Παρασκευή
26
Φεβρουάριος
TOP

Χαρίτσης: Καλοδεχούμενη η αλλαγή στάσης Μητσοτάκη για το αφορολόγητο

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «News 24/7 88.6» και τον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης:

ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης «τρέχει ασθμαίνοντας για να βγει δεύτερος» και αυτό γιατί ήδη ο Πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μειωθεί το αφορολόγητο. Η Κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέα μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας και η ΝΔ θα βρεθεί στη δυσάρεστη για εκείνη θέση, να τα ψηφίσει.

Οι νέες παρεμβάσεις εστιάζουν στην φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης που επιβαρύνθηκε υπέρμετρα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Δεν πρόκειται για προεκλογικές παροχές αλλά γίνονται με ορίζοντα τετραετίας και συγκροτούν το πρόγραμμα της επόμενης μέρας. Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι: «τα μέτρα αυτά είναι πλήρως κοστολογημένα, εντός του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε δημιουργήσει, γιατί εμείς δεν θα επιστρέψουμε σε λογικές δημοσιονομικού εκτροχιασμού των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ».

 

ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι το βασικό μήνυμα των ισπανικών εκλογών είναι διπλό. Από τη μία είναι η καταβαράθρωση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου Λαϊκού Κόμματος, αδελφού κόμματος της ΝΔ, που επέβαλε σκληρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές και υιοθέτησε πλήρως την ακροδεξιά ατζέντα και από την άλλη η νίκη του Σοσιαλιστικού Κόμματος το οποίο έκανε αριστερή στροφή, συγκρούστηκε με τη δεξιά και εφάρμοσε πολιτικές υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να αποφύγει η κεντροαριστερά την πασοκοποίηση, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι ο μονομέτωπος αγώνας του ΚΙΝΑΛ ενάντια στην Κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας των προοδευτικών πολιτών που δεν θέλουν να δουν την παλινόρθωση της δεξιάς και του παλιού πολιτικού συστήματος, αλλά και με τις εξελίξεις διεθνώς όπου σημαντικά τμήματα της σοσιαλδημοκρατίας εγκαταλείπουν τον νεοφιλελευθερισμό και αναζητούν προοδευτικές συμμαχίες με την Αριστερά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι το ποιός κάνει παρεμβάσεις υπέρ των ατόμων με αναπηρία και ποιοί είναι αυτοί που μιλούν για χάρες και επιδόματα. Δύο κόσμοι συγκρούονται και εδώ, είπε με έμφαση. Από τη μία βρίσκεται η προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει δομές στήριξης των αναπήρων και από την άλλη, ο κοινωνικός δαρβινισμός της ΝΔ. Πρόσφατα το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νέο ειδικό πρόγραμμα για την κατασκευή ράμπας πρόσβασης και χώρων υγιεινής σε όλα τα σχολεία της χώρα για τα άτομα με αναπηρία. Όμως, με αυτή την πολύ σημαντική παρέμβαση δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα τα ΜΜΕ.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ

 

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι οι  πρωτοβουλίες που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας δεν είναι ένα προεκλογικό τρικ, αλλά αντικατοπτρίζουν βαθιές κοινωνικές διεργασίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως η μεγάλη δύναμη της Αριστεράς πρωταγωνιστεί σε αυτή τη διαδικασία, σεβόμενος όμως τη διακριτότητα και την αυτονομία όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο Υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι ξεκινά από φέτος το τριετές πρόγραμμα στοχευμένων προσλήψεων για την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε: «Λύσαμε το πρόβλημα με τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς, αντιμετωπίζουμε τις αδικίες σε βάρος των συμβασιούχων και σύντομα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει μέτρα για τις σχολικές καθαρίστριες. Αντιθέτως, η ΝΔ θέλει την επαναφορά του κανόνα 1/5, το πάγωμα των προσλήψεων και την εκχώρηση κρίσιμων υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης σε ιδιωτικά συμφέροντα. Όλα αυτά οι πολίτες πρέπει να τα συνυπολογίσουν και να βαρύνουν στην ψήφο τους».