Κάλλιο αργά παρά ποτέ, λέει η παροιμία, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η εφαρμογή της είναι παρήγορη, αφού ο ορισμός των εκτιμητών για τις νέες αντικειμενικές αξίες γίνεται κάτι λιγότερο από 40 ημέρες πριν από την εκπνοή της μνημονιακής προθεσμίας.
Η απόφαση, που φέρει τις υπογραφές του Ε. Τσακαλώτου και της Κ. Παπανάτσιου, επί της ουσίας δίνει έναρξη στο 20ήμερο, εντός του οποίου οι εισηγητές πρέπει να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους, για τις Τιμές Ζώνης τις οποίες ανέλαβαν. Επί συνόλου περίπου 10.000 Ζωνών, σε 8.000 έχουν «εγκατασταθεί» 3 εκτιμητές, ενώ σε 2.000, που εντοπίζονται σε δύσκολες περιοχές, υπάρχουν μόλις 2 εκτιμητές που καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Το συνολικό κόστος για τις αμοιβές τους διαμορφώνεται στα 2,5 εκατ. Ευρώ.
Όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, οι εισηγήσεις των εκτιμητών δεν θα είναι δεσμευτικές αλλά ενδεικτικές, αφού θα γίνει ένα πρώτο φιλτράρισμα από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, προκειμένου να εντοπιστούν μεγάλες αποκλίσεις από τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργείο Οικονομικών.
Ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμός δεν φαίνεται να υπάρχει στο υπουργείο Οικονομικών, παρά το ότι θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ, έτσι ώστε να «κουμπώσει» με τις νέες αντικειμενικές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για μείωση συντελεστών, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ των αποκαλούμενων «λαϊκών» περιοχών, αν οι εισηγήσεις τείνουν σε αυξήσεις των Τιμών Ζώνης. Η διαφορά, δηλαδή το κόστος, θα μεταφερθεί στα υψηλότερα κλιμάκια, ενώ έχει απορριφθεί προ πολλού η εισήγηση για επέκταση του Συμπληρωματικού Φόρου και στα αγροτεμάχια.