Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Έρευνα-σοκ για την παχυσαρκία: Το 2030 σε χώρες της ΕΕ, 9 στους 10 πολίτες θα είναι υπέρβαροι

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα πλέον δύσκολα προβλήματα της δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, παραδέχονται πλέον οι επιστήμονες, που βλέπουν χρόνο με το χρόνο το φαινόμενο να οξύνεται.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στον πλανήτη, επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο επιπολασμός της παχυσαρκίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, το 30-70% των ενηλίκων στις χώρες της ΕΕ είναι υπέρβαροι, ενώ το 10-30% παρουσιάζουν παχυσαρκία. Μάλιστα, προβλέπεται ότι μέχρι το 2030, πάνω από το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού θα πάσχει από παχυσαρκία, ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι πιθανό ακόμα και το 89% του πληθυσμού να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Η σοβαρή παχυσαρκία, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, μειώνει τη μέση αναμενόμενη διάρκεια ζωής κατά μία δεκαετία. ‘Ανθρωποι με ΔΜΣ 30-34.9 kg/m2, ζουν κατά μέσο όρο 2 έως 4 χρόνια λιγότερο από εκείνους με φυσιολογικό ΔΜΣ (18.5-24.9 kg/m2), ενώ εκείνοι με ΔΜΣ άνω του 40, ζουν κατά μέσο όρο 10 χρόνια λιγότερο. Για να το αντιληφθούμε καλύτερα, αυτό είναι παρόμοιο με τον αντίκτυπο του καπνίσματος, το οποίο, κατά μέσο όρο, μειώνει την αναμενόμενη διάρκεια ζωής κατά 10 χρόνια.

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από επιστήμονες στη χώρα μας, ενόψει της Ευρωπαϊκής Ημέρα Παχυσαρκίας 2018 στις 19 Μαΐου η οποία συνοδεύεται με εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας (EASO), είναι απογοητευτικά και αποτελούν σήμα κινδύνου για τις κοινωνίες, τα κράτη και τις κυβερνήσεις τους.

Κι αυτό, γιατί είναι πλέον αποδεδειγμένο πως η παχυσαρκία προκαλεί μια σειρά από χρόνιες νόσους, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων καρκίνων. Η παχυσαρκία παραμένει η πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και ως γνωστό αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και για διάφορες μορφές καρκίνου.

Το 44% της επιβάρυνσης του διαβήτη, το 23% της επιβάρυνσης της ισχαιμικής καρδιοπάθειας και μεταξύ του 7% και του 41% ορισμένων επιβαρύνσεων καρκίνων, αποδίδονται πλέον στο υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι και το 7% των εθνικών προϋπολογισμών για την υγεία στην ΕΕ κάθε χρόνο, ξοδεύεται για ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία. Σε αυτό προστίθενται οι ευρύτερες οικονομικές δαπάνες που προκαλούνται από την ασθένεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τον πρόωρο θάνατο.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν οι Χρήστος Ζούπας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού και των Διαταραχών Διατροφής, ο Λούκα Μπουσέτο, αναπληρωτής καθηγητής Internal Medicine στο Πανεπιστήμιο Πάντοβα της Ιταλίας, ο Χαρίλαος Παππής, πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και ο Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη «Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ».

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν διεξοδικά και στις λύσεις για την παχυσαρκία, ξεκινώντας από την αλλαγή του τρόπου ζωής, τονίζοντας πως για την καλύτερη αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας, οι μη επεμβατικές μέθοδοι απώλειας βάρους, όπως είναι η άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η φαρμακευτική αγωγή, είναι αναποτελεσματικές σε βάθος χρόνου, όπως πιστοποιούν επιστημονικές μελέτες.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 με νοσογόνο παχυσαρκία, αποτελεί μια χρήσιμη εναλλακτική και πολλές φορές αποτελεσματική θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, υποστήριξαν οι ομιλητές, αναφερόμενοι στις βασικές επεμβάσεις της σύγχρονης βαριατρικής χειρουργικής, όπως η επιμήκης γαστρεκτομή και η γαστρική παράκαμψη.

Πηγή: ΑΠΕ