Κυριακή
7
Ιούλιος
TOP

Αν. Γαϊτάνης (Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ): «Εντελώς άστοχη η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ – Κινούμαστε με σύνεση και σχέδιο»

Στην διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης να μειωθούν οι επιπτώσεις από την επέλαση της πανδημίας στάθηκε με εμφατικό τρόπο ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης BEST.

Ο κ. Γαϊτάνης ειδικά σημείωσε πως η κυβέρνηση κατάφερε ήδη να δρομολογήσει μια σειρά από μέτρα στήριξης σε επίπεδο οικονομίας και έχει τα «καύσιμα» για να δρομολογήσει και άλλες δράσεις που θα περιορίζουν τις συνέπειες της που υπάρχουν στις επιχειρήσεις και από το δεύτερο αυτό καθολικό απαγορευτικό. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και την κριτική που ασκείται τις τελευταίες ημέρες με φόντο την διαχείριση στην υγεία, σημειώνοντας με αριθμούς τα όσα έχουν δρομολογηθεί.

Πιο αναλυτικά στις αναφορές του:

«Δεν είναι μόνο η στήριξη του ελαιοκομικού τομέα, γενικά η κυβέρνηση όλους αυτούς τους 7 δύσκολους μήνες έχει απλώσει δίχτυ προστασίας για να προστατεύσει όλους, επιχειρήσεις, εργαζόμενους και πρωτογενή τομέα. Την τελευταία εβδομάδα ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε πακέτο 3,3 δις ευρώ μέτρων, απευθείας ενισχύσεις που θα πάνε στις τσέπες των συμπολιτών μας. 24-25 δις μέχρι το τέλος της χρονιάς θα είναι συνολική βοήθεια και ρευστότητα και αναστολές της ελληνικής κυβέρνησης στην ελληνική οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι ο Μ.Ο. της ευρωζώνη είναι στο 4% του ΑΕΠ η παρέμβαση στην Ελλάδα είναι στο 6% του ΑΕΠ, κατά συνέπεια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια σε όλη την Ελλάδα και στη δική σας την Περιφέρεια για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα».

Η Κυβέρνηση κρατά τις μηχανές της οικονομίας αναμμένες 

«Η Ελληνική κυβέρνηση κρατά τις «μηχανές» της οικονομίας αναμμένες, ώστε όταν η πανδημία υποχωρήσει, έχουμε φως στο τούνελ, έχουμε το εμβόλιο που αναμένουμε μες στους επόμενους μήνες, να μπορέσει να επανεκκινήσει πολύ γρήγορα.

Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου περίπου 29 χιλιάδες ΑΦΜ έχουν εισπράξει μέχρις ώρας περίπου 120 εκατ. ευρώ μέσω της Επιστρεπτέας προκαταβολής Ι, ΙΙ και ΙΙΙ και της αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και ΙV. Ανάλογα κονδύλια θα επιστρέψουν και απ’ αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Άρα ένας τρόπος για να κρατήσουμε την οικονομία αναμμένη είναι να επιδοτήσουμε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση κράτησε εφεδρείες.

Τον Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι πρέπει εκείνη την περίοδο να πέσουν όλα τα ταμειακά διαθέσιμα στην οικονομία ότι η κυβέρνηση έλεγε έχουμε μπροστά μας αβεβαιότητα μηνών κανείς δεν ξέρει πως θα κυλήσει η κατάσταση και πρέπει να έχουμε «καύσιμα» για να μπορέσουμε να δώσουμε ενίσχυση στην ελληνική οικονομία.

Αυτού του είδους τα λόγια είναι πολύ επίκαιρα και δείχνουν ότι η Ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε πράγματι με σύνεση και με σχέδιο.»

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε σε μια πανδημία που δεν έχει εγχειρίδιο λύσης

Αναμφίβολα η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις και έχει την πολιτική ευθύνη. Οι ειδικοί εισηγούνται, πρέπει να κάνουν την αποτίμηση της κατάστασης. Είναι πρωτίστως επιστημονικό το πρόβλημα του κορωνοϊού, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, που βάζει μεγάλα ερωτηματικά σε κυβερνήσεις και σε συστήματα υγείας ισχυρότερα από το δικό μας

Θα ήμουν ο τελευταίος που θα έλεγε ότι όλα πήγαν καλά και ότι δεν έγιναν λάθη που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ζούμε σε μια πανδημία που δεν έχει εγχειρίδιο λύσης. Κανένας δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει και βλέπουμε ότι χώρες με ισχυρότερα συστήματα υγείας από την Ελλάδα με ισχυρότερες οικονομίες παίρνουν πολύ πιο δραστικότερα μέτρα από εμάς γιατί αυτή τη στιγμή χτυπιόνται από ον ιό πιο ανελέητα σε σχέση με την Ελλάδα. Εμείς τα καταφέρνουμε ακόμα σχετικά καλά. Φυσικά έχουμε προβλήματα…

Φως στο τούνελ με το εμβόλιο

Έχουμε φως στο τούνελ με το εμβόλιο. Τους επόμενους μήνες αναμφίβολα θα το έχουμε αυτό όμως δεν σημαίνει ΄τοι πρέπει να δείξουμε εφησυχασμό αλλά να τα τηρήσουμε με περισσότεροι ευλάβεια. Οι ειδικοί κρίνουν ότι τις επόμενες ημέρες αν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε αποτελέσματα θα σταθεροποιηθούν τα κρούσματα ,και θα αρχίσουν να πέφτουν, ώστε μπορέσουμε να αποφορτίσουμε και το σύστημα υγείας αλλά και να ζήσουμε ένα πιο κανονικό Δεκέμβριο, ένα πιο κανονικό μήνα εορτών χωρίς να σημαίνει φυσικά ότι θα επιτρέπονται οι κοινωνικοί συγχρωτισμοί του παρελθόντος.

Για το σύστημα Υγείας

Μου δίνεται η δυνατότητα να απαντήσω σε μια εντελώς άστοχη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ που λέει συνεχώς ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει το σύστημα υγείας. Από 557 κλίνες ΜΕΘ που είχαμε τον Μάρτιο σε όλη την χώρα σήμερα έχουμε περίπου 1100 αύξηση 98%.

Σε 7 μήνες μέσα μια αύξηση 98% στον αριθμό κλινών έχει δείξει ότι δεν ενισχυθεί το ΕΣΥ;

Στην 6η ΥΠΕ από 78 κλίνες που ήταν πέρυσι τον Μάρτιο τώρα υπάρχουν 120. Μια μεγάλη αύξηση.

Αντίστοιχα και με το προσωπικό που υπηρετεί στο σύστημα υγείας. Από τις 78 χιλιάδες που υπηρετούσαν συνολικά τον Μάρτιο, σήμερα είναι πάνω από 100 χιλιάδες εργαζόμενοι και το ΕΣΥ ενισχύεται κι άλλο και με γιατρούς και κλίνες ΜΕΘ.

Γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ενισχυθεί το ΕΣΥ

Γίνεται πολύ μεγάλη κριτική για τα τεστ. Τον Μάρτιο είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε 800 τεστ ημερησίως. Ήμασταν η πρώτη χώρα που ενέταξε τα rapid test στην μεθοδολογία ανίχνευσης του κορωνοϊού. Σήμερα γίνονται περίπου 25.000 χιλιάδες τεστ ημερησίως.