Δευτέρα
20
Ιανουάριος
TOP

Αλλάζει η ρουτίνα των Ελλήνων αγροτών με τον νέο κανονισμό λίπανσης λέει ο ΣΠΕΛ

Στους νέους όρους και προϋποθέσεις που θα επιφέρει ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός Λίπανσης στη φιλοσοφία και πρακτικές των Ελλήνων καλλιεργητών, αναφέρθηκε ο ΣΠΕΛ, στην παρουσίαση του στο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο, με τίτλο «Παράγοντες Βιολογικής Καταπολέμησης, Βιοδιεγέρτες, Βιοπαρασιτοκτόνα και Ευρωπαϊκή Πολιτική», που διοργάνωσε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 4 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας & Ζωολογίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων διάχυσης του ερευνητικού προγράμματος «INTOMED» που έχει ως θέμα την χρήση καινοτόμα εργαλείων για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών σημαντικών καλλιεργειών της Μεσογείου.  Χρηματοδότες του προγράμματος είναι η Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PRIMA. Κατά την διάρκεια του συνεδρίου, διακεκριμένοι ομιλητές από τον πανεπιστημιακό χώρο, αναφέρθηκαν σε μελέτες της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού που επικεντρώνονται στις σύγχρονες τάσεις στη φυτοπροστασία, και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων βιολογικής καταπολέμησης. Επιπροσθέτως, τονίστηκε η σημασία της ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ ερευνητών και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την ενσωμάτωση και τη χρήση των καλύτερων πρακτικών βιολογικής καταπολέμησης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Εκ μέρους του ΣΠΕΛ, η κα. Α.Κατσουλιέρη παρουσίασε με θέμα «Fertilizer Product Regulatory Outlook», όπου ανέλυσε τον κλάδο των λιπασμάτων στην Ελλάδα, την Εθνική Νομοθεσία, τα κύρια σημεία του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού των Λιπασμάτων, ενώ έμφαση δόθηκε και στο νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τους βιοδιεγέρτες. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο  Νέος Ευρωπαϊκό Κανονισμό των Λιπασμάτων που θέτει όρους και προϋποθέσεις για μεγάλο αριθμό νέων κατηγοριών προϊόντων λίπανσης, που δεν περιλαμβάνονταν στον υφιστάμενο κανονισμό, και προβλέπει σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο κυκλοφορίας, διάθεσης και επισήμανσης των προϊόντων λίπανσης της ΕΕ.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο ΣΠΕΛ:

Ο ΣΠΕΛ είχε την ιδιαίτερη τιμή να συμμετέχει στο Διεθνές Διαδικτυακό Συνέδριο, με τίτλο «Παράγοντες Βιολογικής Καταπολέμησης, Βιοδιεγέρτες, Βιοπαρασιτοκτόνα και Ευρωπαϊκή Πολιτική», που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 4 Δεκεμβρίου. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) και το Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας & Ζωολογίας του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, συνεργαζόμενο εταίρο του προγράμματος, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων διάχυσης του ερευνητικού προγράμματος «INTOMED: Καινοτόμα εργαλεία για την καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών σημαντικών καλλιεργειών της Μεσογείου», το οποίο χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα PRIMA.

Χαιρετισμό, εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, απεύθυνε η Αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης κα Μαρία Μιχαλοπούλου. Στη συνέχεια, η συντονίστρια του INTOMED και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κα Παπαδοπούλου Καλλιόπη, προλόγισε το συνέδριο αναφέροντας ότι η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ ερευνητών και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την ενσωμάτωση και τη χρήση των καλύτερων πρακτικών βιολογικής καταπολέμησης στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών.

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου, παρουσιάστηκε πληθώρα επιστημονικών μελετών από ερευνητές, τόσο της χώρας μας, όσο και του εξωτερικού, που ανέλυσαν τις σύγχρονες τάσεις στη φυτοπροστασία, και στην ανάπτυξη νέων εργαλείων βιολογικής καταπολέμησης. Στη συνέχεια, συζητήθηκε ο Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τα λιπάσματα και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και οι εξελίξεις στον κλάδο, καθώς αναφορά έγινε και στις στρατηγικές «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της Βιοποικιλότητας.

Εκ μέρους του ΣΠΕΛ, η κα Αγάπη Κατσουλιέρη, γεωπόνος-ερευνήτρια του ΣΠΕΛ, παρουσίασε με θέμα «Fertilizer Product Regulatory Outlook», όπου ανέλυσε τον κλάδο των λιπασμάτων στην Ελλάδα, την Εθνική Νομοθεσία, τα κύρια σημεία του Νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού των Λιπασμάτων, ενώ έμφαση δόθηκε και στο νομοθετικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τους βιοδιεγέρτες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «ο κλάδος των Λιπασμάτων επενδύει στην έρευνα και την καινοτομία, στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων, συνδυάζοντας τις ανάγκες της αγοράς και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις». Στη συνέχεια, τόνισε ότι στην χώρα μας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται συστηματική υπολίπανση, με αποτέλεσμα αυτή η συνεχής μείωση της χρήσης λιπασμάτων να προκαλεί υποβάθμιση της γονιμότητας των εδαφών και μείωση της απόδοσης και της ποιότητας της παραγωγής.

Σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο των λιπασμάτων επισήμανε ότι «ο Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός των Λιπασμάτων αναμένεται να φέρει μεγάλες αλλαγές τόσο σε επίπεδο φιλοσοφίας όσο και πρακτικής. Συγκεκριμένα, θέτει όρους και προϋποθέσεις για μεγάλο αριθμό νέων κατηγοριών προϊόντων λίπανσης, που δεν περιλαμβάνονταν στον υφιστάμενο κανονισμό, αλλά κυκλοφορούν ευρέως στην ευρωπαϊκή αγορά. Επεκτείνει τον ορισμό των προϊόντων λίπανσης, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει ορισμός για τους βιοδιεγέρτες. Επίσης, στο Νέο Κανονισμό προβλέπονται και σημαντικές τροποποιήσεις στον τρόπο κυκλοφορίας, διάθεσης και επισήμανσης των προϊόντων λίπανσης της ΕΕ. Ο κλάδος των Λιπασμάτων στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη παρακολουθεί τις εξελίξεις και προετοιμάζεται ήδη».

Η εργασία του ΣΠΕΛ στα πρακτικά του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Γενική Διευθύντρια του ΣΠΕΛ κα Φωτεινή Γιαννακοπούλου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν αναλύσεις ερευνητών και εκπρόσωπων των Εταιρειών του Κλάδου της Φυτοπροστασίας για τις νέες τεχνολογίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Φυτοπροστασίας και της Θρέψης Καλλιεργούμενων φυτών. Ακολούθησε συζήτηση και τοποθετήσεις για τις επιστημονικές, τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις στον τομέα της λίπανσης και της φυτοπροστασίας καλλιεργούμενων φυτών.

Το συνέδριο παρακολούθησαν περισσότερα από 270 άτομα, εκπρόσωποι της ελληνικής και διεθνούς ερευνητικής επιστημονικής κοινότητας, ανώτερα διοικητικά στελέχη των αρμόδιων υπουργείων, στελέχη και αντιπρόσωποι εταιρειών του κλάδου των λιπασμάτων και της φυτοπροστασίας.

agronews.gr