Πέμπτη
18
Απρίλιος
TOP

Άγριος Καιρός: Αναζητώντας τους υπεύθυνους για τους καύσωνες, τις πλημμύρες και τις καταιγίδες

Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή σε ένα συγκεκριμένο καιρικό γεγονός; Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για αυτό; Η Friederike Otto μαζί με την ομάδα της ανέπτυξε μια επαναστατική μέθοδο με την οποία μπορούν, για πρώτη φορά, να απαντηθούν άμεσα αυτά τα ερωτήματα.

Άραγε ο καύσωνας του καλοκαιριού του 2018 θα γίνει μια «κανονικότητα» στο μέλλον; Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η κλιματική αλλαγή σε ένα συγκεκριμένο καιρικό γεγονός; Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για αυτό; Η Friederike Otto μαζί με την ομάδα της ανέπτυξε μια επαναστατική μέθοδο με την οποία μπορούν, για πρώτη φορά, να απαντηθούν άμεσα αυτά τα ερωτήματα.

Το βιβλίο της μιλάει με πραγματικά δεδομένα σε μια συζήτηση έντονα συναισθηματική.

Καύσωνες, που μέχρι τώρα τους γνωρίζαμε μόνο από μακρινές παραθεριστικές περιοχές, καταρρακτώδεις βροχές, καταστροφικές καταιγίδες: πρόκειται άραγε για συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα ή μήπως είναι ένδειξη πως η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα;

Η φυσικός Friederike Otto είναι μία από τους επιστήμονες που ανέπτυξαν την επιστήμη καταλογισμού. Χρησιμοποιώντας αυτή την επαναστατική μέθοδο, μπορούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια σε ποιες περιπτώσεις έχει συμβάλει η κλιματική αλλαγή στην εκδήλωση ενός καιρικού φαινομένου:

Ήταν ανθρωπογενής η καταστροφή που προκάλεσε ο τυφώνας Χάρβεϊ; Μια περίοδος ξηρασίας είναι αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή απλώς ενός ζεστού καλοκαιριού, σαν αυτά που υπήρχαν ανέκαθεν;

Τα στοιχεία αποδεικνύουν το εξής: Η πιθανότητα εμφάνισης ενός κύματος καύσωνα, σαν αυτό που έπληξε τη Γερμανία το 2018, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με παλαιότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Πλέον μπορούμε να εντοπίσουμε τους υπεύθυνους για τα καιρικά φαινόμενα.

Εταιρείες, ακόμα και ολόκληρες χώρες θα μπορούσαν να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αποφεύγεται να γίνεται κατάχρηση του επιχειρήματος περί κλιματικής αλλαγής: οι πολιτικοί δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε αυτήν για να καλύπτουν την κακοδιαχείριση και τις αποτυχίες τους. Αυτό το βιβλίο αποσαφηνίζει τα πράγματα εν μέσω μιας έντονης συζήτησης που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια.

Άγριος Καιρός: Αναζητώντας τους υπεύθυνους για τους καύσωνες, τις πλημμύρες και τις καταιγίδες

«Η Friederike Otto μάχεται εναντίον των αρνητών της κλιματικής αλλαγής χρησιμοποιώντας το όπλο της επιστήμης».

Der Spiegel

«Η Friederike Otto είναι το πρόσωπο ενός νέου επιστημονικού κλάδου».

Die Zeit

Η Friederike Otto γεννήθηκε το 1982 στο Κίελο. Είναι επιστήμων του κλίματος, φυσικός και διδάκτωρ φιλοσοφίας. Είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής (Environmental Change Institute) στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μία από τους συνιδρυτές της επιστήμης καταλογισμού (attribution science). Συγκαταλέγεται στους λίγους επιστήμονες παγκοσμίως που αξιολογούν σε πραγματικό χρόνο την εμπλοκή της κλιματικής αλλαγής στα καιρικά φαινόμενα.

Ο Benjamin von Brackel γεννήθηκε το 1982 στο Ερλάνγκεν. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δημοσιογραφίας του Μονάχου και εργάζεται ως ανεξάρτητος δημοσιογράφος για θέματα περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, στη Süddeutsche Zeitung και στη Frankfurter Rundschau. Είναι αναπληρωτής αρχισυντάκτης του διαδικτυακού περιοδικού Klimareporter.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΑΠ σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Βοργιάς, Καθηγητής Βιοχημείας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιστημονικής επιτροπής των Εκδόσεων ΕΑΠ

πηγη