Παρασκευή
16
Απρίλιος
TOP

Χαμένος μήνας και ο Απρίλιος για το ελληνικό ελαιόλαδο, σε χαμηλά επίπεδα ζήτηση και τιμές

Έφυγε… και ο Απρίλιος και οι εκτιμήσεις από την Ιταλία ότι θα άρχιζε σιγά-σιγά να κινείται η αγορά στην Ελλάδα, αποδεικνύονται φρούδες. Ως εκ τούτου οι τιμές έχουν φτάσει στο σημείο, σε ορισμένες περιοχές της χώρας, να κινούνται σε επίπεδα ακόμα και κάτω των 2,50 ευρώ το κιλό. Την ίδια ώρα  τα στοιχεία από την Ισπανία, σε σχέση με τα εκεί αποθέματα στα τέλη Μαρτίου, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

«Αν δεν αλλάξει κάτι τις δυο-τρεις επόμενες ημέρες, τότε πάμε για μετά το Πάσχα, για ενδεχόμενη σοβαρή εμπορική πράξη», τόνισε με δηλώσεις του στον ΑγροΤύπο ο διαχειριστής των ΑΣ Μολάων-Πακίων, κ. Τάκης Ντανάκας. Όπως μας είπε ο ίδιος «κλείνουμε σήμερα ένα δίμηνο κατά το οποίο δεν υπάρχει εμπορική πράξη μεγάλη. Τελευταία ήταν 60 ημέρες πριν σε τιμή 3,50 ευρώ το κιλό».

Κάπως έτσι και χειρότερα φαίνεται πως εξελίσσονται τα πράγματα στην Κρήτη, όπου οι τιμές έχουν εδραιωθεί στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες πράξεις και κάτω από αυτά τα επίπεδα. Ίδιο είναι το σκηνικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με τις τιμές ακόμα και για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα να κυμαίνονται σε τιμές σαφώς κάτω από τα 3 ευρώ το κιλό.

Σημειώνεται πάντως ότι σύμφωνα με στοιχεία από την Ισπανία, για το μήνα Μάρτιο, υπολογίζεται ότι τα αποθέματα σε προϊόν στη χώρα αυτήν της Ιβηρικής Χερσοννήσου έφταναν τους 1.469.710 τόνους, με την συνολική παραγωγή έως αυτό ακριβώς το διάστημα να υπολογίζεται σε 1.766.991 τόνους, όπερ σημαίνει ότι πολύ μεγάλες ποσότητες δεν έχουν ακόμα πέσει στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αλέξανδρος Μπίκας

www.agrotypos.gr