Παρασκευή
15
Νοέμβριος
TOP

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Πέντε μοναχές “μπλοκάρουν” την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου

Νέα εμπόδια στην ολοκλήρωση του δικτύου υπερυψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ στην Πελοπόννησο ανέκυψαν καθώς οι δύο τελευταίοι πυλώνες που απομένουν να τοποθετηθούν συναντούν την αντίδραση της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΑΔΜΗΕ το έργο, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%, όμως παραμένει ημιτελές επί 14 μήνες εξαιτίας πέντε μοναχών που εναντιώνονται στην τοποθέτηση των δύο τελευταίων πυλώνων σε απόσταση 500 μέτρων από το μοναστήρι, κάνοντας λόγο για “οπτική όχληση” και “προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής”.

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή, να παραμένει κολλημένο επί 14 μήνες.

Συγκεκριμένα οι διαφωνίες πολιτών ή φορέων εκφράζονται στο στάδιο της αδειοδότησης ενός έργου και όχι όταν το έργο έχει υλοποιεί σε ποσοστό 98%, όπως συμβαίνει με τον Δυτικό Διάδρομο.

Προ ημερών μάλιστα, συνεργεία του αναδόχου του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησαν τις εργασίες στην περιοχή, εμποδίστηκαν από τις μοναχές, οι οποίες τοποθέτησαν τα οχήματά τους μπροστά στα οχήματα εκσκαφής εμποδίζοντας την ολοκλήρωση του έργου. Ακολούθησε υποβολή μήνυσης από τον ανάδοχο με αποτέλεσμα οι μοναχές να υποχωρήσουν για να αποφύγουν το αυτόφωρο.

Ακολούθησαν οι διαβεβαιώσεις προς τον ΑΔΜΗΕ από τον μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμου ότι οι μοναχές θα αποσυρθούν καθώς “οι μοναχές συνειδητοποίησαν το λάθος τους” και έτσι οι εργασίες, ξεκίνησαν ξανά. Η “κανονικότητα”, όμως, δεν κράτησε για πολύ: το απόγευμα της Παρασκευής 27/11 οι μοναχές κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλονται οι εργασίες μέχρι τις 16/12 που θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Ο Δυτικός Διάδρομος της Πελοποννήσου είναι έργο εξαιρετικά κρίσιμο για την ενεργειακή ευστάθεια της Πελοποννήσου και επιπλέον αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσουν σειρά επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί στην περιοχή. Επιπλέον, όσο παραμένει η εκκρεμότητα, δεν μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ και η μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, παραμένουν τα προβλήματα κορεσμού του δικτύου στην Πελοπόννησο με αποτέλεσμα να καθυστερούν μονάδες ΑΠΕ και, τέλος, ο ΑΔΜΗΕ δεν εισπράττει έσοδα για μια επένδυση που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Αναλυτικότερα, τα εμπόδια που βάζουν στην υλοποίηση του έργου οι πέντε μοναχές δημιουργούν την ακόλουθη σειρά από σοβαρά προβλήματα:

1. Η μονάδα Μεγαλόπολη 5 της ΔΕΗ μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις της ΔΕΗ τα τελευταία χρόνια δεν μπορεί να λειτουργήσει στην μέγιστη ισχύ των 800 MW.

2. Διαιωνίζονται τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί στην εφαρμογή του Target Model και σχετίζονται με τον κορεσμό της Πελοποννήσου, τα οποία έχουν κατά καιρούς διατυπώσει συμμετέχοντες της αγοράς.

3. Η Πελοπόννησος παραμένει “κορεσμένη” για επενδύσεις πράσινης ενέργειας και τα έργα ΑΠΕ που έχουν ήδη πάρει προσφορές σύνδεσης με τον όρο ηλέκτρισης της γραμμής αυτής δεν θα μπορούν να συνδεθούν και να λειτουργήσουν.

4. Για το διάστημα που παραμένει “παγωμένο” το έργο (από τον Σεπτέμβριο 2019) ο Διαχειριστής δεν λαμβάνει έσοδα, καθώς για να γίνει αυτό θα πρέπει η νέα γραμμή να τεθεί σε λειτουργία. Για τον ίδιο λόγο, το Δημόσιο πλήττεται διπλά, αφού δεν εισπράττει ούτε φορολογικά έσοδα για την ίδια επένδυση και αυτές που το συνοδεύουν.

www.thetoc.gr