Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ

Όλα όσα πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ

449
0
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

«Παράθυρο» για να διορθώσουν οι ιδιοκτήτες τα λάθη στο Ε9 και να αποφύγουν να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ από όσο τους αναλογεί, άνοιξε από το απόγευμα της Πέμπτης η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η πλατφόρμα στη σελίδα της ΑΑΔΕ άνοιξε προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις από όσους ιδιοκτήτες έχουν εντοπίσει λάθη ή παραλείψεις. Μετά την κατάθεση της τροποποιητικής δήλωσης του Ε9 θα γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση για τον ΕΝΦΙΑ.

Με αυτό τον τρόπο οι ιδιοκτήτες θα δουν τα εκκαθαριστικά τους να έρχονται μειωμένα μετά τη διόρθωση των στοιχείων στο Ε9. Στις περιπτώσεις που οι αλλαγές θα μειώσουν το φόρο έως 300 ευρώ ο επανυπολογισμός θα γίνει αυτόματα και θα περάσει απευθείας στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Εάν όμως η διαφορά μετά την κατάθεση τροποποιητικής δήλωσης υπερβαίνει τα 300 ευρώ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά έγγραφα προκειμένου να αποδείξουν το λόγο της υποβολής τροποποιητικής δήλωσης Ε9. Μετά τον έλεγχο των στοιχείων η εφορία θα οριστικοποιήσει τις αλλαγές στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Οι ιδιοκτήτες οι οποίοι επιθυμούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή θα γίνει μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στο λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα Taxisnet (ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr).

Το σύστημα τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν ξεχωριστά κάθε χρονιά από το 2010 έως το 2019 που έχει γίνει λάθος στην υποβολή του Ε9 και να υποβάλουν νέα δήλωση. Αυτό σημαίνει όμως ότι οι αλλαγές θα μεταφερθούν και στις δηλώσεις των επόμενων ετών, μεταβάλλοντας έτσι την περιουσιακή τους κατάσταση.

Στις περιπτώσεις που η διόρθωση αφορά περισσότερα έτη οι φορολογούμενη θα πρέπει να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 από το πρώτο διαθέσιμο στη εφαρμογή έτος που πρέπει να γίνει η σχετική  τροποποίηση. Όταν επιλέγεται οριστικοποίηση της υποβληθείσας δήλωσης Ε9 σε ένα έτος, εάν κάποιες από τις διορθώσεις που έγιναν, αφορούν και επόμενο έτος, τότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς της δήλωσης αυτής στο επόμενο έτος. Εμφανίζεται παράθυρο με σχετικό μήνυμα. Στο επόμενο έτος, η δήλωση μεταφέρεται ως «προσωρινά» υποβαλλόμενη και ο φορολογούμενος, πρέπει να επιλέξει το έτος αυτό και στη συνέχεια την καρτέλα «υποβολή δήλωσης Ε9», ώστε να μπορέσει να την επεξεργαστεί.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλουν όσες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 κρίνουν αναγκαίες για τη διαμόρφωση της σωστής περιουσιακής κατάστασης. Ωστόσο, εάν και μετά την οριστική υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, διαπιστωθούν λάθη ή παραλείψεις, μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική δήλωση Ε9, εφόσον όμως έχει ολοκληρωθεί η πράξη προσδιορισμού φόρου της προηγούμενης υποβληθείσας τροποποιητικής δήλωσης. Εάν δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης της προηγούμενης δήλωσης, δεν μπορεί να υποβληθεί νέα τροποποιητική.

https://www.huffingtonpost.gr