Στις περιοχές που μπαίνουν σε πιο αυστηρό καθεστώς επιδημιολογικής επιτήρησης του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.
Μαζί του η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, έδωσαν την εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας από την οπτική των λοιμωξιολόγων.
Λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.460 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 325 διασωληνωμένους. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι στο «βαθύ κόκκινο» εισέρχονται από αύριο ως την 1η Μαρτίου η Κάλυμνος και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου. Παραμένουν στο «βαθύ κόκκινο» Αχαΐα, Εύβοια, Μύκονος και Αττική.
Στο «κόκκινο» εντάσσονται η ΠΕ Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, αλλά και όλη η ΠΕ Ηλείας, πλην της Ανδρίτσαινας, ο Δήμος Αγιάς της ΠΕ Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης και οι δήμοι Κορίνθου και Νεμέας. Επίσης, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών και ο Δήμος Ζίτσας, της ΠΕ Ιωαννίνων. Δεν παρατείνονται τα απαγορευτικά στον Δήμο Θήρας, στον Δήμο Αγίου Νικολάου και στη Ζάκυνθο.
Την εικόνα που επικρατεί στις περιοχές της Πελοποννήσου, μετέφεραν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης Best με τον Θέμη Κανελλόπουλο, ανταποκριτές του σταθμού από τρεις νομούς.
Αίσθηση ειδικά προκαλεί η εικόνα στην Αργολίδα, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας, Κώστα Κατσαρό, να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Αυξάνονται τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι ίσως χαμηλότερος λόγω της σημαντικής μείωσης του συνολικού αριθμού τεστ λόγω της κακοκαιρίας, είπε η κυρία Παπαευαγγέλου. Όπως τόνισε, ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημέρων υπολογίζεται σε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, με μέση ηλικία τα 44 έτη.
Επιπλέον, τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε 10.500. Το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά σε πολλές περιοχές της χώρας, σχολίασε η λοιμωξιολόγος, τονίζοντας πως αναμένεται να επικρατήσει και στην Ελλάδα. Όπως είπε, τα κρούσματα αυτής της μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα, υποδηλώνοντας τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα.
Μείωση νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών
Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως «έχουμε μπροστά μας έναν αγώνα δρόμου. Είναι προφανές ότι όσο προχωρά ο εμβολιασμός και προστατεύονται οι πιο ευάλωτοι συνάνθρωποί μας τόσο καλύτερη θα είναι η εικόνα της πανδημίας».
Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ήδη παρατηρείται επίδραση του εμβολιασμού σε άτομα άνω των 75 ετών, καθώς σημειώθηκε μείωση νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στους ευάλωτους πληθυσμούς άνω των 75 ετών.
Την ίδια ώρα και σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, παρατηρείται σταθεροποίηση της πανδημίας στην Αττική, με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και την Τροιζηνία. Παρ’ όλα αυτά, στην περιφέρεια καταγράφονται 5.500 ενεργά κρούσματα, περισσότεροι δηλαδή από τους μισούς ασθενείς ζουν στην Αττική.
Αυξήθηκαν οι νοσηλείες για τον κορωνοϊό
Την περασμένη εβδομάδα είχαμε περισσότερες από 2.000 νοσηλείες, με μέσο όσο 200 εισαγωγές την ημέρα. Όπως τόνισε η λοιμωξιολόγος, η πληρότητα στις απλές κλίνες Covid ανέρχεται στο 53% ανά την επικράτεια.
Η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο φαινόμενο συνεχιζόμενης διασποράς στους εργασιακούς χώρους. Όπως είπε, το γεγονός ότι κάθε μέρα βρισκόμαστε στη δουλειά μας με τους ίδιους ανθρώπους, μας δημιουργεί μια εσφαλμένη αίσθηση ασφάλειας. Ωστόσο, εξήγησε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε ένας από αυτούς έχει τον δικό του οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως είπε, που δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. «Όσο δεν μειώνεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος μεταξύ δουλειάς και σπιτιού», σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος τόνισε τη σημασία της χρήσης μάσκας, σημειώνοντας πως οι μισοί από αυτούς που νόσησαν, κόλλησαν από άτομα που είχαν λίγα ή καθόλου συμπτώματα. Αυτός είναι και ο λόγος που παραμένει επιβεβλημένο να τηρούμε την εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. «Όσο περισσότερο είναι το ποσοστό χρήσης μάσκας, τόσο μεγαλύτερο το όφελος για όλη την κοινωνία» είπε.
Μαγιορκίνης: Σημεία σταθεροποίησης με τοπικές εξάρσεις η εικόνα στην επικράτεια
Σημεία σταθεροποίησης με τοπικές εξάρσεις είναι η εικόνα στην επικράτεια, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δείχνουν να αποδίδουν είπε ο καθηγητής, ενώ τον επόμενο μήνα θα έχουμε και τα αποτελέσματα των εμβολιασμών.
Ήπια χαρακτήρισε και τα επιδημιολογικά στοιχεία της νόσου και στην Αττική, ενώ έκανε λόγο για σταθεροποίηση στην Θεσσαλονίκη. Σχετικά με την ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, η ηλικιακή ομάδα των 65 άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, συνεχίζει να δείχνει σχετική υποχώρηση, ενώ υψηλότερη επίπτωση παρατηρείται στις ηλικίες 40-64 ετών.
Κατέληξε, σημειώνοντας ότι ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα και επανέλαβε την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Δείτε το βίντεο της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας
Πηγή: iefimerida.gr