Κυριακή
24
Νοέμβριος
TOP

Χριστούγεννα με «σκληρά» τοπικά lockdown και μαζικά rapid test

Μία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα και έξι εβδομάδες μετά την επιβολή καθολικού lockdown στη χώρα ο κοροναϊός συνεχίζει να «δείχνει τα δόντια του».

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει πιθανής χαλάρωσης και συνωστισμού στις γιορτές.

«Είναι πολύ εύκολο να αυξηθούν τα κρούσματα αν χαλαρώσουμε στις γιορτές» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

«Με μια μικρή χαλάρωση στις γιορτές είναι πολύ εύκολο να δούμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί προειδοποιούν για τον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων δεδομένης της συνεχιζόμενης πίεσης στο σύστημα υγείας, ενώ την ίδια στιγμή σχεδόν σε καθημερινή βάση η χώρα μας θρηνεί περίπου 100 νεκρούς.

Όλα αυτά, τι στιγμή που η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε καθεστώς ήπιου lockdown για 6 ολόκληρες εβδομάδες και η κυβέρνηση αναγκάζεται να επιβάλλει «σκληρό» lockdown σε περιοχές, στις οποίες παρατηρείται μεγάλη έξαρση του φονικού ιού. Αυτές οι περιοχές είναι -μέχρι στιγμής- ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα, η Μάνδρα και η Κοζάνη, με την κυβέρνηση να έχει αφήσει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν περισσότερες περιοχές, ειδικά εφόσον παρατηρηθούν φαινόμενα χαλάρωσης τις γιορτινές μέρες.

Η εφαρμογή «σκληρών« τοπικών lockdown, με επιπλέον μέτρα τύπου Δυτικής Αττικής και Κοζάνης αποτελεί ένα καθοριστικό «εργαλείο» στα χέρια της κυβέρνησης, ώστε να περιορίσει τη διασπορά σε περιοχές που, όπως αποδεικνύεται από τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, δεν δείχνουν να προσαρμόζονται επαρκώς στη νέα πραγματικότητα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις για πιο «σκληρό» lockdown και σε άλλες περιοχές.

Η επέκταση των μέτρων του lockdown σε τοπικό επίπεδο δεν αποτελεί το μοναδικό «εργαλείο» της κυβέρνησης στον «πόλεμο» κατά της πανδημίας και της διασποράς του νέου κοροναϊού.

Η μαζική πραγματοποίηση rapid test σε τυχαία «κομμάτια» του πληθυσμού έρχεται να προστεθεί στη «φαρέτρα» των ειδικών.

Όπως ανέφερε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης στόχος θα είναι να γίνονται 12.000 τυχαιοποιημένα τεστ την ημέρα. Πρόκειται τεστ αντιγόνων.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της επιχείρησης «μαμούθ», τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου θα ανοίξει αυτή η νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας μπορεί, όποιος επιθυμεί, να δηλώνει συμμετοχή για τυχαιοποιημένο έλεγχο. Οι αιτήσεις θα γίνονται μέσω της ιστοσελίδας testing.gov.gr, η οποία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της το βράδυ της Δευτέρας.

Μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί να προσέλθει σε ένα από τα κέντρα για τεστ κοροναϊού, τα οποία αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 28 Δεκεμβρίου.

Οι έλεγχοι θα γίνονται σε 386 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Τα 278 θα είναι σε Κέντρα Υγείας, ακόμα 98 σημεία εξέτασης θα στηθούν σε υγειονομικές μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ 10 σημεία εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

O δείκτης θετικότητας

Ο δείκτης θετικότητα υποχώρησε και πάλι φτάνοντας στο 2,5% αποδεικνύοντας ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό.

Το συγκεκριμένο ποσοστό μάλιστα είναι το χαμηλότερο των δυο τελευταίων μηνών, καθώς είχε να φτάσει σε τέτοια σχεδόν επίπεδα από τις 17 Οκτωβρίου όταν ήταν στο 2,28%.

Ο συγκεκριμένος δείκτης αποδεικνύει ότι τα πράγματα καλυτερεύουν, αλλά χρειάζεται ακόμα αγώνας και μεγάλη προσπάθεια.

Οι αριθμοί στο τρίπτυχο κρούσματα, νεκροί, διασωληνωμένοι θα πρέπει να πέσουν πάρα πολύ για να μπορέσει η χώρα μας να πάρει μια βαθιά ανάσα και να «ελευθερωθεί» από τη φονική πανδημία.

Η κατάσταση στην χώρα

Χθες ο  ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 916 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 129.584, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες, ενώ 5.178 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37.630 (29.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 527 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 160 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 797 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 96 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4044 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1631 (40.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πρώτη σε κρούσματα, όπως δείχνει η κατανομή του ΕΟΔΥ, είναι η Αθήνα με 245 κρούσματα, ενώ δεύτερη έρχεται η Θεσσαλονίκη με 186.

www.in.gr