περίπτωση που η καθαρή αμοιβή, μετά την προβλεπόμενη προσαρμογή, υπολείπεται του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ, μεικτά, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ ολοκλήρου. Ο εργοδότης θα έχει σε κάθε περίπτωση την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης; Χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί εάν θα υπάρξει «πλαφόν» στο ύψος των μισθών που θα καλυφθούν κατά 60% για τις ημέρες που δεν θα απασχοληθούν με απόφαση του εργοδότη οι εργαζόμενοι, σχεδόν όλοι όσοι ενταχθούν στον μηχανισμό αυτόν και κανονικά λαμβάνουν περισσότερα από 650 ευρώ τον μήνα, μεικτά, θα υποστούν απώλειες της τάξης του 20% επί των μηνιαίων αμοιβών που κανονικά θα λάμβαναν, εάν εργάζονταν όλες τις εργάσιμες ημέρες κάθε μήνα.
Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, ακόμη και πάνω από 50%, θα υποστούν αρκετοί από τους μισθωτούς οι οποίοι θα συνεχίσουν είτε σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή είτε σε όσες ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Οι επιχειρήσεις αυτών των κλάδων μπορούν να διατηρήσουν μέχρι και το 100% των εργαζομένων τους σε αναστολή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Οι εν λόγω απασχολούμενοι, που θα συνεχίσουν να είναι σε αναστολή, θα λάβουν για κάθε μήνα που θα παραμείνουν στον «πάγο» το βοήθημα των 534 ευρώ. Άρα, ανάλογα με το ύψος του κανονικού ονομαστικού τους μισθού, για τους περισσότερους οι απώλειες θα κυμανθούν από περίπου 15% έως και πάνω από 50%! Λιγότερο χαμένοι θα είναι όσοι αμείβονται με μηνιάτικα της τάξης των 750 ευρώ, μεικτά, και περισσότερο όσοι κανονικά πληρώνονται με 1.420 ευρώ, μεικτά, και πάνω, όπως προκύπτει και από τα αναλυτικά παραδείγματα που παρουσιάζει η «κυριακάτικη δημοκρατία».
Αναλυτικά παραδείγματα ανάλογα με το ύψος του μισθού
Οι απώλειες για όσους δουλέψουν εκ περιτροπής τις μισές εργάσιμες ημέρες του μήνα:
1) Μισθωτός που λαμβάνει 850 ευρώ μεικτά (707 ευρώ καθαρά). Εάν εργαστεί τον μισό χρόνο του μήνα, από τον εργοδότη θα λάβει 355,5 ευρώ. Από την ισόποση απώλεια το κράτος θα καλύψει 212,1 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 565,6 ευρώ, άρα το 80% του κανονικού μισθού του.
2) Μισθωτός με 1.000 ευρώ μεικτά (806 ευρώ καθαρά). Από τον εργοδότη θα λάβει 403 ευρώ και το κράτος θα καλύψει 246,8 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 644,8 ευρώ καθαρά.
3) Μισθωτός με 1.500 ευρώ μεικτά (1.118 ευρώ καθαρά). Εάν εργαστεί τον μισό χρόνο του μήνα, από τον εργοδότη θα λάβει 559 ευρώ και το κράτος θα καλύψει επιπλέον 335,4 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 894,4 ευρώ καθαρά (το 80% του πλήρους καθαρού μισθού).
4) Μισθωτός με μηνιάτικο 1.800 ευρώ μεικτά (1.296 ευρώ καθαρά). Εάν εργαστεί τον μισό χρόνο του μήνα, από τον εργοδότη θα λάβει 648 ευρώ και το κράτος θα καλύψει επιπλέον 388,8 ευρώ. Συνολικά θα λάβει 1.036 ευρώ καθαρά (το 80% του πλήρους καθαρού μισθού).
Πόσα χάνουν όσοι είναι σε αναστολή σύμβασης:
1) Μισθωτός με μηνιάτικο 750 ευρώ μεικτά (631 ευρώ καθαρά). Εάν είναι σε αναστολή τον επόμενο μήνα, θα λάβει το έκτακτο βοήθημα των 534 ευρώ, άρα θα έχει απώλειες 97 ευρώ (15% επί του κανονικού καθαρού μισθού του).
2) Μισθωτός με μηνιάτικο 1.000 ευρώ, μεικτά (806 ευρώ καθαρά). Θα λάβει το βοήθημα των 534 ευρώ, άρα θα έχει απώλειες 272 ευρώ (34%) σε σχέση με τον μισθό που κανονικά θα έπρεπε να λάβει.
3) Εργαζόμενος με μισθό 1.420 ευρώ μεικτά (1.068 ευρώ καθαρά). Θα λάβει το βοήθημα των 534 ευρώ, άρα θα έχει αντίστοιχη απώλεια 534 ευρώ (50%) σε σχέση με τον μισθό που κανονικά θα έπρεπε να λάβει.
Εργαζόμενος με μισθό 1.600 ευρώ μεικτά (1.180 ευρώ καθαρά). Θα λάβει το βοήθημα των 534 ευρώ, άρα θα έχει απώλεια 646 ευρώ (55%) σε σχέση με τον μισθό που κανονικά θα έπρεπε να λάβει.
Πηγή:www.newsbreak.gr