Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Έρχεται διάταξη για την κρατική ενίσχυση επιχειρήσεων με επιδότηση παγίων δαπανών

Στην κατάθεση αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε η κυβέρνηση για τη διάθεση πρόσθετων – αδιάθετων σε ευρωπαϊκό επίπεδο – πόρων από το πρόγραμμα SURE, σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα στη Βουλή, ο οποίος ανέφερε ότι τα Ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 34,5 δισ. ευρώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στην Βουλή διάταξη για την κρατική ενίσχυση με επιδότηση σε επιχειρήσεις των οποίων οι πάγιες δαπάνες είναι μη καλυπτόμενες.

Όπως είπε ο υπουργός, με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων. Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν.

Αναφορικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), ο υπουργός, ανέφερε μεταξύ άλλων πως συνολικά, μέχρι στιγμής, έχουν διατεθεί στην αγορά 6,6 δισ. ευρώ από αυτά τα δύο εργαλεία.  Πιο αναλυτικά, από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχουν δοθεί, κατά κύριο λόγο σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 1,9 δισ. ευρώ. Στο τελευταίο υποπρόγραμμα, ο μέσος όρος της χρηματοδότησης κυμαίνεται περίπου στις 60.000 ευρώ.

Όσον αφορά, δε, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, περισσότερα από 4,6 δισ. ευρώ έχουν χορηγηθεί στις επιχειρήσεις, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  Ειδικότερα, ο 2ος κύκλος του προγράμματος, έχει πολύ μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ το ποσοστό εγκρίσεων γι’ αυτές έχει προσεγγίσει το 82%.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, το 75% των εγκεκριμένων δανείων αφορά κλάδους, όπως είναι το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, η μεταποίηση και οι δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης.

Συνολικά, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, το 2020, εκταμίευσε 10πλάσια δάνεια έναντι της περιόδου 2014-2019 και 4 φορές περισσότερα δάνεια από τη δεκαετία 2010-2019.

πηγη