Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Αν νομίζεις πως το 2020 είναι η χειρότερη χρονιά, δες τι έγινε το 536 μ.Χ.

Στη συλλογική μνήμη θα μείνει χαραγμένο το 2020 και οι λόγοι πολλοί: τεράστιες πυρκαγιέςαεροπορικά δυστυχήματαεισβολές ακρίδωνεξεγέρσεις και -φυσικά- η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι το τρέχον έτος είναι και το χειρότερο που έχει βιώσει η ανθρωπότητα. Είναι όμως έτσι;

Το 1348 ξέσπασε η Μαύρη Πανώλη, η οποία οδήγησε στον θάνατο περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης στα 5 χρόνια που διήρκεσε η πανδημία.

Το 1520, η ευλογιά οδήγησε στον θάνατο ένα ποσοστό μεταξύ του 60% και 90% του ιθαγενούς πληθυσμού της Αμερικής.

Το 1919 περισσότεροι από 50.000.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από την Ισπανική Γρίπη.

Το 1933 ήρθε η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία.

Και αν και όλες αυτές οι χρονιές θα μπορούσαν επάξια να διεκδικήσουν τον τίτλο της “Χειρότερης” για την ανθρωπότητα, οι ειδικοί φαίνεται πως συγκλίνουν σε ένα άλλο έτος, λίγο παλαιότερα: το 536 μ.Χ.

Όπως αναφέρει το Medium, ο ιστορικός του Μεσαίωνα, Μάικλ Μακόρμικ έχει δηλώσει ότι το συγκεκριμένο έτος αποτέλεσε “την αφετηρία μίας από τις χειρότερες περιόδους που θα μπορούσε να ζήσει κάποιος, και πιθανότατα την χειρότερη χρονιά όλων των εποχών”.

Η χρονιά αυτή ξεκίνησε με μία ανεξήγητη πυκνή ομίχλη που εξαπλωνόταν από την Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή και σε περιοχές της Ασίας, 24 ωρες το 24ωρο, για σχεδόν δύο χρόνια.

Ως συνέπεια, οι θερμοκρασίες παγκοσμίως έπεσαν οδηγώντας στην ψυχρότερη για περισσότερα από 2.000 χρόνια δεκαετία. Ακολούθησε λιμός με τις σοδειές να καταστρέφονται σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική. Και το 536 ήταν απλώς η εισαγωγή για ό,τι θα ακολουθούσε.

Αυτή η περίοδος ψύχους και πείνας οδήγησε σε οικονομική αποστράγγιση της ευρωπαϊκής ηπείρου και στη συνέχεια το ξέσπασμα της πανδημίας της βουβωνικής πανώλης το 541, προκάλεσε τον θάνατο 100 εκατ. ανθρώπων-σχεδόν της μισής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Με τις αιτίες της ομίχλης, απαρχής της σκοτεινής αυτής περιόδου, να παραμένουν άγνωστες για πολλά χρόνια, μόλις πολύ πρόσφατα, ερευνητές υπό τον Μακόρμικ και τον παγετωνολόγο Πολ Μαγέφσκι, ανακάλυψαν ότι μία ηφαιστειακή έκρηξη στην Ισλανδία, στις αρχές του 536 οδήγησε τεράστιες ποσότητες στάχτης σε όλο σχεδόν το βόρειο ημισφαίριο, δημιουργώντας έτσι την ομίχλη που κάλυψε τον κόσμο.

Η έκρηξη αυτή, πολύ ισχυρή, άλλαξε τα κλιματικά μοτίβα, επηρεάζοντας τον καιρό αλλά και συνακόλουθα τις καλλιέργειες για τα επόμενα χρόνια, με τις παραπάνω ολέθριες συνέπειες.

Όλα αυτά, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως, μπορεί το 2020 να αποδεικνύεται μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την ανθρωπότητα, όμως θα είναι πολύ χρήσιμο να θυμόμαστε πως πάντα μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα.

www.news247.gr