Τρίτη
5
Νοέμβριος
TOP

Ανοίγουν τα σχολεία – Τι αλλάζει, πόσο θα κοστίσει φέτος η σχολική τσάντα

Η ώρα έφτασε. Την Τετάρτη (11/9), χτυπά το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Τα βιβλία έχουν παραδοθεί στα σχολεία και οι αναπληρωτές που προσελήφθησαν σε πρώτη φάση, αναμένεται να είναι στις θέσεις τους το αργότερο έως αύριο, Δευτέρα, σύμφωνα το υπουργείο Παιδείας. Υπενθυμίζεται, ότι το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια. Ο συνολικός αριθμός προσλήψεων για την πρώτη φάση θα αρκέσει για να καλύψει μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία, περίπου τα 2/3, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες.

Τι αλλάζει στη φετινή σχολική χρονιά
Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει επιλέξει να κάνει στη φετινή σχολική χρονιά βελτιωτικές κινήσεις και όχι ριζικές αλλαγές, που θα αιφνιδίαζαν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Στο δημοτικό σχολείο η πρώτη αλλαγή αφορά την απόφαση να επανέλθει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ξεκινώντας από την 28η Οκτωβρίου.
Για το λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:

Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.
Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.
Οι αλλαγές που αποφάσισε η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι:

Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».
Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία
Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.
Πόσο θα κοστίσει η σχολική τσάντα
Το γεγονός ότι πλησιάζει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία έχει προκαλέσει τον κλασικό- για την εποχή- πονοκέφαλο στους γονείς, εξαιτίας της επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού. Φέτος, οι τιμές των σχολικών ειδών είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με κάποιες μικρές αυξήσεις, κυρίως σε επώνυμα προϊόντα, δήλωσαν στο ΑΠΕ οι αρμόδιοι της αγοράς.

Για ένα παιδί στο Δημοτικό σχολείο, οι τιμές κυμαίνονται από 15,82 έως 446,31 ευρώ, ενώ για ένα παιδί στο Γυμνάσιο και το Λύκειο από 26,27 ευρώ έως 501,74 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών. Βέβαια, το ποσό αυτό διαμορφώνεται ανάλογα με τις επιλογές αλλά και τις ανάγκες του κάθε μαθητή. «Δεν υπάρχει όριο στο συνολικό κόστος για τη σχολική τσάντα καθώς μπορεί κανείς να βρει οποιαδήποτε τιμή. Οι τιμές στα σχολικά είδη, είτε παραμένουν σταθερές, είτε έχουν πτωτική τάση, εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει αρκετός ανταγωνισμός με αποτέλεσμα, όμως, να πέφτει πολύ η ποιότητα. Παρόλα αυτά η ζήτηση είναι ίδια γιατί αναλόγως έχει μειωθεί και το εισόδημα του καταναλωτή», δήλωσε στο ΑΠΕ η γ.γ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών, Βασιλική Μανουσαρίδου.

Οι τιμές για τσάντες, μολύβια, τετράδια
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΚΑ, το κόστος για τα βασικά σχολικά είδη είναι:

για μία τσάντα από 3 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι 100 ευρώ ανάλογα το μέγεθος, το σχέδιο και την επωνυμία
για ένα μολύβι από 0,05 ευρώ μέχρι 8 ευρώ
για ένα στυλό από 0,07 ευρώ μέχρι 30 ευρώ
για ένα τετράδιο 50 φύλλων από 0,25 ευρώ μέχρι 3,60 ευρώ
για ένα τετράδιο σπιράλ από 1,10 ευρώ μέχρι και 10 ευρώ ανάλογα τα θέματα
για ένα μπλοκ ζωγραφικής από 0,49 ευρώ έως τα 4 ευρώ
για μια κασετίνα από 3 ευρώ έως 25 ευρώ
Εντατικοί έλεγχοι στα σχολικά είδη
Την ίδια ώρα, οι επαγγελματίες του κλάδου επισήμαναν ότι υπάρχει ανάγκη για εντατικούς ελέγχους στην αγορά των σχολικών ειδών. «Θα έπρεπε οπωσδήποτε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι. Υπάρχουν πάρα πολλά κινέζικα, μη ελεγμένα προϊόντα, που πωλούνται, είτε σε μεγάλες αλυσίδες, είτε σε μαζικές αγορές, είτε εκτός καταστημάτων. Αυτά είναι που πρέπει να ελεγχθούν. Οι μεγάλες παραπλανήσεις του κοινού για τα επικίνδυνα και ανέλεγκτα προϊόντα βρίσκονται σε μαζικές αγορές, όπου εκεί υπάρχει και το όφελος. Έπειτα ο ανεξάρτητος βιβλιοπώλης δεν θα ρισκάρει ποτέ στον πελάτη που τον βλέπει μια ζωή να του δώσει κάτι που θα τον βλάψει. Οι μαζικές και οι απρόσωπες αγορές είναι που τα κάνουν αυτά», τονίζει στο ΑΠΕ η κ. Μανουσαρίδου.