Τετάρτη
25
Δεκέμβριος
TOP

Έξι στους δέκα εργαζομένους αναζητούν άλλη δουλειά

Στην Ελλάδα δεν αναζητούν εργασία μόνο όσοι είναι άνεργοι αλλά και όσοι ήδη έχουν δουλειά. Μάλιστα, έξι στους δέκα εργαζομένους στη χώρα μας βρίσκονται σε φάση διαρκούς αναζήτησης εργασίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι μεγάλο μέρος των εργαζομένων είτε δεν είναι ικανοποιημένο από την υφιστάμενη εργασία του είτε επιλέγει θέσεις εργασίας για καθαρά βιοποριστικούς λόγους.

Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα της Adecco Ελλάδας για την απασχολησιμότητα στη χώρα το 2018, το 66%, έναντι 51% το 2015, των ερωτώμενων δηλώνει ότι βρίσκεται σε ενεργή αναζήτηση εργασίας. Από αυτούς που ερωτήθηκαν, το 58% αυτών είναι εργαζόμενοι και το 91% άνεργοι. Aπό τα στοιχεία φαίνεται ότι, αρκετοί υποψήφιοι καταφεύγουν στο εξωτερικό στην προσπάθειά τους να βρουν θέσεις που θα συμβαδίζουν με τις επαγγελματικές τους προσδοκίες. Ετσι, εάν και φέτος ο αριθμός των εργαζομένων που αναζητεί εργασία στο εξωτερικό παρουσιάζει πρώτη φορά στα τέσσερα χρόνια που διεξάγεται η σχετική έρευνα πτωτική τάση, υπάρχουν ακόμα πολλοί που εξετάζουν την πιθανότητα αναζήτησης ευκαιριών εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα της Adecco Ελλάδας, το ποσοστό των υποψηφίων που εξετάζουν το ενδεχόμενο εργασίας στο εξωτερικό ανέρχεται στο 22%, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 33%.

Σημαντικό όμως στοιχείο είναι να εξεταστούν οι λόγοι για τους οποίους ορισμένοι εργαζόμενοι καταφεύγουν σε θέσεις εργασίας που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια που οι ίδιοι έχουν θέσει για την επιλογή ενός εργοδότη ή μίας εταιρείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα εκτιμά ότι η εταιρεία στην οποία εργάζεται σήμερα αμείβει δίκαια τους υπαλλήλους της έναντι του 17% που πιστεύει το ακριβώς αντίθετο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο κριτήριο τοποθετείται στην κορυφή της λίστας κριτηρίων επιλογής εργοδότη από τους συμμετέχοντες (48%).

Από την άλλη, περίπου οι μισοί ερωτώμενοι, δηλαδή ποσοστό της τάξης του 49% εκτιμά ότι στις εταιρείες που απασχολείται υπάρχει ήρεμο και ευχάριστο κλίμα εργασίας έναντι ποσοστού 8% που εκτιμά το αντίθετο. Σημειώνεται ότι και το συγκεκριμένο κριτήριο, θεωρείται από το ήμισυ των συμμετεχόντων (47%) ως σημαντικό κριτήριο για την επιλογή μίας εταιρείας ή ενός εργοδότη. Επιπλέον το 52% των ερωτώμενων δηλώνουν ότι η εταιρεία στην οποία εργάζονται σήμερα έχει ισχυρές προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη, όταν αντίθετα το 11% δεν συμφωνεί με την συγκεκριμένη άποψη. Μάλιστα, το 37% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι αυτό το κριτήριο θα καθιστούσε την εταιρεία πιο “ελκυστική”. Όσον αφορά την τήρηση του ωραρίου εργασίας, το 45% των ερωτώμενων πιστεύει ότι η εταιρεία που εργάζονται τους προτρέπει να τηρούν το καθιερωμένο ωράριο έναντι 14% που διαφωνεί με αυτήν την άποψη. Από την άλλη, το 27% των συμμετεχόντων εκτιμά ότι αυτό το κριτήριο θα συνέβαλε στην επιλογή μίας εταιρείας ή ενός εργαζόμενου από τους ίδιους. Η έρευνα, συμπεραίνει πως τελικά φαίνεται ότι αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που δεν θεωρούν πως οι εταιρείες όπου εργάζονται έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά σε ικανοποιητικό βαθμό.

Επίσης, από τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει, ότι το ποσοστό των εργαζομένων που δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί κάποια στιγμή εκτός αγοράς εργασίας εμφανίζει αυξητική τάση. Συγκεκριμένα, το 64% των ερωτώμενων που αυτήν την στιγμή εργάζονται δήλωσε ότι έχει βρεθεί εκτός εργασίας τουλάχιστον μία φορά, σε σύγκριση με το 58% που δήλωνε το 2017 και το 54% το 2015 και το 2016. Οι περισσότεροι από αυτούς, ήτοι το 32% ανέφεραν ότι χρειάστηκαν διάστημα μικρότερο των έξι μηνών για να επανατοποθετηθούν στην αγορά, ενώ το 15% των συμμετεχόντων στην έρευνα χρειάστηκε 6-11 μήνες. Σε αρκετές όμως περιπτώσεις, η επανένταξη στην αγορά εργασίας καθυστερεί.

kathimerini.gr