Παρασκευή
13
Δεκέμβριος
TOP

Ήταν που η Συμφωνία των Πρεσπών έλυσε το πρόβλημα – Ο Πρόεδρος των Σκοπίων διεκδικεί “Μακεδόνες στην Ελλάδα”

Η απάντηση στους εμπνευστές αλλά και στους ψηφίσαντες τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι οποίοι επαίρονται για την “εθνική επιτυχία” του, ήλθε από τον Πρόεδρο των Σκοπίων

Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Πενταρόφσκι, αναφερόμενος στο πρόβλημα που προέκυψε από τη στάση και το βέτο της Βουλγαρίας, η οποία δεν αναγνωρίζει μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα,  θυμήθηκε και τους εν Ελλάδα “Μακεδόνες”.

Συγκεκριμένα είπε ο Στέβο Πενταρόφσκι: «Εχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε».

Όσον αφορά την πορεία των Σκοπίων προς την Ε.Ε., ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι δεν αναμένει αλλαγή στη θέση της Σόφιας έναντι των Σκοπίων μετά τις εκλογές της 4ης Απριλίου στη Βουλγαρία.

«Οι ευρωπαίοι φίλοι μας»

Σε συνέντευξή του στην Klan TV, είπε ότι «δυστυχώς τα νέα από τη Βουλγαρία μιλούν για μια σταθερή θέση τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης έναντι της χώρας μας, έτσι που όποιος και να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές, δεν θα υπάρξει σημαντική αλλαγή».

Ωστόσο, ελπίζει ότι «οι ευρωπαίοι φίλοι μας στις Βρυξέλλες θα βρουν μια διατύπωση που δεν θα αρνείται το θεμελιώδες δικαίωμά μας για το πώς αισθανόμαστε και αυτό-δηλωνόμαστε, και έτσι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

«Δεν υπάρχει μερικό δικαίωμα στην αυτοδιάθεση. Εχουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να δηλώσω τον εαυτό μου όπως νιώθω. Εάν νιώθω σαν Μακεδόνας που μιλάει μακεδονικά, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, έτσι θα μου απευθυνθείτε», σχολίασε, σύμφωνα με δημοσίευμα του βουλγαρικού ιστότοπου news.bg.

Να μην υπάρχουν απαιτήσεις…
Ερωτηθείς για τη θέση της Σόφιας σχετικά με την ταυτότητα, τη γλώσσα και την ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία, ο Πενταρόφσκι εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απαιτήσεις που σχετίζονται με την αυτοδιάθεση.

«Η απαίτησή τους είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε τις προσπάθειες αναγνώρισης της μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Η νούμερο ένα αρχή στις διεθνείς σχέσεις, ειδικά μετά το 1945, είναι η μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών. Επομένως, δεν πρέπει και δεν θέλουμε να παρεμβαίνουμε στην εσωτερική τάξη της Βουλγαρίας», πρόσθεσε.

«Ωστόσο, εάν κάποιος απευθυνθεί μόνος του στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους οργανισμούς που ασχολούνται με ανθρώπινα δικαιώματα, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος από τα Σκόπια τον ενημέρωσε ή τον πλήρωσε» συνέχισε ο κ. Πενταρόσφκι.

«Μακεδόνες και στην Ελλάδα»

Και στο σημείο αυτό τόνισε ότι «έχουμε τους ανθρώπους που δηλώνονται ως Μακεδόνες και στην Ελλάδα. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους εγκαταλείπουμε», σημείωσε ο Πενταρόφσκι.

Οπως είπε, περιμένει ισχυρότερη συμμετοχή των ΗΠΑ στα Δυτικά Βαλκάνια μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν καθώς υπάρχουν άνθρωποι στη διοίκησή του που έχουν άμεση εμπειρία στην περιοχή.

«Μεταξύ τους είναι η Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είχε προσωπικές σχέσεις στη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και στην περιοχή», κατέληξε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: news.bg, echedoros-a.gr