Χρήσιμες συμβουλές και διατροφικά «κόλπα»για να μην επιβαρύνουμε κατά πολύ το σωματικό μας βάρος τις ημέρες των γιορτών δίνει σε συνέντευξη του στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας», ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Νάσος Σταμέλος.
Γιορτές δεν σημαίνουν πολυφαγία. Σημαίνουν χαρά, συγκέντρωση φίλων και οικογένειας γύρω από το τραπέζι, αλλά όχι υπερβολή στο φαγητό, λέει ο κ. Σταμέλος, επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός δεν ξεχωρίζει γιορτές. «Έχει ‘αρχές’ που πρέπει να τις τηρήσουμε, ώστε να μην ξεπεράσουμε τα κιλά που δικαιολογούνται αυτές τις ημέρες, τα οποία δεν μπορούν να είναι περισσότερα από τρία στο 15ήμερο».
Τα γλυκά δεν πρέπει να καταναλώνονται μόνα τους ενδιάμεσα των γευμάτων…
Ποια είναι όμως τα συνήθη λάθη των ημερών; «Ξεχνάμε τα τρία γεύματα την ημέρα. Ξεκινάμε το τσιμπολόγημα από το πρωί και αυτό διαρκεί πολλές ώρες, με αποτέλεσμα να χάνουμε το ‘λογαριασμό’ αφού δεν φτιάχνουμε ένα πιάτο. Και φυσικά αυτές τις ημέρες το επικίνδυνο είναι τα γλυκά, τα οποία πρέπει να τα απολαμβάνουμε με μέτρο. Και μάλιστα συνιστώ στον κόσμο να τρώει το γλυκό του μαζί με ένα κυρίως γεύμα. Έτσι θα καταφέρει να καταβολίσει το τρόφιμο, μαζί με τις υπόλοιπες τροφές, και να μην επιβαρυνθεί το σωματικό βάρος. Τα ενδιάμεσα γλυκίσματα προσθέτουν βάρος, γιατί προλαβαίνουν να γίνουν λίπος μέσα στο σώμα μας. Καλόν είναι να μην καταναλώνονται μόνα τους με τον καφέ π.χ, και επίσης όχι μελομακάρονο μαζί με κουραμπιέ», λέει ο κ. Σταμέλος.
Το αλκοόλ γίνεται αυτομάτως λίπος
Για τους πότες τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, ειδικά αν είναι ολίγον… παχουλοκομψοί. «Η αλκοόλη μετατρέπεται στον οργανισμό αυτούσια σε λίπος, που σημαίνει ότι όση αλκοόλη πάρουμε, τόσο λίπος θα δημιουργηθεί στον οργανισμό μας. Τα αλκοολούχα ποτά δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τροφή, είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνει ο κόσμος να μην τρώει πολύ για να μπορεί να καταναλώσει περισσότερες θερμίδες στο ποτό», επισημαίνει ο κ. Σταμέλος.
Μέτρον άριστον
Αρχή της σωστής διατροφής είναι η ποικιλία και το μέτρο. Χαρά και γιορτή δεν σημαίνει πολυφαγία, αναφέρει ο κ. Σταμέλος. «Ένα λάθος που κάνουμε είναι να παραλείπουμε το δείπνο, όταν το μεσημέρι έχουμε κάνει ένα λουκούλειο γεύμα. Εγώ θα πρότεινα ένα ελαφρύ μενού για βράδυ με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, π.χ γαλοπούλα βραστή ή βραστό αυγό με άλυπο τυρί και σαλάτα, ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό να επεξεργαστεί τις τροφές που ήδη έχουν καταναλωθεί», λέει ο κ. Σταμέλος και προσθέτει: «Επίσης όταν έχουμε υδατάνθρακα, καλό είναι να συνδυάζουμε μία πράσινη σαλάτα, διότι η πτυαλίνη του σάλιου, διασπά τον υδατάνθρακα σε απλούστερες μορφές αμύλου, πχ αν φάμε ζυμαρικά, καλό είναι να τα συνοδεύσουμε με μία πράσινη σαλάτα, ώστε να επιβαρύνουμε όσο το δυνατόν λιγότερο τον οργανισμό μας».
Ποτέ περπάτημα με γεμάτο στομάχι
Καταλήγοντας ο κ. Σταμέλος επισημαίνει ότι «ο οργανισμός όταν είναι στο στάδιο της πέψης δεν μπορεί να επιτελέσει δυνατές διεργασίες, γιατί επιβαρύνεται η καρδιά. Είναι ακριβώς το ίδιο όπως το καλοκαίρι που δεν πρέπει να κολυμπάμε, αμέσως μετά από ένα γεύμα».
thetoc.gr