Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Αναζητείται τρόπος σύνδεσης του ΕΛΓΑ με ιδιωτικές ασφαλιστικές

Την ανάγκη να βρεθεί λύση για τον εδώ και μία τετραετία στον ζημιογόνο ΕΛΓΑ και την καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες μέσω ενός πλέγματος ασφάλισης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, γνωστοποιώντας την πρόθεση του να ανοίξει σύντομα συζήτηση για το θέμα με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών (ΕΑΕΕ).

Ο υπουργός τόνισε πως εφόσον ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να πληρώνει ασφάλιστρα, είναι και υποχρεωμένος ο Οργανισμός να τον πληρώνει στην ώρα του, αναφέροντας επιπλέον, ότι τα αποθεματικά του ΕΛΓΑ κάποια στιγμή θα εξαντληθούν, αποφεύγοντας να δώσει συγκεκριμένα νούμερα για την κατάσταση των οικονομικών του. «Περιμένουμε την αναλογιστική μελέτη να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα καταλήξουμε σε μια λύση την οποία θα διαβουλευτούμε και στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Εξάλλου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει σαφής αναφορά και δέσμευση στο ζήτημα της ασφάλισης των αγροτών, όπου αναφέρεται ότι η λύση που θα δοθεί προβλέπει και την ανάμειξη της ιδιωτικής ασφάλισης. Ως εκ τούτου «η εντολή του λαού είναι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την αλλαγή στη διοίκηση του Οργανισμού, ο ίδιος ανέφερε πως υπάρχουν διάφορα νομικά θέματα τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης προτού γίνουν κινήσεις.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου χθες, όπου παρουσιάστηκαν οι νέοι γενικοί γραμματείς, ο κ. Βορίδης τοποθετήθηκε πάνω στις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η καλύτερη διαπραγμάτευση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ 2020-2027), προκειμένου να λειτουργήσει προς όφελος των Ελλήνων παραγωγών. Έστειλε όμως και ένα μήνυμα προς τους αγρότες καλώντας τους να προετοιμαστούν για την «επόμενη μέρα» καθώς πλέον η κατεύθυνση που έχει λάβει η συζήτηση στην Ευρώπη για τις αγροτικές ενισχύσεις κινείται προς δράσεις και προγράμματα που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως για παράδειγμα τη μείωση της χρήσης λιπασμάτων και νερού, την τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων κοκ. «Τα περισσότερα κονδύλια θα πάνε σε αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Συνεταιρισμοί

Για το ζήτημα των συνεταιρισμών και του νέου νομοσχεδίου που θα ετοιμαστεί, ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί ισχυρή και θεσμική εκπροσώπηση του αγροτικού κόσμου σε όλα τα κέντρα εξουσίας ενώ παράλληλα τα σχήματα αυτά να είναι σε θέση να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή, να κάνουν επενδύσεις και να είναι ισχυροί διαπραγματευτές στο επίπεδο των τιμών εντός και εκτός Ελλάδος. «Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και η κινητροδότηση των παραγωγών μας. Πώς θα γίνει αυτό; Κάνοντας αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρησιμοποιώντας τη φορολογία ως αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ως εργαλείο εσόδων. Ο βελτιωμένος φορολογικός συντελεστής των συλλογικών σχημάτων θα είναι 10%» δήλωσε ο κ. Βορίδης για να καταλήξει σχετικά: «Η νομοθέτηση αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου 6μήνου της διακυβέρνησης, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019».

Ελληνοποιήσεις

Σε ό,τι αφορά το θέμα των παρανόμων ελληνοποιήσεων και του μιμητισμού αγροτικών προϊόντων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε την αναγκαιότητα ριζικής αντιμετώπισής τους σε δύο επίπεδα. «Σε πρώτο επίπεδο θα επανεξεταστεί το κυρωτικό πλαίσιο και εάν είναι επαρκές», τόνισε. Σε δεύτερο θα εξεταστούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τους οποίους τίθενται ζητήματα συντονισμού και επικαλύψεων» ανάφερε ο κ. Βορίδης συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να μπούμε σε μια βαθιά συζήτηση να δούμε αν όντως αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο».

Δημόσια διοίκηση

Αναφορικά με τον ρόλο της δημόσιας διοίκησης στην κυβερνητική προσπάθεια για αλλαγές και εκσυγχρονισμό, στόχος είναι η δουλειά πάνω σε ένα μοντέλο συγκεκριμένων προγραμμάτων το οποίο θα είναι βασισμένο σε αντικείμενα έργου. «Θέλω να τονίσω ότι όλες οι συζητήσεις δεν θα έχουν κανένα περιεχόμενο, αντικείμενο και μέλλον αν δεν εμπλακεί η Διοίκηση. Και αυτή θα το κάνει προκειμένου να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά το εισόδημα των παραγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι νέοι Γενικοί Γραμματείς

Από την πλευρά του, ο νέος γενικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, είπε ότι κύρια προτεραιότητά του είναι να προχωρήσουν κατά κύριο λόγο οι αξιολογήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης αλλά και οι προκηρύξεις για όσα Μέτρα των Προγραμμάτων φαίνεται πως έχουν κολλήσει, όπως για παράδειγμα οι Γεωργικοί Σύμβουλοι, λέγοντας πως από τον Αύγουστο θα έχει μία καλύτερη εικόνα για τους λόγους που δεν προχωρούν και νέα να ανακοινώσει. Ο έτερος γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος υπογράμμισε την πρόθεσή του για θωράκιση των θεσμών του υπουργείου και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται προς τους αγρότες. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να μετατραπούν οι διαρθρωτικές αδυναμίες σε πλεονεκτήματα στην ελληνική γεωργίας, λέγοντας πως εδώ ρόλο κλειδί παίζουν οι υπάλληλοι του υπουργείου.

www.newmoney.gr