Τρίτη
30
Απρίλιος
TOP

Έθεσε ο Χαρίτσης τις βασικές προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος

Η αποκατάσταση των αδικιών, η στήριξη της εργασίας και η υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμιστικών τομών για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας είναι το ζητούμενο, μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογραμμίζει ότι η μετάβαση στην νέα ιστορική φάση για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία πρέπει να αποτυπωθεί στην καθημερινότητα των πολιτών και επισημαίνει ότι η μεγάλη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί για την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής στα δημόσια πράγματα και πρέπει να γίνει με έναν τρόπο λειτουργικό, έτσι ώστε να μπορέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να επωφεληθεί από τις ρυθμίσεις του νέου αυτού σημαντικού μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος.

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντικό να εμβαθυνθεί η προσπάθεια για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς το παλιό παραγωγικό μοντέλο της χώρας χρεοκόπησε και με αυτή την έννοια η υλοποίηση της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία εκπόνησε η ελληνική κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες, για την μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων και την προσέλκυση επενδύσεων είναι βασική προτεραιότητα.

O Υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για το επόμενο διάστημα την αναπτυξιακή διάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων, όπως τα προγράμματα «ΦιλόΔημος», τα οποία μέσα σε λίγους μήνες υλοποίησης έχουν προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς και μέσα στο 2018 θα αξιοποιηθούν περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις και σημαντικά έργα σε τοπικό επίπεδο.

Ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ιθαγένειας, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική την προσπάθεια των τελευταίων χρόνων για την απόδοση ιθαγένειας σε εκείνες τις κατηγορίες των συμπολιτών μας, που βάσει του νόμου το δικαιούνται και γι’ αυτό, όπως επισήμανε, ο εκσυγχρονισμός, η απλοποίηση, αλλά και η ενίσχυση της διαφάνειας αυτού του συστήματος είναι μια από τις πολύ σημαντικές προτεραιότητες το επόμενο διάστημα.

Προαναγγέλλοντας την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα ζητήματα της Ισότητας, σύντομα στη Βουλή, ο κ. Χαρίτσης σχολίασε δημοσιεύματα που καταφέρονται εναντίον της Υφυπουργού Εσωτερικών – Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνας  Νοτοπούλου, από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που βρίσκονται, όπως είπε, κοντά στον χώρο της  αντιπολίτευσης και αποδεικνύουν με το σεξιστικό τους περιεχόμενο την υποκρισία κάποιων, οι οποίοι μπορεί να αυτοπροσδιορίζονται ως φιλελεύθεροι, αλλά τελικά και σε τέτοια ζητήματα εμφανίζεται στο προσκήνιο το πραγματικό τους πρόσωπο.