Όλο και πιο κοντά στην προκαταβολή, ακόμα και μέσα στο Μάϊο, της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών πλησιάζει η κυβέρνηση. Η επιλογή αυτή είναι μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η ρευστότητα στον τομέα της αγροτικής παραγωγής, να υιοθετηθεί ένας δρόμος στον οποίο δείχνουν να κινούνται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη την Ιταλία και να τεκμηριωθεί μια κίνηση ανακούφισης, έτσι ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα με κόστος για τον προϋπολογισμό.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να βλέπει με καλό μάτι την επίσπευση της προκαταβολής του τσεκ η οποία θα είναι της τάξεως του 50% τουλάχιστον, να κλείσει μ’ αυτό τον τρόπο τις απαιτήσεις που προβάλλονται από πολλές πλευρές για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής και να εξετάσει στη συνέχεια μόνο ειδικές ενισχύσεις σε επί μέρους πληττόμενους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής.
Μεταξύ αυτών έχουν πάρει ήδη θέση στην επετηρίδα:
– ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας που βλέπει την τιμή στα πασχαλινά αμνοερίφια να μην πιάνει ούτε τα 4 ευρώ το κιλό
– ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών και της αλιείας που έχασε πάνω από το 50% των πωλήσεων το τελευταίο διάστημα
– ο κλάδος της πτηνοτροφίας που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά θέματα διάθεσης της παραγωγής
– ο κλάδος της ανθοκομίας, αν μπορεί να θεωρηθεί κλάδος για την Ελλάδα,
κι ακόμα, τα σπαράγγια και οι φράουλες.
Το δρόμο για την προκαταβολή του τσεκ και μάλιστα κατά 70% μέσα στο Μάϊο ανοίγει, όπως όλα δείχνουν η Ιταλία, με την κυβέρνηση της χώρας να έχει ήδη αποφασίσει, ύστερα από τροπολογία της Επιτροπής Προϋπολογισµού της Γερουσίας, ως ένα µέτρο άµεσης βοήθειας στον γεωργικό τοµέα, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Γεωργίας,Τερέσα Μπελανόβα.
Η Ιταλία άνοιξε το δρόμο
Η προκαταβολή θα πραγµατοποιηθεί µε εθνικά κονδύλια σε εφαρµογή του νέου νόµου περί κρατικών ενισχύσεων (100.000 ευρώ ανά αγροτική εκµετάλλευση), τα οποία σε δεύτερο χρόνο θα πιστωθούν στην Ιταλία από την Ευρώπη.
«Η υπουργός Γεωργικής Πολιτικής, Teresa Bellanova, εκφράζει την ικανοποίησή της για την αποδοχή µιας πρόβλεψης που αναµένει πολύ ο γεωργικός κόσµος και επιτρέπει στις γεωργικές εκµεταλλεύσεις να αποκτήσουν σε απλουστευµένη µορφή, από τον επόµενο µήνα και εποµένως πριν από την υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης (σ.σ δηλώσεις ΟΣ∆Ε), την προκαταβολή των άµεσων ενισχύσεων από τον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ µε εθνικούς πόρους που αντιστοιχούν στο 70% της αξίας των δικαιωµάτων ενίσχυσης», αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου. Πλέον αναµένονται και οι ενέργειες από πλευράς Κοµισιόν για την επίσπευση καταβολής των κοινοτικών χρηµάτων.
«Τώρα εργαζόµαστε µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διευκολύνουµε τους ελέγχους και να απλουστεύσουµε τις διάφορες διαδικασίες για την παροχή βοήθειας της ΚΑΠ µε τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών, ενισχύοντας τα συστήµατα αποµακρυσµένου ελέγχου, χάρη στην υποστήριξη δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως το πρόγραµµα του Copernicus και οι φωτογραφίες του Geo Tag που παρέχονται απευθείας από τους αγρότες», πρόσθεσε παράλληλα η κα. Bellanova.
Τσεκ το Μάιο θέλει και η Γεννηματά
Υπερ της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης το Μάϊο τάσσεται και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε, την Κυριακή 12 Απριλίου, με θεσμικούς εκπροσώπους των αγροτών, με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί μέσα στην κρίση και τις λύσεις που θα πρέπει να δοθούν.
Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη μετείχαν οιΠαύλος Σατολιάς Πρόεδρος Νέας ΠΑΣΕΓΕΣ και ΑΣ Καλαβρύτων, Εύθυμης Φωτεινός Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Θεσσαλονίκης, Χρήστος Μάρκου Πρόεδρος ΚΕΟΣΟΕ (οινοποιία/αμπελουργοί), Δημήτρης Σαρατσιώτης νέος Αγρότης-Θερμοκήπια/λαϊκές Λάρισα. Μετά την τηλεδιάσκεψη η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής έκανε την εξής δήλωση:«Ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής πλήττεται ιδιαίτερα στη χώρα μας λόγω της κρίσης. Οι αρνητικές εξελίξεις με τον τουρισμό, τις εξαγωγές, τα περιοριστικά μέτρα οδηγούν σε αδυναμία απορρόφησης της παραγωγής και κατάρρευση του εισοδήματος των παραγωγών. Απαιτείται άμεση στήριξη γιατί κινδυνεύει η εφοδιαστική αλυσίδα και η επάρκεια σε τρόφιμα.
Η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα στήριξης των αγροτών και των συνεταιρισμών.
Αδυνατεί μάλιστα να κατανοήσει ότι ο παραγωγικός κύκλος είναι ενιαίος. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντάσσει στα μέτρα προστασίας την μεταποίηση και την εμπορία, αλλά όχι την παραγωγή των προϊόντων.
Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ.
Και τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγών, που να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να γνωμοδοτεί για τις αναγκαίες παρεμβάσεις.
Το ειδικό Πρόγραμμα να περιλαμβάνει:
-Ενισχυμένες κρατικές εγγυήσεις για δάνεια σε επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία ρευστότητα.
-Ένταξη στους ΚΑΔ αγροτών και συνεταιρισμών, με αναστολή πληρωμών και οφειλών, για φόρους, εισφορές και δάνεια. Ενισχύσεις για εργαζομένους στις αγροτικές επιχειρήσεις που πλήττονται. Ενεργοποίηση της διαδικασίας deminimis για τις
αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, ιχθυοτρόφων αλλά και των παράκτιων αλιέων, που οδηγούνται σε αδιέξοδο.
-Προκαταβολή στους παράγωγους τον Μάιο στο 50% της επιδότησης, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ
-Επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών, για να εργασθούν άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ ως εργάτες γης. Παράταση της ισχύος των αδειών εργατών γης που έχουν μετακληθεί από τρίτες χώρες.
-Αγορά από το κράτος προϊόντων απευθείας από τους παραγωγούς για διανομή σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
-Άμεση καταβολή των ενισχύσεων και αποζημιώσεων για καταστροφές που καθυστερούν
-Αντιμετώπιση του θέματος των επιταγών, ώστε να μη σταματήσει η παραγωγική διαδικασία. Η ευθύνη να παραμείνει στον εκδότη και οι Τράπεζες να του χορηγούν ισόποσο δάνειο για να πληρώσει, εφ’ όσον δεν έχει την δυνατότητα.
-Ειδικά για την αμπελουργία, ενεργοποίηση της διαδικασίας των άρθρων 216, 219 του Κανονισμού 1308/2013 της ΕΕ, για κάλυψη του κόστους παραγωγής.
www.agronews.gr