Τετάρτη
17
Απρίλιος
TOP

Ανεπαρκής η προώθηση της αξίας της μεσογειακής διατροφής

Tις ιδιότητες της μεσογειακής και σκανδιναβικής διατροφής, που προάγουν την καλή υγεία και έχουν κερδίσει την αναγνώριση για τη συμβολή τους στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον εξετάζει πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του γραφείου του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη, στην Κοπεγχάγη, παρευρέθηκαν ειδικοί του χώρου ανταλλάσσοντας την εμπειρία τους, ενώ συμμετείχαν κορυφαίοι σεφ, οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν σημαντική επιρροή και να σταθούν σύμμαχοι στην προσπάθεια της προώθησης υγιεινών διατροφικών προτύπων.

Στην έκθεση, αναφέρεται πως η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που προέρχεται από ελαιοπαραγωγικές χώρες της Ν. Ευρώπης, χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη φυτικών τροφών (φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί και δημητριακά) και ελαιόλαδου, από μέτρια πρόσληψη ψαριών και πουλερικών και από χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος και γλυκών.

Οι νέες γενιές αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο να ευθυγραμμιστούν με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής και αρκετές μεσογειακές χώρες εντάσσονται μεταξύ εκείνων των ευρωπαϊκών με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.

Η νέα σκανδιναβική διατροφή περιλαμβάνει τροφές που παραδοσιακά προέρχονται από τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία. Κύρια συστατικά της είναι τα κόκκινα φρούτα, τα λιπαρά και τα άπαχα ψάρια, τα ψυχανθή, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Μόλις 15 χώρες της Ευρώπης συνιστούν ή εφαρμόζουν πολιτικές βασιζόμενες στις δύο παραπάνω διατροφές, δίνοντας έμφαση στα οφέλη για την υγεία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην πολιτιστική σημασία τους, επισημαίνεται.

Οι μεσογειακές και νορβηγικές χώρες αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο να προσαρμοστούν στα παραδοσιακά πρότυπα διατροφής, ιδίως οι νεότερες γενιές, σύμφωνα με την έκθεση του Π.Ο.Υ.

Διαπιστώνεται, ακόμη, πως, ενώ οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικών μπορούν, σε συνεργασία με διάφορους κλάδους, να εργαστούν, δημιουργώντας ευκαιρίες για τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και τη βιωσιμότητα, εστιάζοντας σε εποχιακά τοπικά προϊόντα, αυτό δεν αξιοποιείται στο έπακρο. Οι χώρες δεν αξιοποιούν τις αρχές αυτών των διατροφών όσο θα μπορούσαν. Ο Οργανισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει συνεργασίες τόσο με τις χώρες όσο και με άλλους συνεργάτες, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης σύγχρονων προγραμμάτων προώθησης για την υγεία.