Τετάρτη
22
Ιανουάριος
TOP

Έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες – Ποιες περιοχές μπαίνουν στο… μάτι

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται γίνει πράξη μέσα στο καλοκαίρι. Ο ΕΝΦΙΑ βέβαια του 2021 δεν πρόκειται να επηρεαστεί, αφού θα υπολογιστεί με αυτές που ήδη ισχύουν σήμερα και θα παραμείνει αμετάβλητος.

Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, αλλά και τους άλλους φόρους που συνοδεύουν κάθε ακίνητο. Αυτές θα υπολογίζονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αυτό όπως είναι αναμενόμενο, έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση μεταβιβάσεων.

Τα γραφεία των συμβολαιογράφων έχουν αρκετά περισσότερη κίνηση από το συνηθισμένο. Μετά την σημαντική πτώση που σημείωσαν το 2020, πλέον η αγορά γενικά αρχίζει να ανακάμπτει με σημαντική αύξηση στις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές αλλά και τις δωρεές ακινήτων

Βέβαια οι όποιες μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες, θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων δείχνουν ότι τον Απρίλιο, μόνο στη Νομαρχία Αθηνών άλλαξαν χέρια 835 ακίνητα. Συνολικά στο πρώτο τετράμηνο του έτους, στη συγκεκριμένη περιφέρεια, πραγματοποιήθηκαν 2.522 μεταβιβάσεις ακινήτων.

Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων όπου τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2021, εν μέσω κορωνοϊού και lockdown, έγιναν 1.110 μεταβιβάσεις.

Έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι φορολογούμενοι θα έχουν πλέον την δυνατότητα να επιλέξουν αν τους συμφέρει να μεταβιβάσουν ένα ακίνητο τώρα ή θα ήταν καλύτερα να το πράξουν από το νέο έτος. Και αυτό διότι στις νέες αξίες δεν θα υπάρχουν μόνο αυξήσεις, αλλά και μειώσεις και ως εκ τούτου κάποιοι θα βγουν κερδισμένοι.

Παράλληλα θα δοθεί ο απαραίτητος χρόνος προκειμένου να προετοιμαστεί από την ΑΑΔΕ ο ΕΝΦΙΑ του 2022.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που προκύπτουν από τις ασκήσεις προσομοίωσης που διενεργεί η ειδική επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών θα υπάρξουν αυξήσεις έως και πάνω από 100% σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας και μειώσεις σε περίπου 4.000 περιοχές ενώ με την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.000 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα στις περισσότερες περιπτώσεις θα υπάρξει άνοδος στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκτιμητές ακινήτων εισηγούνται αυξήσεις κατά μέσον όρο 50% – 60% στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου καταγράφεται σημαντική άνοδος της ζήτησης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών λόγω του Airbnb.

Στα Βόρεια Προάστια οι αυξήσεις είναι χαμηλότερες και κινούνται κατά μέσον όρο 20%-30% ενώ μεγάλες είναι οι αυξήσεις στα νότια προάστια της Αττικής που έχουν ευνοηθεί από την αυξημένη ζήτησης κατοικιών από επενδυτές του εξωτερικού και από το έργο του Ελληνικού καθώς και στις συνοικίες των δυτικών προαστίων.

Οι περιοχές όπου αναμένεται να υπάρξει έκρηξη τιμών είναι κυρίως αυτές όπου η ψαλίδα μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών παραμένει μεγάλη και μετά την τελευταία αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης τον Ιούνιο του 2018.

Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές εκείνες που θα δουν μεγάλες αυξήσεις είναι:

  • Συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Πατήσια, Αμπελόκηποι, Παγκράτι.
  • Περιοχές των νοτίων προαστίων και συγκεκριμένα η παραλιακή ζώνη της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες τιμές πώλησης των ακινήτων, αλλά και μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.
  • Γειτονιές του Πειραιά και πολλές από τις λεγόμενες «λαϊκές» συνοικίες σε Κορυδαλλό, Αιγάλεω, Περιστέρι.
  • Περιοχές της Θεσσαλονίκης.
  • Πάνω από 3.500 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Πρόκειται για περιοχές και οικισμούς που, ενώ είναι εντός σχεδίου δόμησης, παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα ο καθορισμός της φορολογητέας αξίας να γίνεται από τις κατά τόπους Εφορίες βάσει των λεγόμενων συγκριτικών στοιχείων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολυτελή ακίνητα ή οικόπεδα-φιλέτα σε τουριστικές περιοχές από τη Μύκονο και τη Σαντορίνη έως την Πάρο και το Πόρτο Χέλι να πληρώνουν φόρους-ψίχουλα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.

www.newsit.gr