Παρασκευή
17
Ιανουάριος
TOP

Έπεσαν οι υπογραφές για τους υδρογονάνθρακες σε Κυπαρισσιακό Κόλπο και Κρήτη

Μονογράφονται σήμερα οι συμβάσεις παραχώρησης έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων για τα θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για το θαλάσσιο οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους των εταιρειών που έχουν επιλεχθεί. Οι δύο περιοχές της Κρήτης έχουν ανατεθεί στο κοινοπρακτικό σχήμα των εταιρειών Total (40%, διαχειριστής), ExxonMobil (40%) και ΕΛΠΕ (20%), ενώ για το μπλοκ 10 μοναδικός επιλεγείς αιτών είναι τα ΕΛΠΕ (100%). Οι συμφωνίες που θα μονογραφηθούν, μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. Θα ακολουθήσει η οριστική υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες αμέσως μετά θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή.

Την ίδια διαδρομή θα ακολουθήσει και η σύμβαση παραχώρησης για το θαλάσσιο μπλοκ 10, καθώς οριστικοποιήθηκε η σύμβαση παραχώρησης έπειτα από τις διαπραγματεύσεις των ΕΛΠΕ και ΥΠΕΝ. Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με την Κρήτη και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, έπειτα από την απόφαση του ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη, στα τέλη Αυγούστου για τον ορισμό της κοινοπραξίας, των εταιρειών (Repsol 50%, διαχειριστής) και ΕΛΠΕ (50%), ως επιλεγείσας αιτούσης. Το υπουργείο ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσει η σταδιακή επαναπροκήρυξη των συνολικά 17 περιοχών για τις οποίες δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία, με νέα διάσταση και δομή. Παράλληλα το υπουργείο προχωράει στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου υδρογονανθράκων, ώστε αφενός να διαμορφωθεί ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, αφετέρου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Οι έρευνες, σύμφωνα με το υπουργείο, θα προχωρήσουν με τα πιο αυστηρά πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος αλλά και την αποφυγή τυχόν ζημίας σε βασικές οικονομικές δραστηριότητες του παράκτιου μετώπου, σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία. Για τις δραστηριότητες στο θαλάσσιο χώρο προβλέπεται, από κάθε εταιρεία, η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης κινδύνου, το οποίο εντάσσεται στο «Σχέδιο Ξενοκράτης», της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Ο ανάδοχος έχει, επίσης, την υποχρέωση να δημιουργήσει ξεχωριστή μονάδα περιβάλλοντος σε κάθε εγκατάσταση, να την εντάξει στο οργανόγραμμα και να τη στελεχώσει, ενώ οι περιοχές Natura θα παραμείνουν άθικτες.

kathimerini.gr