Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Αντίστροφη μέτρηση για το δεύτερο σκέλος του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Με φυσική παρουσία σε ανοιχτούς χώρους προβολών

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ετοιμασίες για το δεύτερο μέρος του 7ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία σε ανοιχτούς χώρους προβολών από 18 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου στην Καλαμάτα και έως τις 23 Ιουλίου σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο για το Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου, από την Ιταλίδα σκηνοθέτιδα, Tekla Taidelli κι ένα επίσης ενδιαφέρον  masterclass για τα κόμικς και τη σχέση τους με τον Κινηματογράφο, από τον γνωστό δημιουργό, Γιώργο Μπότσο (ΠΕΡΙΟΔΙΚΌ ΒαΒέΛ).  Το Φεστιβάλ καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει και στα δύο αυτά σεμινάρια εντελώς δωρεάν, ωστόσο, επειδή υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων, κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Tekla Taidelli: Σεμινάριο για το Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου

Το 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου αναζητά βοηθούς για τα γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους, που θα πραγματοποιηθούν στο διάστημα 22 Ιουνίου-4 Ιουλίου, στην Καλαμάτα., στο πλαίσιο σεμιναρίου που θα διδάξει η Ιταλίδα σκηνοθέτις και ιδρύτρια του Σχολείου Κινηματογράφου Δρόμου, Tekla Taidelli.

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή, θα βοηθήσουν είτε στο κομμάτι της παραγωγής της ταινίας είτε κρατώντας κάποιους ρόλους (κομπάρσοι κλπ).

To Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου (Street Cinema School) είναι ένα πρωτότυπο και μοναδικό σχολείο που ιδρύθηκε το 2013 από την Tekla Taidelli (Τέκλα Ταϊντέλι), μία underground σκηνοθέτιδα, και, όπως μαρτυρά και το όνομά του, στρατολογεί τους ηθοποιούς από τον δρόμο!

Tekla Taidelli, Filmografia e Regista, Filmmaker in via Giulio Carcano 39 (Maurizio Maule/Fotogramma, Milano – 2020-02-26) p.s. la foto e’ utilizzabile nel rispetto del contesto in cui e’ stata scattata, e senza intento diffamatorio del decoro delle persone rappresentate

Απευθύνεται σε σκεπτόμενους νέους που θέλουν να δημιουργήσουν μέσω της συγκεκριμένης τέχνης κι έχουν το θάρρος να εμπλακούν, αλληλεπιδρώντας με τους ανθρώπους στο δρόμο, δίνοντάς τους την ευκαιρία να κάνουν μια ταινία μικρού μήκους, μια μοναδική εμπειρία που «μιλάει» με διάσημους στίχους.

Η ίδια η Taidelli, άλλωστε, πρεσβεύει ότι έχει μία αποστολή: να «δίνει φωνή στους αοράτους», στους ανθρώπους εκείνους των οποίων “οι φωνές δεν ακούγονται”, είτε λόγω συνθηκών είτε λόγω κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής θέσης. Το μέσον για να ακουστούν οι φωνές των “αοράτων” είναι τα κείμενα διάσημων συγγραφέων και ποιητών: Σαίξπηρ, Μπουκόφσκι, Κέρουακ κ.ά. (Μία σύντομη συνέντευξη της ίδιας στην διοργάνωση του 7ου ΔΦΝΠ, εδώ https://www.peloponnisosdocfestival.com/el/docfestival/programma-2021/online/ypoloipo-programma/director/68)


H θεματική σύλληψη για το σεμινάριο που θα πραγματοποηθεί κατά την διάρκεια του 7ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, είναι, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η παρουσίαση ποιημάτων  από την συλλογή «Ποίηση σε σχήμα τριαντάφυλλου» του Πιερ Πάολο Παζολίνι, “ποιητή της ελευθερίας”, από ψαράδες της Καλαμάτας και άλλους απλούς ανθρώπους που θα στρατολογηθούν από τον δρόμο.

Το σεμινάριο για το Σχολείο Κινηματογράφου Δρόμου απευθύνεται στους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε κινηματογραφιστές αλλά και τους νέους της περιοχής. Οι μαθητές θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους όσον αφορά στο σενάριο, τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία και το μοντάζ. Στόχος του σεμιναρίου, να φτιάξουν με ελάχιστα μέσα, στο διάστημα σχεδόν δύο εβδομάδων μία ταινία μικρού μήκους, τέτοιας ποιότητας που να μπορεί να σταλεί σε φεστιβάλ κινηματογράφου και στη συνέχεια να ανεβεί στο Διαδίκτυο. Η ταινία θα προβληθεί στην τελετή λήξης της 7ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Το εντατικό αυτό εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τις 22 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου, στην Καλαμάτα., με καθημερινά μαθήματα από τις 09:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα.

Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής
Τονίζεται ότι το σεμινάριο είναι ανοιχτό στο κοινό για βοηθητικές θέσεις αλλά και κομπάρσους και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Για συμμετοχή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικώς  με το γαρφείο του Φεστιβάλ στο 27210 22376 (ώρες γραφείου)  και στο e-mail [email protected] .

Λίγα λόγια για την Tekla Taidelli: Η Τέκλα Ταϊντέλι είναι σκηνοθέτις, συγγραφέας και επιμελήτρια ντοκιμαντέρ. Το 2002 αποφοίτησε ως σκηνοθέτις από τη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης και Νέων Μέσων του Μιλάνου, όπου παρακολούθησε διάφορα σεμινάρια από το 1999. Το 2004 έκανε την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, με τίτλο «Fuori Vena», η οποία ταξίδεψε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο και κέρδισε στο 23ο Sulmona Film Festival. To 2013 ίδρυσε τη σχολή «Street Cinema School» (FBA Scuola di Street Cinema by Tekla Taidelli), όπου, ως η μόνη νεορεαλίστρια σκηνοθέτις στην Ιταλία, διδάσκει τη δική της οπτική του κινηματογράφου: πώς να γυρίσεις μια μικρού μήκους ταινία μέσα σε δύο εβδομάδες με λίγα εφόδια.

Χάρτινος κινηματογράφος: Σκηνοθετώντας μία σελίδα κόμικς»  – Masterclass με τον Γιώργο Μπότσο

Ένα ενδιαφέρον masterclass για τη σχέση των κόμικς με τον Κινηματογράφο, τη φύση της σελίδας κόμικς ως εικαστικής αφήγησης και τη λειτουργία της διαδοχής ή αλληλουχίας των εικόνων θα παρουσιάσει ο γνωστός δημιουργός κόμικς, Γιώργος Μπότσος, στο πλαίσιο της β’ φάσης του 7ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στην Καλαμάτα  (18 Ιουνίου-4 Ιουλίου).

Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα εχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε μία ενδιαφέρουσα δημιουργική άσκηση, σχεδιάζοντας τη δική τους εκδοχή μια κωμικής ιστορίας. Το σεμινάριο έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 19 Ιουνίου, στις 18:00. Ο χώρος διεξαγωγής θα καθοριστεί με βάση τα τότε ισχύοντα υγειονομικά μέτρα.

  • Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Φεστιβάλ στο  27210 22376 (πρωινές ώρες γραφείου) και στο e-mail [email protected]. Ο αριθμός θέσεων για το σεμινάριο είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Λίγα λόγια για τον Γιώργο Μπότσο: Ο  Γιώργος Μπότσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Το 1983 αποφοίτησε από το Πολιτικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Σταθερός συνεργάτης του περιοδικού ΒΑΒΕΛ από το 1987, έλαβε μέρος σε όλα τα Φεστιβάλ που διοργάνωσε το περιοδικό.Τη δουλειά του χαρακτηρίζει μια πολύ έντονη χρήση του χρώματος κι ένα ιδιαίτερο στιλ που συνδυάζει στοιχεία εξπρεσιονισμού και την αμεσότητα της 9ης Τέχνης.

Η εικαστική του δουλειά έχει παρουσιαστεί σε πολλές ατομικές και σε  ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2000 διδάσκει κόμικς και διευθύνει το τμήμα «σκίτσο-κόμικς-καρτούν» στον Κολέγιο ΑΚΤΟ Art & Design.