Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

Ως ασπίδα κατά του κορωνοϊού δρά το εμβόλιο της γρίπης

Ατομα που είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη αντιμετώπιζαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν θετικά στον νέο κορωνοϊό όταν ξέσπασε η πανδημία, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τα εμβολιασμένα ενάντια στη γρίπη άτομα, ακόμη και αν μολύνθηκαν με τον SARS-CoV-2, εμφάνισαν λιγότερες επιπλοκές εξαιτίας της COVID-19.

Εμβολιαστείτε για τη γρίπη ακόμη και τώρα!

Τα ευρήματα αυτά δείχνουν, σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας και Καρδιoλογίας στο Κέντρο Καρδιαγγειακής Ιατρικής Frankel του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Μάριον Χόφμαν Μπόουμαν, ότι ακόμη και τώρα, παρότι η εφετινή περίοδος γρίπης βρίσκεται προς το τέλος της, θα ήταν καλό τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί για τη γρίπη να σπεύσουν να λάβουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Ισχυρή σύνδεση

H δρ Χόφμαν Μπόουμαν και οι συνεργάτες της προχώρησαν σε ανασκόπηση των ιατρικών φακέλων περισσότερων από 27.000 ασθενών που διαγνώσθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό στο σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουλίου του 2020. Από τα σχεδόν 13.000 άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης, ποσοστό της τάξεως του 4% είχε θετική διάγνωση για COVID-19. Από τα 14.000 άτομα που δεν είχαν λάβει το εμβόλιο της γρίπης, σχεδόν το 5% διαγνώσθηκε θετικό στην COVID-19. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θετική σύνδεση μεταξύ εμβολίου γρίπης και προστασίας από την COVID-19 φάνηκε να παραμένει ισχυρή ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλες μεταβλητές όπως η εθνικότητα, το φύλο, η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τα υποκείμενα νοσήματα και το κάπνισμα.

Μικρότερος κίνδυνος νοσηλείας

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν ενάντια στη γρίπη αντιμετώπιζαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε στατιστικά σημαντική διαφορά στη θνητότητα εξαιτίας της COVID-19 μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων για τη γρίπη ατόμων. Να σημειωθεί ότι κανένα από τα άτομα της μελέτης δεν βρέθηκε ταυτοχρόνως θετικό στον ιό της γρίπης και στον νέο κορωνοϊό.

Ασαφής ο προστατευτικός μηχανισμός

Ο μηχανισμός πίσω από τη σύνδεση μεταξύ εμβολίου γρίπης και προστασίας από τον νέο κορωνοϊό, δεν είναι αυτή τη στιγμή σαφής, σημείωσε η δρ Χόφμαν. «Είναι πιθανό τα άτομα που υποβάλλονται στο εμβόλιο της γρίπης να ακολουθούν συχνότερα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άμεση βιολογική επίδραση του εμβολίου της γρίπης στο ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας το να πολεμά τον ιό SARSCoV-2».

Σε εξέλιξη μακροπρόθεσμες μελέτες

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μακροπρόθεσμες μελέτες προκειμένου να εξεταστεί η επίδραση του εμβολίου της γρίπης σε νόσους του αναπνευστικού, όπως η COVID-19 – μια εξ αυτών των μελετών με το ακρωνύμιο ΗΙVE (Household Influenza Vaccine Evaluation) «τρέχει» στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ευεργετική καρδιαγγειακή επίδραση του εμβολίου

Είναι αξιοσημείωτο ότι προτού εμφανιστεί η κορωνο-πανδημία, η δρ Χόφμαν και οι συνεργάτες της είχαν ανακαλύψει άλλη μια ευεργετική επίδραση του εμβολίου της γρίπης σε ό,τι αφορά το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ερευνητές είδαν ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να δράσει προληπτικά ενάντια στα καρδιακά επεισόδια και τις νοσηλείες για καρδιακή ανεπάρκεια. Ενας επιπλέον λόγος για να μην παραλείπουμε το αντιγριπικό εμβόλιο, κατέληξαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.