Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Αγγ. Χρονάς: “Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο και στα θέματα Υγείας, όπως αποδείχθηκε με την πανδημία του κορωνοϊού” 

Κοινός τόπος και πεποίθηση όλων των συμμετεχόντων στην διαδικτυακή ημερίδα των 13 Επιτροπών Καταγραφής Θεμάτων Υγείας της ΕΝΠΕ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Απριλίου,  είναι πως η πανδημία του Κορωνοϊού έφερε στο φως την ανάγκη ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Επίσης μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν και για τα οποία απαιτούνται να γίνουν κινήσεις σε κεντρικό επίπεδο είναι η ενίσχυση των Περιφερειών ώστε να υπάρξει επένδυση στην πρόληψη, αφού οι Περιφέρειες της χώρας μπορούν να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο θέματα Υγείας, όπως αυτό διαπιστώθηκε πολύ εύγλωττα στο θέμα της Πανδημίας του Κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Υγείας Άγγελος Χρονάς, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο αναπληρωτής Διευθυντής Σωτήρης Καμαρινόπουλος, έγινε αναφορά σε διάφορα θέματα που παρουσιάστηκαν με την ηπανδημία και έγιναν και συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα σταλούν στην Κυβέρνηση.

Μεταξύ αυτών είναι: Aναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας, με κατηγοριοποίηση σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας υγείας και υπηρεσιών Δημόσιας υγείας, ανακαθορισμός αρμοδιοτήτων των Περιφερειών, μέσω της προώθησης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τη δημόσια υγεία, που θα προωθεί την αποκέντρωση και την ενδυνάμωση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, σύνδεση και διασύνδεση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τη δημόσια υγεία των περιφερειών, άμεση στελέχωση των Περιφερειών και ενίσχυση των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών, δημιουργία μηχανισμού έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

Την ημερίδα χαιρέτησε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ μίλησαν ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Γιώργος Σαρόγλου, η Πνευμονολόγος και Πρόεδρος ΚΕ.ΣΥ. Μίνα Γκάγκα και ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης.

Ο κ. Χρονάς μετά την πραγματοποίηση της διαδικτυακής ημερίδας δήλωσε: «Είναι σημαντικό που συστάθηκε η Επιτροπή Καταγραφής Θεμάτων Υγείας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και είναι πολύ σημαντικότερο το γεγονός πως υπάρχει συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με όλες τις Περιφέρειες της χώρας, αφού μέσα από το διάλογο μπορούν να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και να δοθεί η ευκαιρία να αλλάξουμε κάποια πράγματα τα οποία, όπως αποδείχθηκαν, με την πανδημία, είναι δυσλειτουργικά» και συνέχισε «οι περιφέρειες είναι σημαντικοί πυλώνες για την στήριξη του τομέα Υγείας και η Περιφέρεια μας έχει δαπανήσει μεγάλα ποσά για στήριξη του ΕΣΥ καθώς και άλλων φορέων την περίοδο του Κορωνοϊού. Πρέπει λοιπόν να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και να τις δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες και φυσικά πόροι, ώστε να διαχειριστεί θέματα Υγείας και κυρίως ζητήματα που άπτονται της πρόληψης και της δημόσιας Υγείας»