Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Έκθεση «Μορφές και Χρώματα»… Ένα «παζλ» ζωγραφικής, γλυπτικής, κεραμικής, χαρακτικής, αγιογραφίας και ελευθέρου σχεδίου

Έργα ζωγραφικής, γλυπτικής,  κεραμικής, χαρακτικής, αγιογραφίας και  ελευθέρου  σχεδίου, των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου περιλαμβάνει η έκθεση με τίτλο  «Μορφές και Χρώματα», που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 24  Ιουνίου 2020 και ώρα 20.30 στο χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου της Κ.Ε. «Φάρις» του Δήμου Καλαμάτας και αποτελούν μια επιλογή από τις εικαστικές ασκήσεις που πραγματοποιηθήκαν κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού έτους, αλλά και έργα από το αρχείο του εικαστικού εργαστηρίου.

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Την χρονιά αυτή δίδαξαν  εκτός του καλλιτεχνικού διευθυντή Παναγιώτη Λαμπρινίδη, οι εικαστικοί: Βελισσάρης Χρήστος, Κελεμένδρη Έλλη, Μαλλιαρού Κωνσταντίνα, Μιχοπούλου Ιωάννα, Παπαδοπούλου Νάνση, Πετροπούλου Δήμητρα, Πολίτη Αγγελική, Πολυχρόνη Αγγελική, Τσαΐρης Γιώργος.

Τα μαθήματα  την ειδική αυτή χρονιά και λόγω των περιοριστικών μέτρων  πραγματοποιήθηκαν  δια ζώσης  και στην συνέχεια καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχιστούν με διαδικτυακά μαθήματα. Στο Τμήμα των Νηπίων και Παιδιών η παρατηρητικότητα και η φαντασία  μετατρέπεται σε έκφραση. Μελετήθηκε η  σχέση που έχουν τα γεωμετρικά σχέδια με τα θαλάσσια πλάσματα και το περιβάλλον τους και όλα αυτά με την αρχιτεκτονική των ανθρώπων.

Οι μαθητές ταξίδεψαν σε καλλιχτενικά ρεύματα, από την Φρίντα Κάλο και τον Μόντριαν μέχρι την Οπτική Τέχνη.

Στοιχεία και αριθμοί μετατράπηκαν σε ζωγραφικά μοτίβα, μελετήθηκαν οι Πουαντιγιστές, η Ποπ-Αρτ και το εικαστικό σύμπαν της Γιαγιόι Κουσάμα.

Στο Προπαρασκευαστικό Τμήμα  διδάχτηκαν οι κανόνες  σχεδίου, μελετώντας κυρίως αρχαιοελληνικά αγάλματα, αλλά και χρωματοτονική ανάλυση   σε συνθέσεις  εκ του φυσικού, σύμφωνα με το  πνεύμα των εξετάσεων των Ανωτάτων Σχολών Καλλών Τεχνών.

Στο Τμήμα Ζωγραφικής Ενηλίκων φέτος διδάχτηκαν: Θεωρεία  των χρωμάτων,  σύνθεση, πρακτική προσέγγιση Ιμπρεσιονισμού και Εξπρεσιονισμού.

Στο Τμήμα Ενηλίκων Κεραμικής  δημιουργήθηκαν κεραμικά εμπνευσμένα από τη φύση και την ιστορία της Κεραμικής.

Στο Εργαστήριο της Χαρακτικής πραγματοποιήθηκαν έργα που άπτονται στην ευρύτερη έννοια της έντυπης τέχνης. Συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν οι τεχνικές της ξυλογραφίας, έγχρωμη ξυλογραφία και μονοτυπία.

Επίσης δημιουργήθηκαν έργα  με θέματα  εμπνευσμένα από τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Στις μέρες της καραντίνας για πολλούς συμπολίτες μας αλλά και μικρούς μαθητές  η σχέση  τους με την τέχνη αποτέλεσε μια  σημαντική ενασχόληση.

Έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια  και από  τον διευθυντή  και από τους δασκάλους να γίνονται τα  μαθήματα διαδικτυακά.    Ουσιαστικά δοκιμάσαμε τη διδασκαλία της Αισθητικής Αγωγής  με τη χρήση των Νέων Τεχνολογιών και εξετάσαμε τις νέες  δυνατότητες. Βέβαια  η σχολική αίθουσα είναι αναντικατάστατη ειδικά στα ομαδικά μαθήματα.

Ο κ.  Λαμπρινίδης Διευθυντής του Εικαστικού Τομέα δήλωσε «Μια ιδιαίτερα δύσκολη  εκπαιδευτική  χρονιά  τελειώνει με μια γιορτή,  με την έκθεση «Μορφές και Χρώματα». Αποδείχτηκε άλλη μια φορά ότι  η τέχνη μας δίνει την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε και να αξιοποιήσουμε τις όποιες δυσκολίες της ζωής μας. Η χαρά της δημιουργίας είναι το αντιστάθμισμα της καθημερινότητας  που γεμίζει τις καρδίες μας με  δύναμη και αισιοδοξία».

Εγκαίνια: 24  Ιουνίου 2021 και ώρα 20.30

Διάρκεια: 24/6 έως και 31/8

Ωράριο: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 -13:00 και 19.00 έως 22.00.

Εικαστικό Εργαστήρι, Ναυαρίνου 8,(παλιό γυμνάσιο παραλίας), Καλαμάτα

Τηλ. 2721028864, 2721360611,  e-mail: [email protected]