Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Χαρίτσης – Τι είπε για τις ΤΟΜΥ – Πόσες προσλήψεις έρχονται για το “βοήθεια στο σπίτι”

Σημεία της ομιλίας του Υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα, «Ενας χρόνος Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)»

 

-To προηγούμενο διάστημα κάναμε στο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μια πολύ συστηματική δουλειά, σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, το Υπουργείο Οικονομικών, τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις 13 Περιφέρειες, για να διασφαλίσουμε κάτι το οποίο δεν ήταν καθόλου δεδομένο στην αρχή. Τη χρηματοδότηση, αλλά και τη διαχειριστική επάρκεια όλου αυτού του Προγράμματος που έχει έναν πολύ ισχυρό χαρακτήρα αποκέντρωσης όλης της δραστηριότητας των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.

Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση των ΤΟΜΥ για την πρώτη τετραετία με ποσό που ξεπερνά τα 280 εκατ. ευρώ. Στην αρχή η χρηματοδότηση γίνεται από πόρους του ΕΣΠΑ(από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και συγκεκριμένα το πρόγραμμα Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα τον πρώτο χρόνο, από τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα τα επόμενα) και σταδιακά αυτή η χρηματοδότηση καλύπτεται σε ολοένα μεγαλύτερο βαθμό από εθνικούς πόρους μέχρι τη σταδιακή αποκλιμάκωση της Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και την πλήρη ανάληψη της δαπάνης από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό μετά το 2022. Για το ξεκίνημα της μεταρρύθμισης δεσμεύσαμε 126 εκ. ευρώ από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Αυτό το Πρόγραμμα δεν αποτελεί  ένα πυροτέχνημα, αλλά ένα Πρόγραμμα το οποίο ήρθε για να μείνει. Η στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι κεντρικός στόχος του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού και της κοινωνικής πολιτικής μας. Και αυτό κάνουμε πράξη στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από μια σειρά πρωτοβουλίες, για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο στον κοινωνικό, όσο και στον αναπτυξιακό τομέα.

 

-Η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν παραμένει σε επίπεδο προθέσεων. Δεν ακολουθούμε τις κοντόφθαλμες πολιτικές των προκατόχων μας οι οποίοι ξεκινούσαν προγράμματα με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για να τα εγκαταλείψουν κακήν κακώς στη συνέχεια, όταν εξαντλούνταν οι κοινοτικοί πόροι, αφήνοντας ξεκρέμαστους τόσο τους πολίτες όσο τους εργαζόμενους. Δεν είχαν, βλέπετε, εξασφαλίσει τη συνέχεια της λειτουργίας τους με εθνικούς πόρους.

Για τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχουμε ήδη εξασφαλίσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό «χώρο» στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών ώστε η Πολιτεία να αναλάβει με πλήρη συνέπεια τις δαπάνες για την ολοκλήρωση και τη βιωσιμότητα της. Ταυτόχρονα, οι πόροι που θα εξοικονομηθούν από τις άλλες βαθμίδες υγείας, με τη λειτουργία των ΤΟΜΥ, θα επανεπενδυθούν στο ΕΣΥ διευρύνοντας τις δυνατότητές και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του.

-Ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα της κρίσης ήταν η υγεία. Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας έχασαν πρακτικά την πρόσβαση στο σύστημα υγείας είτε διότι ως άνεργοι δεν είχαν ασφάλεια και οι ανασφάλιστοι είχαν χάσει την πρόσβαση στο ΕΣΥ – μια τεράστια αδικία την οποία η κυβέρνησή μας αποκατέστησε από την πρώτη στιγμή – είτε διότι το εθνικό σύστημα υγείας αδυνατούσε να καλύψει όλους τους πολίτες εξαιτίας της μεγάλης υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης του. Για αυτό η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν και παραμένει πρώτη προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Ουσιαστικό κομμάτι αυτής της προσπάθειας είναι και οι ΤΟΜΥ οι οποίες αποτελούν μια τεράστια ανακούφιση για τις τοπικές κοινωνίες στον αστικό ιστό. Πλέον, όλοι οι πολίτες, σε κάθε γωνία της χώρας, έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες και ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

 

-Η στήριξη των τοπικών κοινωνιών είναι κεντρικός στόχος του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού και της κοινωνικής πολιτικής μας. Και αυτό κάνουμε πράξη στο Υπουργείο Εσωτερικών μέσα από μια σειρά πρωτοβουλίες, για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο στον κοινωνικό, όσο και στον αναπτυξιακό τομέα. Με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της Αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες. Με χιλιάδες νέες προσλήψεις προσωπικού μόνιμης και σταθερής εργασίας στους ΟΤΑ ώστε να μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά τον κρίσιμο ρόλο τους.

 

-Τις αμέσως επόμενες μέρες μάλιστα, φέρνουμε στη Βουλή τη σχετική ρύθμιση για την πρόσληψη περισσότερων από 3200 εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Ένα πρόγραμμα συμπληρωματικό, θα έλεγα στις ΤΟΜΥ, που προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες σε όλη τη χώρα και το οποίο αγκαλιάστηκε από τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό λοιπόν το πολύ σημαντικό κοινωνικό πρόγραμμα γίνεται μόνιμος θεσμός του κοινωνικού κράτους, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό. Κατοχυρώνονται έτσι, τα αυτονόητα δικαιώματα των εργαζομένων σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και των πολιτών σε μόνιμες και σταθερές κοινωνικές υπηρεσίες. Στην ίδια κατεύθυνση και με πιο εντατικούς ρυθμούς, θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα.