Τετάρτη
17
Απρίλιος
TOP

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στα συμβολαιογραφεία

Ένας γύρος ταλαιπωρίας περιμένει χιλιάδες φορολογούμενους και συμβολαιογράφους τους επόμενους μήνες έως την εκπνοή του έτους. Ο λόγος; Θα επισκεφθούν αναγκαστικά τα τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών προκειμένου να υποβάλλουν δηλώσεις κάθε είδους φόρου μεταβίβασης καθώς τα συγκεκριμένα τμήματα είναι το μοναδικά που δεν έχουν ακόμη ηλεκτρονικοποιηθεί.

Έτσι, εικόνες από προηγούμενες δεκαετίες αναμένεται να αρχίσουν να δημιουργούνται με ουρές, χαρτιά στα χέρια, αναμονή και εκνευρισμό.

Σύμφωνα με συμβολαιογράφους με τους οποίους επικοινώνησε το Capital.gr, τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να χτυπά όλο και πιο συχνά το τηλέφωνο από φορολογούμενους οι οποίοι ζητούν να πληροφορηθούν αν τους συμφέρει η πραγματοποίηση μιας μεταβίβασης σήμερα ή μετά την Πρωτοχρονιά. Και αυτό διότι σχεδόν στη μισή Ελλάδα οι αντικειμενικές αξίες θα αυξηθούν από το νέο έτος. Αν και οι νέες αντικειμενικές ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου και τέθηκαν σε ισχύ από φέτος για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, για τον υπολογισμό όλων των υπόλοιπων φόρων θα τεθεί σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά αυξάνοντας έτσι το κόστος κάθε είδους μεταβίβασης ακινήτου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο οι αντικειμενικές αξίες αλλάζουν από το νέο έτος ως εξής:

-Μειώνονται οι τιμές ζώνης σε 2.122 περιοχές. Οι μειώσεις αφορούν κατά κύριο λόγο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που τα τελευταία χρόνια έχουν χτυπηθεί έντονα από την ύφεση καθώς και στις λεγόμενες “υποβαθμισμένες” περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων (π.χ. κέντρο Αθήνας). Σε αυτές τις περιοχές συμφέρει τους φορολογούμενους να περιμένουν το νέο έτος προκειμένου πραγματοποιήσουν μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές.

-Παραμένουν σταθερές σε 4.302 περιοχές σε όλη την επικράτεια.

capital.gr