Με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, συνεχίζεται ο διπλωματικός “μαραθώνιος” της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο να βάλει… φρένο στις ακραίες προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στο… μπαράζ επαφών, προστέθηκε η έκτακτη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, την Παρασκευή (14.08.2020), στη Βιέννη.
Υπενθυμίζουμε ότι χθες, την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, κατά τη συνάντηση του με τον κ. Δένδια. “Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία”, τόνισε ο κ. Πάιατ.
Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Foreign Office, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, δήλωσε: “Προτρέπουμε όλους τους εταίρους μας στην Ανατ. Μεσόγειο να καταστήσουν προτεραιότητα ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση”, για να προσθέσει ότι το Λονδίνο έχει “πρόσφατα” μεταφέρει αυτό το μήνυμα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη “και θα συνεχίσει να το κάνει”.
Η Αθήνα ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με την απάντηση, ωστόσο, από τη γερμανική προεδρία να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνητική. Το σκεπτικό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, είναι πως ούτως ή άλλως υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στα τέλη Αυγούστου, ενώ έκτακτη Σύνοδος Κορυφής με θέμα την Τουρκία θα διεξαχθεί το Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα περιμένει την κίνηση της γερμανικής προεδρίας και συγκεκριμένα το τηλεφώνημα της Άγκελα Μέρκελ στον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, το οποίο, πριν από σχεδόν 20 μέρες, στάθηκε καθοριστικό για την αποκλιμάκωση της έντασης.