Τετάρτη
13
Νοέμβριος
TOP

Αγωνία και διαμαρτυρία από 100 κατοίκους της Β. Δράκου

Αγωνία και έγγραφη διαμαρτυρία για τη μη συμμετοχή τους στην αυριανή σύσκεψη που πρόκειται να γίνει στο Υπουργείο Υποδομών – με φόντο τα αντιπλημμυρικά που προγραμματίζονται για την Καλαμάτα με την συμμετοχή των εκπροσώπων του “Μορέα” –  από 100 κατοίκους της οδού Β. Δράκου, που σημειώνουν τα στοιχεία της όλης κατάστασης, αναφέροντας παράλληλα πως μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι…

Αναλυτικά η επιστολή:

Προς: Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χ. Σπίρτζη, Αντιστάσεως 2 και Τσιγάντε, Τ.Κ. 10191, Παπάγου και τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη της 12ης Σεπτεμβρίου 2017 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Αθήνα προκειμένου να ενημερωθούν για την μελέτη που εκπόνησε ο “ΜΟΡΕΑΣ” υπό την επίβλεψη του Υπουργείου για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που πρέπει να γίνει από την Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα, έργο που θα καλύψει τις μεγάλες πλημμύρες εάν ξαναγίνουν των βροχοπτώσεων της 7ης Σεπτεμβρίου 2016.

Από: Εκπροσώπους κατοίκων περιοχής Οδού και Ρέματος Αγίων Αναργύρων και Οδού Β. Δράκου Καλαμάτας

Κυρίες και κύριοι,

Την ανωτέρω σύσκεψη ανακοίνωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας κ. Νίκας, ο οποίος και συνοπτικά ανέφερε το περιεχόμενο της. Η σύσκεψη αυτή ήταν να γίνει στις 25 Μαΐου 2017 στο Δημαρχείο Καλαμάτας, αλλά ανεβλήθη λόγω του ότι ο “Μορέας” δεν είχε προχωρήσει την προαναφερθείσα μελέτη. Έκτοτε, όλοι οι κάτοικοι της περιοχής βρισκόμασταν σε αναμονή εκ νέου προσκλήσεως αφού στην αναβληθείσα σύσκεψη είχαμε κληθεί να παραστούμε με εκπρόσωπο μας.

Η περιοχή μας συγκαταλέγετο στις βαρέως πληγείσες, με δύο ανθρώπινα θύματα στις κατοικίες της Β. Δράκου και καλούμασταν να περιγράψουμε τις αιτίες της δημιουργίας των καταστροφικών πλημμύρων στην περιοχή μας. Προς τούτο μάλιστα, είχαμε ενημερώσει με έγγραφο μας, 23 και 19 Μαΐου 2017 αντιστοίχως τη ΔΕΥΑΚ και το Δήμο Καλαμάτας (συνημμένο 1), όπως και όλα τα μέλη της επιτροπής που επρόκειτο να συνέλθει. Νωρίτερα, 23 έως 27 Ιανουαρίου 2017 (συνημμένο 2), είχαμε ενημερώσει με έγγραφο μας την κυβέρνηση (Υπουργό Υποδομών και Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας, όλους τους βουλευτές Μεσσηνίας, αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, Δήμαρχο Καλαμάτας, όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ).

Εκ των ανωτέρων, θεωρούμε ότι όλοι οι φορείς, κρατικοί, κοινοβουλευτικοί, αυτοδιοικητικοί, είχαν ενημερωθεί από εμάς για τους κινδύνους από τις πλημμύρες στην περιοχή μας. Επειδή μέχρι σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου 2017, δεν έχουμε κληθεί ώστε να συμμετέχουμε μέσω εκπροσώπου μας στην σύσκεψη της 12ης Σεπτεμβρίου 2017 στο Υπουργείο Υποδομών για να καταθέσουμε τις θέσεις μας σχετικά με το θέμα των πλημμύρων.

Πιστεύοντας δικαίως ότι δεν θα κληθούμε, θέλουμε να ενημερώσουμε όλους τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη προσωπικά και μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αναφορικά με τα ακόλουθα:

  • Τα σχετικά 1 και 2 που προσκομίζουμε στο παραπάνω έγγραφο μας -και έχουμε, όπως προαναφέραμε ήδη προσκομίσει στους παράγοντες -είναι εν ισχύει και δεν έχει γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο μέχρι σήμερα, ούτε έχει γίνει καμία εξαγγελία χρηματοδότησης και εκτέλεσης τέτοιου έργου.
  • Θεωρούμε ότι η πρόταξη της επιλογής των αντιπλημμυρικών έργων που θα αποφασίζονται και θα χρηματοδοτούνται πρέπει να γίνεται με βάση την επικινδυνότητα του κάθε ρέματος και συνυπολογίζοντας τί έχει ανάντι του αυτό, πχ. Περιοχή πυκνοδομημένη ή αραιοδομημένη, με κίνδυνο απώλειας ανθρωπίνων ζωών, βιομηχανική, αγροτική, τις γραμμές του ΟΣΕ, κλπ
  • Σας γνωρίζουμε ότι το ρέμα των Αγίων Αναργύρων ανάντι του έχει μία νεόδμητη πυκνοκατοικημένη περιοχή, χωρίς καταπατήσεις και σε εφαρμογή μεγάλη επέκταση του σχεδίου πόλεως (1993), χωρίς να χρειάζεται να γίνει καμία κατεδάφιση σε εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικών.
  • Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή έρευνα για τις αιτίες των πλημμύρων της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και τους υπευθύνους των ζημιών που αυτές προκάλεσαν. Η έρευνα βέβαια αυτή δεν μπορεί να γίνει από τον “ΜΟΡΕΑ” αλλά θα πρέπει ο κύριος Υπουργός Υποδομών να αναθέσει σε επιτροπή ειδικών που θα ορίσει το Τ.Ε.Ε. από τα μέλη του.
  • Εμείς γνωρίζουμε στους αποδέκτες της σύσκεψης της 12ης Σεπτεμβρίου 2017 που θα γίνει στο Υπουργείο Υποδομών στην Αθήνα, ότι ο τελικός αποδέκτης του ρέματος Αγίων Αναργύρων είναι ο μεγάλος αγωγός της Οδού Λεΐκων, που είχαν φροντίσει να κατασκευάσουν στις δύσκολες οικονομικές εποχές της δεκαετίας του 1950 οι Δημοτικές Αρχές.

Μετά από αυτά, και για τόσα άλλα που έχουμε ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για την ανάγκη αντιπλημμυρικής κάλυψης της περιοχής μας, πέριξ της Οδού Β. Δράκου, από του σημείου εισόδου των ομβρίων από το ρέμα Αγίων Αναργύρων με την δημιουργία συμπληρωματικού αγωγού, οι οποίοι -μαζί με τους υπάρχοντες αγωγούς -θα μπορούν να μεταφέρουν τα όμβρια ύδατα του ρέματος Αγίων Αναργύρων στον προαναφερθέντα αγωγό της Οδού Λεΐκων. Ο συμπληρωματικός αγωγός δεν θα είναι παραπάνω από 400-500 μέτρα. Επιπλέον, πρέπει να κατασκευαστούν δύο λεκάνες συλλογής φερτών υλικών -μία κάτω του Εθνικού Δρόμου (συνοικισμός Πέταλο) και μία επί της καταλήξεως του ρέματος Αγίων Αναργύρων στην Οδό Β. Δράκου -ώστε να καθαρίζεται το ρέμα από τα φερτά υλικά.

Καλαμάτα, 10 Σεπτεμβρίου 2017

Οι κάτοικοι της περιοχής Οδού και Ρέματος Αγίων Αναργύρων και Οδού Βαγέλλη Δράκου

Ακολουθούν 100 υπογραφές των κατοίκων